Çin, 6. Nesil Savaş Jeti mi Üretiyor?

Makaleler
110
Son zamanlarda Çin'den sızan uydu görüntülerinde, ilginç bir uçak gövdesi fark edilmişti. Delta kanatlı ve kuyruksuz olduğu düşünülen bu cismi, birçok uzman 6. Nesil bir prototip olarak yorumladı.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Takip edenler bilir, Çin özellikle pandemi ile beraber birçok sanayi sektörünü ithalattan yerli üretime çevirdi. Son aylarda yeni Jet platformları, mevcut Jetlerin başarılı testleri ve entegrasyonları gibi birçok başarılı işe imza atıyorlar. Çin, deli gibi son teknoloji savunma sanayi ürünlerine yatırım yapıyor.

Tüm bunlar olurken ABD'nin Çin'i değil, Türkiye'nin ürettiği İHA'ları güvenlik sorunu olarak görmesi, ayrı bir gülünç. Çin'in bu derece büyümesine ve atılımına karşın ABD ve Avrupa ülkelerinin sessizliği, insanı düşündürüyor.

Yaptığımız İHA'ların güvenlik sorunu olarak görülmesi potansiyellerinden değil de ABD'nin bize diş geçirmesinden kaynaklı. Seçilince dünyayı özellikle de Rusya ve Çin'i dize getirecek Biden nedense Çin'e bir şey yapmadı :)

Umarım bu üretim haberlerini imkansız olsa da kendi ülkem için de görürüm.

Doğru olma ihtimali var. Zaten Çin kamuoyuna kapalı bir ülke olduğundan (bilgi sızdırılmaları dışında) ancak uçağın her şeyi tamamlandığında ve keyfi çattığında Dünya ile çok kısıtlı bir bilgi paylaşıyor.

ABD de işte hala F-35 sorunlarını çözmeye çalışıyor, Türkiye'nin drone'ları ile uğraşıyor, Türkiye'ye F-16 verip vermemeyi konuşup yaptırım bulma peşinde koşuyor.

Çin karşısında gelişmeyen bir ABD küresel boyuttaki bir savaşta batının tüm planlarını bozar. Bakalım ABD nasıl bir hamle yapacak... Avrupa'ya girmiyorum bile, onlar da bize dokunmayan yılan bin yıl yaşasın modundalar sanki.

Herkes yeni bir savaşın olabileceği ihtimalini kafasından silmiş ancak ilerde çok önemli ve nadir bazı kaynaklar için önemli savaşlar çıkacağını düşünenlerdenim ben. Doğu bloğunun faşist düşüncelerini ve ideallerini de bildikten sonra batının oturup patlamış mısırla izlemesi uzun vadede üstünlük kaybettirecektir.

6. nesil savaş jetlerini uzun süredir ürettiklerini duymuştum, yanlışım yoksa 2017'den beri sürekli geliştirme aşamasındaymış. Tahminimce 2022'nin ilk aylarında prototipten çıkacak ve 2023 yılı içerisinde seri üretime başlanacak. Unutmayın ki, Çin çok hızlı üretim yapan ve hiç durmayan bir ülkedir, o yüzden çok kısa sürede üretime geçmeleri hiçte zor değil. Bknz: Bu adamlar virüs zamanında 1000 yataklı hastaneyi birkaç gün içinde yapmışlardı.

AB bloğu zaten bu durumu umursamıyor, hatta İngiltere gibi ülkeler Doğu bloğuna hem yatırım yapıyor hem de sürekli anlaşma vs. yapıyor. Bunun sebebi de çok kısa süre içerisinde Çin'in yeni güç olacak olması, haliyle alttan alttan Amerika'dan ayrılmaya hazırlanıyorlar.

ABD ise bu durumu görmesine karşın hiçbir şey yapamıyor, ki yaptırımları da işe yaramıyor. Ne zaman yaptırım yapmaya kalksa ABD'ye hem maddi hem de manevi açıdan zarar oluyor, Biden bile seçime gelirken o kadar laf yapmıştı ama şu anda Çin'e çıtını çıkartamıyor. Zira artık Çin'in bir güç olduğu gerçeği var.

Umarım Türkiye de SİHA-İHA'lar haricinde daha iyi işler başarabilir, benim çok ümidim yok ama en azından çevrede yaptık diyebileceğimiz bir ürünümüz olsa bile yeterli olacaktır.

İnsanlı modellere devam gibi görünüyor. Tabii bu kaba taslak bir bakış ve görü. Sıfır bilgi sonuçta şu an için. Fakat Görünmez Savaşçı (Stealth) filmindeki uçaklara da biraz benzettim. Yarı insanlı yarı yapay zeka modeli gibi olabilir belki. Benzettim dediğimin altını çizeyim, bunu yapmışlar demiyorum:)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Çin çok hızlı üretim yapan ve hiç durmayan bir ülkedir, o yüzden çok kısa sürede üretime geçmeleri hiçte zor değil. Bknz: Bu adamlar virüs zamanında 1000 yataklı hastaneyi birkaç gün içinde yapmışlardı.
Ama burada üretim ile geliştirmeyi karıştırmamak gerek. Yani adamlar bu hastaneyi baştan yaratmıyorlar. Bir planı olan inşaat ile üretiyorlar.
Zira artık Çin'in bir güç olduğu gerçeği var.
Aynen, Çin her zaman tehdit unsuru olan bir güçtür. Her şeyden önce Çin malı diye dalga geçer insanlar ama Çin bir sabah uyansa "Vermiyorum lan size mal falan, ne halt ederseniz edin" dese dünya sarsılır. Ha bu üretim hızıyla satış yapamazsa kendi de patlar tabii orası da ayrı:) Beslenmesi gereken çok boğaz sorunu var maalesef Çin'in de:)

Son düzenleme:
Ama burada üretim ile geliştirmeyi karıştırmamak gerek. Yani adamlar bu hastaneyi baştan yaratmıyorlar. Bir planı olan inşaat ile üretiyorlar.

Tabii, ben üretim konusunda demiştim. Seri üretim yapılacağı zaman kuşkusuz en hızlı ülke Çin diye, işçi gücünden ötürü yani. Diğer türlü de ABD'ye oranla yine daha hızlı gelişiyorlar ama birkaç günde bir şey yokken var edemezler tabii ki.

Aynen, Çin her zaman tehdit unsuru olan bir güçtür. Her şeyden önce Çin malı diye dalga geçer insanlar ama Çin bir sabah uyansa "Vermiyorum lan size mal falan, ne halt ederseniz edin" dese dünya sarsılır.

ABD hiçbir şey yapamıyor zaten, politik açıdan bile Çin çok büyük bir güç. Her ambargoda zararlı çıkan taraf hep Çin'e karşı olanlar oluyor. Sonuçta ABD'nin en değerli şirketlerinden birisi olan Apple bile ürünlerinin üretimini vs. neredeyse her şeyini Çin'de yapıyor.

Ha bu üretim hızıyla satış yapamazsa kendi de patlar tabii orası da ayrı :) Beslenmesi gereken çok boğaz sorunu var maalesef Çin'in de :)

Evet üretim hızını o yüzden sürekli daha iyi hale getiriyor, üstüne bunu yaparken verimlilikten de ödün vermiyorlar. Hatta normalde Çin'de normalde her aile 1 çocuk yapabiliyordu, Şi Cinping bir karar ile bu sınırı 3'e çıkardı. Sırf bu bile Çin'in nüfusunun 2050 yılında 3 katına çıkması anlamına gelebilir, tabii ki bununla beraber boğaz sorunu daha da artacaktır lakin o dönemde uzay biliminde çok ilerleyeceklerini düşünürsek illa ki bu durumlara bir çare bulacaklardır. 60 yıl önceki Çin ile şu anki Çin arasında o kadar büyük fark var ki, adamların yaşadıklarına bakıp sonra da bize baktığımız zaman neler kaybettiğimizi ve geçmişe bakarak geleceği inşa edemeyeceğimizi anlıyoruz maalesef :(

Technopat Haberler

Geri
Yukarı