Çift ekran kartlı dizüstü bilgisayarda dahili Intel GPU devre dışı bırakamama

OzanOzates

Hectopat
Daha fazla  
Merhabalar, öncelikle size bilgisayarımın özelliklerinden bahsedeyim: Intel® Core™ i7-7700HQ, 16 GB RAM ve NVIDIA® GeForce® GTX 1050. Konumuza geçecek olursak, ben bilgisayarımda her zaman (masaüstü de dahil) NVDIA kartını kullanmak istiyorum yani dahili GPU'yu devre dışı bırakmak istiyorum. NVDIA Denetim Masası'ndan 3D Ayarlarının Yönetilmesi sekmesinden NVIDIA kartını seçtim ancak bu masaüstünde NVIDIA kullandırtmıyor. Aygıt yöneticisinden dahili GPU'yu devre dışı bırakmayı denedim ancak bunda NVIDIA ekran kartının da çalışmasını durduruyor. (Bunu NVIDIA denetim masasına beni almayınca fark ettim)

1.PNG

Hata NVIDIA Denetim Masası/3D Ayarlarının Yönetilmesi/Program Ayarları bölümünden explorer.exe yi ve diğer entegre grafik kullananları NVIDIA ile değiştirmek istedim ancak entegre grafik seçeneği kilitliydi.

2.PNG
Kısacası aklıma gelen her yöntemi denedim ancak bir çözüm bulamadım. Yardımlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun harici ekran kartının sürekli devrede olması sadece daha fazla güç tüketimine neden olur ve bu bataryan için iyi olmaz. Yaptığın işlem entegre grafik işlemcisini devre dışı bırakmaz yalnızca seçtiğin uygulamanın hangi grafik birimi ile çalışacağını belirler. Bildiğim kadarıyla donanımsal bir kapatma tuşu yok ise istediğin işlem karmaşık ve bir o kadar zor. Yani yapmanı önermem ve gerek yok.

Bu kimi üst seviye dizüstü bilgisayarlarda bir tuş veya kendi yazılımı yardımı ile yapılabiliyor. Eğer bunlardan biri yoksa, işlemi yapman mümkün değil. Dahili grafiği devre dışı bırakman görüntü alamama gibi sorunlara yol açar.

Oyun harici ekran kartının sürekli devrede olması sadece daha fazla güç tüketimine neden olur ve bu bataryan için iyi olmaz. Yaptığın işlem entegre grafik işlemcisini devre dışı bırakmaz yalnızca seçtiğin uygulamanın hangi grafik birimi ile çalışacağını belirler. Bildiğim kadarıyla donanımsal bir kapatma tuşu yok ise istediğin işlem karmaşık ve bir o kadar zor. Yani yapmanı önermem ve gerek yok.
Bilgisayarımı prize takılı kullanıyorum batarya benim için dert değil. Ayrıca evet yaptığım işlemin entegre grafiği kapatmadığını biliyorum. Ancak benim için entegre grafiği kapatmak zorunlu değil, masaüstü ve diğer bazı programlarda NVDIA yı kullanabilmenin başka bir yolu varsa onu seçebilirim. Maalesef ki herhangi bir açma kapatma tuşu yok.
Bu kimi üst seviye dizüstü bilgisayarlarda bir tuş veya kendi yazılımı yardımı ile yapılabiliyor. Eğer bunlardan biri yoksa, işlemi yapman mümkün değil. Dahili grafiği devre dışı bırakman görüntü alamama gibi sorunlara yol açar.
Donanımsal bir tuş yok, ancak araştırmalarım sonucu Linux işletim sistemi için Bumblebee ve Prime adlı yazılımlar buldum ve anladığım kadarıyla bu yazılımlar NVDIA Optiumus teknolojisini yönetmeye izin veriyor. Ancak bu yazılımlar Windows için olanını bulamadım.Eğer bu yazılımlar Linux da çalışıyorsa Windows İşletim Sisteminde de buna benzer programlar yapılabileceğini veya yapıldığını düşünüyorum.
(Ayrıca donanımsal GPU değiştirme düğmesi herhangi bir kabloyu söküp geri takmıyor, o da yazılım ile işini yapıyor.)

Son düzenleme:
Dediğim gibi zaten böyle programlar var. Monster ve MSI'da kimi modellerde bulunuyor. Her sistemde yok. Monster bunu, "İntel giriş sistemlerde buna müsade etmiyor." şeklinde açıklamıştı. Uzun pil performansı senin için önemsiz olsa bile, İntel için pazarlama açısından mühim.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı