Çin'li telefon markaları güvenilir mi?

Parmak izinden tutun da Google Cüzdan'a kaydettiğimiz banka kartı bilgilerimize kadar tüm verilerimiz depolanıyor. Ne kadar güvenilir? Sadece depolanıyor mu yoksa veriler işlenip satılıyor mu? Hangi amaçla depolanıyorlar? Bunların hepsi muamma. Daha önce ki mesajlarda da belirtildiği gibi akıllı telefonları kutusundan çıkarıp kurulum yaparken onayladığımız sözleşmelerin içerisinde bunlarla ilgili maddeler var zaten. Sadece Google, Apple, Xiaomi gibi firmalar değil marketten indirirken erişim izni verdiğimiz uygulamalar bile verilerimize erişebiliyor. Örneğin, Google kısa zaman önce Play Store'da çok basit işlevleri olan ve masum görünen bazı uygulamaları(Duvar kağıdı uygulaması gibi) veri depoladıkları gerekçesiyle mağazasından kaldırdı. Son yıllarda bu kişisel verilerin depolanması gittikçe tuhaf bir hal almaya başladı. Bakalım ne olacak.

Parmak izinden tutun da Google Cüzdan'a kaydettiğimiz banka kartı bilgilerimize kadar tüm verilerimiz depolanıyor. Ne kadar güvenilir? Sadece depolanıyor mu yoksa veriler işlenip satılıyor mu? Hangi amaçla depolanıyorlar? Bunların hepsi muamma. Daha önce ki mesajlarda da belirtildiği gibi akıllı telefonları kutusundan çıkarıp kurulum yaparken onayladığımız sözleşmelerin içerisinde bunlarla ilgili maddeler var zaten. Sadece Google, Apple, Xiaomi gibi firmalar değil marketten indirirken erişim izni verdiğimiz uygulamalar bile verilerimize erişebiliyor. Örneğin, Google kısa zaman önce Play Store'da çok basit işlevleri olan ve masum görünen bazı uygulamaları(Duvar kağıdı uygulaması gibi) veri depoladıkları gerekçesiyle mağazasından kaldırdı. Son yıllarda bu kişisel verilerin depolanması gittikçe tuhaf bir hal almaya başladı. Bakalım ne olacak.

Hocam herhangi bir saldırı olsa ne olacak? Bence vazgeçmeleri gerekiyor. Veri toplamadan da hizmet verilebilir diye düşünüyorum. Toplanmadan olmuyorsa da belli bir zamandan sonra otomatik silinmesi gerekir. Elimden geldiğince izin vermemeye çalışıyorum. Şifrelerimi genelde kaydetmiyorum.

Şirketlerin gizlilik politikaları ve kullanıcılarının kişisel verilerini koruma politikaları Çin'de bulunan her şirkette aynı olmayabilir. Bazı şirketler devlet ile temas halinde olabilir. Bazıları ise kullanıcılarının gizliliğini önemser. Ülkeler ile sınırlandırılmaması gerekir. Buradaki asıl olay hangi şirketin ürettiği telefonu kullanacağınızdır.
Yalnız olay sırf telefon markası değil. Çin telefonunu alsan Çin seni izlemese bile kullandığın sosyal medya uygulamalarının çoğu ABD tabanlı olduğu için, ABD seni eninde sonunda izliyor . İzlenmeyeyim diye telefon markası seçecekseniz gezindiniğiniz popüler sitelere de göz atılmalı.

Hocam herhangi bir saldırı olsa ne olacak? Bence vazgeçmeleri gerekiyor. Veri toplamadan da hizmet verilebilir diye düşünüyorum. Toplanmadan olmuyorsa da belli bir zamandan sonra otomatik silinmesi gerekir. Elimden geldiğince izin vermemeye çalışıyorum. Şifrelerimi genelde kaydetmiyorum.
Google Haritalar uygulamasını kullanırken varış hedefini ev olarak seçtiğim zaman ev adresimi kendi tahmin edip işaretliyor. Telefonumun konum bilgisi kapalı olmasına rağmen eve geldiğim zaman "Ziyaret ettiğiniz X nasıldı?" Gibisinden sorular soruyor. Verilerimiz iyi amaçlarla kullanılırken durum masum görünebiliyor ama kötü amaçlar uğruna kullanılırsa tehlikeli boyutlara ulaşabilir.

Son düzenleme:
Çoğunun verilerimizi aldığını düşünüyorum. İyi veya kötü amaçla kullanıldığını bilemiyoruz lakin bazılarının reklam gibi uygulamayı geliştirmeye yönelik amaçlarla kullanıldığı kanaatindeyim. Verilerin toplanmasından kaçınmanın yolu yok gibi. Hele ki parmak izi gibi önemli verimizi bile telefonumuza kaydettiğimizi düşünürsek durum çok vahim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı