Çözüldü Çıkış aygıtı kulaklık seçildiğinde mikrofon sesi bozuluyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

MuratHan43

Hectopat
Daha fazla  
RAM
G.Skill Trident Z RGB DDR4 4266MHz 4x16 GB İki Kit Şeklinde
Ekran kartı
MSI RTX 3090 Ventus 3X OC
Anakart
ASUS ROG Maximus XIII Hero Z590
İşlemci
Intel Core i9 11900K
Herkese merhaba. Oyun kaydı yaparken ve yasaklanmadan önce Discord, şimdi de Skype gibi uygulamalarda tuhaf bir problemle karşı karşıyayım. Sebebinin yazılımsal olduğunu düşünüyorum fakat bir türlü problemin kaynağını bulamadım. Sistemde anakartın arkasındaki 3.5mm portlarından bağlı 2.1 ses sistemi kullanıyorum. Bu "dahili" ses yongası sistemle USB arabirimi üzerinden haberleşiyor. Ayrıca 1more Spearhead H1007 model bir mikrofonlu kulaklık kullanıyorum. Bu kulaklıkta USB 2.0 arabirimini kullanıyor ve sisteme kasanın önündeki USB 3.0 portu üzerinden bağlı. Tüm güncellemeleri yapılmış Windows 11 24H2 kullanıyorum ve aynı şekilde tüm sürücüler ve anakart BIOS sürümü güncel.

Problem şu şekilde:
Sistemdeki varsayılan giriş aygıtı kulaklığın mikrofonu. Başka mikrofon yok zaten.
Eğer çıkış aygıtını 2.1 ses sistemini seçersem hiçbir problem olmadan haberleşebiliyor ve oyun kayıtlarında sesimi düzgünce kaydedebiliyorum. Fakat çıkış aygıtı olarak kulaklığı seçersem gayet düzgün şekilde ses alabiliyor olmama rağmen iletişim esnasında sesim karşıya bozuk gidiyor ve oyunlarda ne dediğim anlaşılamayacak kadar bozuk, kısık ve cızırtılı kaydediliyor. Enteresan bir şekilde Windows ses kaydedici düzgün bir şekilde kaydediyor. Nvidia Shadow Play üzerinden mikrofon kaydını kapatıp arkada Windows ses kaydedici ile sesimi ayrı kaydetmeyi denediğimde bu sefer Windows ses kaydedici de bozuluyor ve oyunu oynarken hissedilmese de video kaydına aşırı derecede frame drop giriyor. Problemin oyunla alakalı olduğunu düşünmüyorum çünkü yukarıda da yazdığım gibi iletişim uygulamalarında ve tarayıcı üzerinden Instagram sesli görüşmelerinde de bu problem mevcut.

Her türlü fikir, öneri ve yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkür ederim.

Kulaklığın ses çıkış çözünürlüğünü varsayılan 24 Bit 96 Khz (96000 Hz) değerinden 16 Bit 48 Khz (48000 Hz) değerine düşürünce problem çözüldü. 24 Bit 48 Khz (48000 Hz) değerinde de mikrofon problemi çözülüyor fakat oyunda ve video kaydında FPS drop benzeri takılmalar oluyor.

Konu silinebilir.

Son düzenleme:
En son dediğinizi açıklığa kavuşturabilir miyiz? 16 Bit 48 KHz ayarında tüm sorunlarınız çözülüyor, FPS dropları vesaire de dahil öyle mi?
Benim belirttiğim FPS dropları ses çıkış aygıtı olarak dahili ses kartı kullanılırken olmayan fakat ses çıkış aygıtı olarak kulaklığı seçtiğimde meydana gelen droplar. Hali hazırda başka nedenlerle droplar yaşıyorsanız buna bir çözüm olacağını sanmıyorum.

İlk başta çıkış aygıtı olarak kulaklık seçiliyken yüksek çözünürlüklü (24 Bit 96000 Hz) varsayılan ses ayarının problem olup çözünürlüğü düşürdüğümde (16 Bit 48000 Hz) mikrofondaki problemin düzelmesi bana ses çözünürlüğüne bağlı olarak sistem yükünün artması ile ilişkili olabileceğini düşündürdü fakat yanılmışım. Çünkü çıkış aygıtı olarak dahili ses yongası etkinken çözünürlüğü artırarak 24 Bit 196 KHz (196000 Hz) ve 32 Bit 196 KHz (196000 Hz) ayarlarında yaptığım testlerde herhangi bir problem ile karşılaşmadım. Daha önce böyle bir problem ile karşılaşmamıştım. Tam olarak çözümünü hala bulabilmiş değilim.

Son düzenleme:
Ses arayüzü veya yonganız vs. 24 Bit 96 kHz'i native desteklemiyor olabilir belki. Ya da gerçekten sizin de düşündüğünüz gibi yazılımsal bir hatadan da kaynaklanıyor olabilir, ses sürücülerinin doğru bir şekilde kurulamaması gibi. Kurabileceğiniz ses sürücüleri varsa bir daha kurmayı deneyin. Öte yandan belki de ekran kaydı için kullandığınız uygulamalar da kusurlu bir şekilde kurulmuş olabilirler. Yanılıyorsam düzeltin, benim bildiğim kadarıyla OBS 16 Bıt 48 kHz ses verisini native destekliyor genelde. 24 Bit 96 kHz gibi verileri sistem kaynaklarından kullanarak resampling işleminden geçirip süzer ve bu esnada hatalı veya yoğun formattaki ses verileri buffer overflow'a sebep olarak performans düşmesine yol açabilir. 32 Bit 192 kHz formatını bile sorunsuz işleyebiliyorsa o zaman 24 Bit 96 kHz için hiç zorlanmaması lazım.

Kısaca bana göre muhtemelen problemleri şöyle sıralayayım:
  • Kusurlu donanım (ihtimali var, fakat nadir): Mikrofon donanımında bir arıza olabilir. 24 bit 96 kHz gibi spesifik formattaki sesleri kayıt ederken hatalı veri gönderimi yaparak kayıt uygulamasının kafasını karıştırıyor olabilir.
  • Hatalı sürücü kurulumu (kusurlu donanıma oranla olması daha muhtemel): Sürücü kurulumu sırasında kusurlu bir kurulum olmuş olabilir, donanımın hatalı veri iletmesine sebep oluyor olabilir.
  • OBS kurulumu: Kurulum esnasında oluşan ve farkedilmemiş bir pürüz OBS'in ses işlemesinde aksamaya sebep oluyor olabililr. 24 bit 96 kHz native olarak desteklenmediği için ses verileri resampling işleminden geçirilmesi lazım. Bu "farkedilmemiş pürüz" resampling işleminin spesifik formatlardaki seslerin sorunsuz işlenmesine engel olup buffer overflow'a nede oluyor olabilir.
Ses bozulmaları sizde tam olarak nasıl oluyor bilmiyorum ama eğer ses zamanında geliyor ama aşırı parazitli ise o zaman OBS, bozuk ses verisini işlemekle uğraşmayıp direkt buffer'a geçiriyor olabilir. Bu da buffer taşması dediğimiz buffer overflow'a sebep olur. Eğer sesleriniz bozuk ve kesik kesik geliyorsa o zaman OBS bu bozuk verileri resampling esnasında işlemek için kafayı takmış ve buffer'a verileri zamanında iletmiyor olabilir. Buffer'a verileri zamanında iletilemezse buffer boş kalır, o zaman da uygulama bufferdan çekecek veri olmadığı için timeline üzerinde denk gelen o yerlere boş ses verisi taşır ve bu sanki sesin kesik kesik geliyormuş gibi duyulmasına sebep olur. Bu durumda buffer'a zamanında ses yetişememesine buffer underrun deriz.

İsterseniz önce yaşanan şeyin buffer overflow mu yoksa buffer underrun mı olduğuna karar verin ona göre bir çözüm bulalım. Ek olarak OBS'i mümkünse silip bir kez daha yüklemeyi de deneyebilirsiniz.

Sözünü ettiğim problem sadece mikrofon tarafında var. Seste gecikme ya da kesik kesik gelme gibi bir durum söz konusu değil. Sözünü ettiğim bozukluk "glich" dediğimiz bozukluk gibi de değil elektromanyetik interferans kaynaklı bir bozukluk gibi de değil. Kayıt için OBS kullanmıyorum. Nvidia Shadow Play kullanıyorum. Ayrıca konuda da belirttiğim gibi bu durum sadece oyun kayıtlarında değil, Skype gibi uygulamalarda sesli görüşmeler sırasında da yaşanıyor. İlk fırsatta bu problem ile ilgili bir video kaydedip Youtube platformuna yüklemeye çalışacağım.

Sahsen su ana kadar hep OBS kullandigim icin Shadowplay ile bir isim olmadi. Eve dondugumde Shadowplay'i de indirip bir bakacagim, muhtemelen ayarlardan halledilmesi gereken ufak tefek bir kac ayar daha vardir diye dusunuyorum. Uygulamayi indirip denedikten sonra geri yazacagim buraya.

