Çin, ABD'nin yasağına rağmen 1 milyar dolarlık NVIDIA yapay zekâ çipini kaçak yollarla aldı!

ABD Çin'e karşı sert yasaklar ve yaptırımlarına devam ediyor. En az İran kadar ABD'nin yaptırımlarına uğrayan Çin, ABD'nin uyguladığı ihracat yasaklarını aşmanın yollarını arıyor ve Çinli şirketlerin de bu yasağı aştığı söyleniyor. Her ne kadar ABD ihracat yasağı uygulasa da Çinli şirketlerin, son üç ayda vurgun yaptığı; son üç ayda yaklaşık 1 milyar dolar değerindeki yapay zekâ çipinin, kaçak yollarla Çin'e sokulduğu iddia ediliyor. Bu çipler ne çipleri? Başı NVIDIA çekiyor. NVIDIA'nın gelişmiş B200 modeliyle birlikte yüksek hızda veri işleyebilen yapay zekâ işlemcileridir.

ABD, dünyanın diğer gücü sayılabilecek Çin'in teknolojik imkanlara pek erişmesini istemiyor. ABD rakip oluşmasını istemediği için Çin'e karşı ihracat, teknoloji yasakları uygulayabiliyor ve ABD de Çin'in bu çiplere erişiminin olmasını istemiyordu. ABD, Çin'in bu çiplere erişimini engellemek amacıyla H20 ve AMD MI 308 gibi modellerin ihracatını geçtiğimiz Nisan ayında yasaklamıştı.

Çinli şirketler yasak dinlemedi ve bu yasağı aşmanın farklı yollarını aradı. Çinli şirketler, bu yasağı nasıl aşıyor? Farklı ülkeler üzerinden dolaylı ticaret yolları kuruyorlar ve dolaylı yoldan ticaret yolları kurdukları için de çiplere erişebiliyorlar. Bu ürünler, Çin'in sosyal medya uygulamalarına da düşmüş durumda. Sosyal medya uygulamalarında herkese açık olarak satılıyor ve bazı firmalar, kendisini aşmış durumda. B300 modeli piyasaya çıkmasa da B300 modeli Çin'de ön siparişte.

Merkezi ABD'de olan NVIDIA şirketi, bu ürünleri doğrudan Çin'e satmıyor. Bu çiplerin karaborsada yayılmasına sebep olan da küresel dağıtım ağları. Örneğin, sekiz adet B200 çip sizce ne kadar olabilir? Sekiz adet B200 çip içeren bir sunucu sisteminin Çin'deki satış fiyatı, tam tamına 490 bin dolara kadar çıkabiliyor. Bu da satıcılara aşırının da aşırısı kaar elde ettiriyor. Satıcılar, her satıştan 100 bin doların üzerinde kaar sağlayabiliyor.

ABD ise bu kaçakçılığa göz yumacak gibi gözükmüyor. ABD, bu kaçakçılığı durdurabilmek için ihracat kısıtlamalarını arttırabilir. Singapur gibi ülkelerle iş birliği yapıp Malezya ve Tayland gibi aktarma noktalarına da ihracat kısıtlamaları getirebilir. Yüksek kaar ve talep var. Satıcılar, bir üründen 100 bin doların üzerinde kaar edebiliyor. Yüksek kaar ve talep olduğu için bu çiplerin, Çin'e ulaştırılması halen durdurulamıyor ve durdurulması da pek mümkün değil gibi gözüküyor.

Sonuç olarak ABD'nin uyguladığı çip ambargoları, Çin'in teknolojiye erişimini engellemekte şu anlık yetersiz ve Çin, yapay zekâ teknolojisine erişim sağlayabiliyor. Yüksek kaar ve talep olması da yasa dışı ticarete teşviğe devam ediyor. Sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce ABD'nin bu yaptırımları, Çin'in çiplere ulaşmasını engelleyebilir mi? Çin de halen el altından çipleri almaya devam edebilir mi? Amerika, bu konu hakkında nasıl önlem alacaktır? Günümüzde, ülkelerin birbirlerine uyguladıkları teknoloji ambargoları gerçekten işe yarıyor mu? Sadece lafta mı kalıyor? Yoksa sadece karaborsanın büyümesine mi sebep oluyor? Çin'in kendi çiplerini üretmeye başlaması, küresel güç dengelerini nasıl etkileyecektir? Konu hakkındaki fikir ve düşüncelerinizi, çekinmeden konu yorumlarından belirtebilirsiniz.

cin-nvidia-cip-karaborsa-ambargo-ihlali-2025.png
 
Çin nasıl bu kadar hızlı süper güç oldu arkadaş özellikle 2000'ler sonrası baya patlama yaşadı ekonomide. 80'lerde 90'larda hiçbir şey ifade etmeyen ülke şuan pazarı domine ediyor. Maşallah.
 
Çin nasıl bu kadar hızlı süper güç oldu arkadaş özellikle 2000'ler sonrası baya patlama yaşadı ekonomide. 80'lerde 90'larda hiçbir şey ifade etmeyen ülke şuan pazarı domine ediyor. Maşallah.

Sadece Cin degil ki Tayvan ve Guney Kore'de cok hizli sekilde buyudu. Teknolojinin bu kadar ilerledigi bir yuzyilda 20-25 yil bircok sey icin oldukca genis ve yeterli bir sure.
 
@DublinDEI, ana odağına bilimi alıp sürekli çalışıyorlar. Asyalılar bu dünyaya sadece çalışmak için gelmiş arkadaş...
 
@DublinDEI, ana odağına bilimi alıp sürekli çalışıyorlar. Asyalılar bu dünyaya sadece çalışmak için gelmiş arkadaş...

Bu zihniyetle baska turlu nasil yarisacaksin zaten...

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
@Görkem Say, bu videoyu görmüştüm. Adamlar bilime, teknolojiye yatırım yapıyor. Çin aman, altı üstü çip deyip geçmemiş. Üstüne düşüyor işin.
 
Bu haber ne zamana ait ve kaynağı nedir? Zira Trump'ın kendisi direkt onayladı bu mevzuyu zaten.


Kaynak budur. İlgili site tarafından 17 saat önce bu konu başlığı açılmış.
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı