Çift kavrama araçta rölantide beklerken vitesin konumu

Katılım
28 Ağustos 2013
Mesajlar
790
Çözümler
4
Yer
Antalya Manavgat
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Makine Mühendisi
Merhaba iyi günler. Kullandığım araçta çift kavrama şanzıman var ve uzun süre rölantide beklemem gereken zamanlar oluyor. Yazın birini beklerken klima açık bekletmem falan gerekiyor aracı. Aklıma takıldı vites p konumunda iken şanzıman kilitleniyor n konumunda ise kilitlenmiyor boşta oluyor. P konumunda şanzıman kilitli iken araç rölantide beklerken debriyaja uzun süre basılı tutuyor mu yoksa ayrı bir mekanizma mı var? Çünkü p konumunda uzun süre araba ilerlemesin diye debriyajda bekletiliyorsa debriyaja zararlı olmaz mı?
Yani sorum uzun süre rolantide beklerken 20-30 dk p konumunda mı beklemeli n konumunda mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Araç P konumunda beklediği zaman şanzıman freni aracı tutar. Araba çalışıyor dahi olsa arabayı önce N konumuna alıp el frenini çek daha sonrasında P konumuna al böylelikle aracın bütün yükünü el frenine bindirmiş olursun hiç sorun olmaz. Ama el freni çekik değilken P konumunda bekletmen şanzımana yük bindirir debrijaya değil. Araba sadece D konumunda ileri gitme eğiliminde olur.
 
Şu şekilde açıklayayım mesela 15 dakika beklemem gerekiyor, aracı boşa aldım elfrenini çektim ve araç çalışır durumda boşta bekliyor devamında boşta beklemesi mi daha iyi olur p viteste beklemesi mi daha iyi olur?
 
Cevap için teşekkürler p konumunda araç nasıl vites kutusunu kilitler merak etmiştim.
Videosuda burada. Biraz araştırınca buldum.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Şanzıman fark etmeksizin arkadaşın dediği gibi yapılmalıdır. Uzun süre bekleyecekseniz frene basmaya gerek yok, el freni çekin.

Normal şartlarda araba park edildiğinde de önce şanzıman boşa alınır, el freni çekilir, daha sonra şanzıman P konumuna alınır ve araç terk edilir.

Manuelde de mantık aynı, boşa alıp el freni çekersiniz. Ne debriyaja basmanıza gerek kalır, ne de frene.
 

Geri
Yukarı