Shadow Play Nvidia sürücülerinin içinde gömülü olarak geliyor zaten. Haricen yükleme gerekmez. OBS yükleyerek denemeler yaptım. Herhangi bir değişiklik olmadı. Birde Youtube için deneme kayıtları alırken başka bir hata ile daha karşılaştım. Çıkış aygıtı olarak kulaklık etkinken varsayılan ses çözünürlüğü ayarlarında (24 Bit 96 KHz) Delta Force ve Red Dead Redemption 2 ile kayıt aldım. Kaydı durdurduğum anda oyun dondu ve yanıt vermeyi kesti. Görev yöneticisi ile oyunu sonlandırdım. Görev yöneticisi ikinci monitörde açılıyor olmasaydı onu da yapamayacaktım çünkü oyun yanıt vermediği için arka plana da düşmüyor ve görev yöneticisi ön plana gelmiyordu. Oyunu sonlandırdıktan sonra fark ettim ki bilgisayardan ses komple gitmiş ve ses çıkış aygıtını da değiştiremiyordum. Bilgisayarı normal şekilde başlata tıklayıp kapatma komutu verdim fakat monitörler kapandığı halde kasa uzun süre kapanmadı. Ben de bilgisayarın fişini prizden çekerek kapatmak zorunda kaldım. Aynı problemi DaVinci Resolve 19 ile de yaşadım.

Bu arada bu yeni problem Battlefield 1 ve The Last of Us 1 ile kayıt alırken olmadı. Eski problem hepsinde aynen devam ediyor.

Shadow Play Nvidia sürücülerinin içinde gömülü olarak geliyor zaten. Haricen yükleme gerekmez. OBS yükleyerek denemeler yaptım. Herhangi bir değişiklik olmadı. Birde Youtube için deneme kayıtları alırken başka bir hata ile daha karşılaştım. Çıkış aygıtı olarak kulaklık etkinken varsayılan ses çözünürlüğü ayarlarında (24 Bit 96 KHz) Delta Force ve Red Dead Redemption 2 ile kayıt aldım. Kaydı durdurduğum anda oyun dondu ve yanıt vermeyi kesti. Görev yöneticisi ile oyunu sonlandırdım. Görev yöneticisi ikinci monitörde açılıyor olmasaydı onu da yapamayacaktım çünkü oyun yanıt vermediği için arka plana da düşmüyor ve görev yöneticisi ön plana gelmiyordu. Oyunu sonlandırdıktan sonra fark ettim ki bilgisayardan ses komple gitmiş ve ses çıkış aygıtını da değiştiremiyordum. Bilgisayarı normal şekilde başlata tıklayıp kapatma komutu verdim fakat monitörler kapandığı halde kasa uzun süre kapanmadı. Ben de bilgisayarın fişini prizden çekerek kapatmak zorunda kaldım. Aynı problemi DaVinci Resolve 19 ile de yaşadım.

Bu arada bu yeni problem Battlefield 1 ve The Last of Us 1 ile kayıt alırken olmadı. Eski problem hepsinde aynen devam ediyor.
Sorun sanki isletim sisteminin ses suruculerinden kaynaklaniyormus gibi hissettiriyor. Suruculerinizi guncellediginizi soylemistiniz basta, spesifik olarak hangi suruculeri kurdunuz hatirliyor musunuz?

En son dün akşam RTX 5000 serisi için çıkan Hotfix güncellemesini (576.28) benim kartla alakalı olmasa bile yükledim. Onun öncesinde de evvelsi gün Realtek USB Audio (Dahili ses sürücüsü) sürücüsünü ve Kulaklığın sürücüsünü silip tekrar yükledim. Herhangi bir değişiklik olmadı. Onun dışında format attığımdan bu yana herhangi bir sürücü güncellemesi ya da yeniden yüklemesi yapmadım.

Kusura bakmayin burada Japonya'da 4 gunluk tatil vardi ondan dolayi zamaninda donemedim size. Hem kulakligin kendi surucusunun de olmasi surucu cakismasi benzeri bir seye sebep oluyor gibi sanki. Denetim masasindan sadece kullanmak istediginiz mikrofonu acik birakin ve kalan tum cihazlari bir kapatmayi deneyin. Bu sayede sadece kullanmak istediginiz mikrofon acik kalir ve olasi surucu, cakismalari kismen engellenmis olur. Ek olarak eger elinizde varsa baska bir USB mikrofon kullanmayi da deneyebilirsiniz. Eger baska mikrofon calisiyorsa sorun kulakliginizdadir. Donanimsal degil yazilimsal bir sorundur; yuksek ihtimalle surucu cakismasi

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı