Çift iṣletim sistemi nasıl kurulur?

BYNİCKY

Centipat
Daha fazla  
Merhaba dostlar, çift işletim sistemi kurmayı planlıyorum. Şu an bilgisayarımda Windows 11 var. Bir tane 128 veya 256 GB SSD alıp ona da Linux kurmayı planlıyorum. Sadece yazılım yapacağım, Visual Studio Code gibi araçlar kullanacağım, oyun programlamayacağım. Linux'ta ekran kartı sürücüleri otomatik kuruluyor mu? Eğer kurulmuyorsa, benim mi kurmam gerekiyor?

Merhaba dostlar, çift işletim sistemi kurmayı planlıyorum. Şu an bilgisayarımda Windows 11 var. Bir tane 128 veya 256 GB SSD alıp ona da Linux kurmayı planlıyorum. Sadece yazılım yapacağım, Visual Studio Code gibi araçlar kullanacağım, oyun programlamayacağım. Linux'ta ekran kartı sürücüleri otomatik kuruluyor mu? Eğer kurulmuyorsa, benim mi kurmam gerekiyor?

Sistem özelliklerin nedir? İlla yeni bir SSD almana gerek yok mevcut SSD'ni bölerek de kurulum yapabilirsin.

AMD, Intel ve NVIDIA 3000+ sürücüleri direkt kernel ile geliyor. Herhangi bir şey kurman gerekmiyor.

• Linux sürücüleri otomatik kurar.
  • Aynı diske hem Windows hem Linux kurmanız halinde GRUB (Linux bootloaderi) da sorun çıkması halinde Windows'a da ulaşamazsınız. Biri yakın zamanda olmak üzere defalarca başıma geldi. Tabi ki onarılabilir ve nihayetinde ulaşabilirsiniz.
  • Yapmayı düşündüğünüz şekilde farklı disklere kurmanızı öneririm. Genelde kimsenin yapmadığı bir yöntem yazayım. Linux'u kurarken diğer diskleri çıkartın. Linux kurulumundan sonra Windows diskini de takın. BIOS ta F12 boot menuyu aktif edin. Bu şekilde F12 boot menüyü kullanarak hangi işletim sistemi ile giriş yapacağınızı seçebilirsiniz ve Windows kurulumunuz Linuxtan etkilenmemiş olur.

Ekstra şeyler geldi aklıma.
  • Yukarıda belirttiğim şekilde yapmaz iseniz linux diski olmadan Windows'da çalışmayabilir/çalışmaz.
  • Linux'u silmeye karar verirseniz yine Windows'a ulaşamazsınız. ( Bu ihtimali ortadan kaldıran yöntemler vardır.)
  • Her halükarda Windows Bootloderini onararak Windows'a erişebilirsiniz.

Son düzenleme:
Hepinize cevapalrınız için ayrı ayrı teşekkürler ceza yediğim için yazamamıştım.Bu arada peki çift işletim sistemi kurarsam performans düşermi bilgisayarın

Sistem özelliklerin nedir? İlla yeni bir SSD almana gerek yok mevcut SSD'ni bölerek de kurulum yapabilirsin.

AMD, Intel ve NVIDIA 3000+ sürücüleri direkt kernel ile geliyor. Herhangi bir şey kurman gerekmiyor.
Sistem özellikleri şu İntel i512400f nvida rtx 4060 ti 8 gb,16 gb gskill ram 1 tb kioxia(333 gb kaldı)

Son soru soracağım şimdi Raspberry Pi alıp CPU, RAM ve harici ekran kartı bağlayabilirmiyin(GPU bağlanabilir gibi de CPU kafamı karıştırdı ve RAM ) sadece yazılım için kulanacağım oyun programlamayacağım

Technopat Haberler

Geri
Yukarı