Çift Kanal PSU Nasıl Çalışır?

Makaleler
7
Elimde halihazırda bir güç kaynağı bulunmakta. Gücü çift kanaldan veren bir PSU. 12v1 ve 12v2 kanalları bulunmakta. Benim merak ettiğim konu ise güç kaynağı gücü işlemci ve ekran kartına ayrı kanallardan mı veriyor? Örneğin işlemci 12v1'den ekran kartı 12v2'den alıyor gibi mi? Yoksa ikisine birden 12v1'den veya 2'den mi veriyor?

@Jira @Nazım Paşa @Asım Demir

Hmm... Anladım, teşekkürler. Bende GTX 1050 Tİ vardı. Elimdeki PSU eski model bir FSP. Sorunsuz çalışıyor ama merak etmiştim.
Aklıma takılan bir soru daha var.
1.jpg

Sizin dediğiniz gibi olursa eğer 12v1 ve 12v2'den toplam 360W güç verebilmesi lazım bu PSU'nun. 12v1 ve 2'den 15'er A güç verebiliyor. Ama toplam 12V altta 336W olarak belirtilmiş. Bu nedir?

Not : Ekran kartını alırken yetmeyecek diye korkmuştum. Meğersem hayli hayli yetiyormuş :D Ekran kartı 75W, işlemci 77W. Fazlasıyla yetiyor o zaman.

Yok kullanıyorum zaten yeterli ama merak ettim. Çok sama. "12x15+12x15=360" yapar. Ama 336W diyor?
@Jira @Asım Demir @Nazım Paşa
Az önce PC'nin kapağını söktüm aynen öyle yazıyor. 12v1=15A ve 12v2=15A. Bu durumda toplam 360W ediyor. Ama PSU'nun üstünde 336W yazıyor. Anlamadım ki?
Peki, İşlemci ve ekran kartı farklı kanallardan güç alıyor dediniz. O zaman benim PSU'm fazlasıyla yeterli demektir. Çünkü İşlemci 77W ekran kartı 75W. Ekran kartının güç aldığı kanalda 93W boşluk var demektir (336/2-75=93). O zaman ekran kartına MSI Afterburner O.C Scanner ile O.C yaparsam güç kaynağı yeterli gelecektir diye düşünüyorum. Ama aynı zamanda PSU eski olduğu için korkuyorum. Sizce bir sıkıntı olur mu?

Son düzenleme:
O dediğin gibi topla çıkar şu kadar olur demekle olmaz. Öyle olsaydı senin güç kaynağın 12v kanalların 360W 3.3v ve 5v kanalların da 105W toplam 465W olması lazım. PSU diyor ki sen 12v kanallarını tek kullanacaksan 336W'ı geçme. Bu mümkün değil, bilgisayar çalışırken senin 12v kanalına da 5v kanalına da 3.3v kanalına da ihtiyacın var. Eğer tüm kanalları kullanacaksan 350W'ı geçme. Örneğin; sen dediğin şekilde 12v kanallarından 360W tam güç almaya çalışırsan 12v kanalının 336W sınırını aştığın için PSU'dan yanık kokusunu da beraber alırsın. Ya da 12v kanalından 336W maximum olması gerekeni aldın diyelim, bu defa diğer kanallar(3.3v ve 5v) toplamı 14W'ı geçerse yine yanık kokusu alırsın.

Yok kullanıyorum zaten yeterli ama merak ettim. Çok sama. "12x15+12x15=360" yapar. Ama 336W diyor?
2 ayrı kanaldan aynı anda verilen güç iki amperi toplanarak hesaplanmaz. 'Total Combine Current' olarak geçen ikisinin aynı anda güç verdiği durumda, iki kanalın toplam amperinden daha düşük olur.
Örneğin 12V1=10A , 12V2=14A olursa 12V1+12V2=18A civarında olur.
Güç kaynağı bileşenlerinin kalitesine göre değişir.
Dipnot olarak kalsın.

Bir kanal ekran kartı diğer kanal işlemciye ise diğer 12 v bileşenler hdd gibi mesela hangi kanaldan güç alıyor ve hangi kanalda hangi bileşen takılı nasıl anlıyoruz kabloda mı belirtiliyor benim psu da 12v1 ve 12v2 diye geçiyor ve ikiside 30 amper akım destekliyor ve altındada max 504 w yazıyor 12v1 ekran kartı diyelim 12v 2 de işlemci ve diğer bileşenler mi kafama takılan konu bu kanalların her birinden geçen amper 30 u geçerse psu korumaya geçip sistemi kapatacaktır ama bunu aşmamak için hangi kanala ne bağladığımı nerden bileceğim orasını anlamadım

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı