CL32 6000 MHz Hynix overclock önerisi

Elano68

Megapat
RAM
G-Skill Trident Z5 Neo CL32 6000 MHZ
İşlemci
7600x
Merhaba.

@deadfellow hocamın yardımlarıyla başlıktaki RAM'e OC yaptım. Mevcut voltaj değerleriyle yapılabilecek bir OC var mıdır?

Teşekkürler.

Dosya Ekleri

• ss.png
    ss.png
    39,3 KB · Görüntüleme: 50
Son düzenleyen: Moderatör:
RAM ve GPU'yu aynı anda stres testine sokun, RAM sıcaklıklarınız 50-55 derece arasına sabitlenirse tREFI ayarını 65535'e çekebilirsiniz, 55-60 derecelerde ise 50000'e çekin.

6000 için 1.25V VSoC bir tık yüksek, daha düşük gerilimde çalıştırmayı deneyebilirsiniz 1.2V deneyin, stabil ise 1.15V deneyin, silikonunuzun kalitesine bağlı. VSoC düşürülüp 2200 FCLK denenebilir, FCLK düşük VSOC sever, 1.25V ile stabil olmayabilir. FCLK stabilitesi için VDDP ile de oynanabilir.

Her şey düzgün gidiyor ise RAM hızını 6200'e çıkartıp deneyebilirsiniz, VSoC tekrar arttırmanız gerekebilir.

Stabilite testi olarak OCCT, MemTest5 (Anta777 Extreme config) ve y-cruncher VT3 öneririm. FCLK testi için GPU yük halinde y-cruncher FFT deneyebilirsiniz.

Edit: Görsel değişti sanırım tREFI ayarını önceki görsel için söylemiştim.

Son düzenleme:
RAM ve GPU'yu aynı anda stres testine sokun, RAM sıcaklıklarınız 50-55 derece arasına sabitlenirse tREFI ayarını 65535'e çekebilirsiniz, 55-60 derecelerde ise 50000'e çekin.

6000 için 1.25V VSoC bir tık yüksek, daha düşük gerilimde çalıştırmayı deneyebilirsiniz 1.2V deneyin, stabil ise 1.15V deneyin, silikonunuzun kalitesine bağlı. VSoC düşürülüp 2200 FCLK denenebilir, FCLK düşük VSOC sever, 1.25V ile stabil olmayabilir. FCLK stabilitesi için VDDP ile de oynanabilir.

Her şey düzgün gidiyor ise RAM hızını 6200'e çıkartıp deneyebilirsiniz, VSoC tekrar arttırmanız gerekebilir.

Stabilite testi olarak OCCT, Memtest5 (Anta777 Extreme Config) ve y-cruncher VT3 öneririm. FCLK testi için GPU yük halinde y-cruncher FFT deneyebilirsiniz.

Pardon eski ekran görüntüsü atmışım. Güncel OC değerlerini ekledim. Postu da düzenledim.
Bu değerlerle Memtest86 ile herhangi bir hata almamıştım.

Vsoc voltajı 1.2'ye düşmesinin ve 6200 mhz'nin bana oyun içi katkısı olur mu hocam? ddr5 için 6000 mhz sweet spot dedikleri için orda kaldım bir anlamda.

Dosya Ekleri

• ss.png
    ss.png
    39,3 KB · Görüntüleme: 48
6400 çalıştırabiliyorsan en iyi öyle kullanmak ama cogu işlemci 6400 göremiyor 1:1 modda. Ayrıca VDD voltajını arttırmadan zamanlamalarda daha fazla iyileştirme yapılamaz.

Ayrıca geardownmode ve powerdownmode kapatıp test et 6000’de önce.

Vsoc voltajı 1.2'ye düşmesinin ve 6200 mhz'nin bana oyun içi katkısı olur mu hocam? ddr5 için 6000 mhz sweet spot dedikleri için orda kaldım bir anlamda.
6000 sweet spot denmesinin sebebi Zen 4/5 işlemcilerin rahat bir şekilde çalıştırması, işlemcinizin kontrolcüsü 1:1 modunda 6800 çalıştırabiliyor ise sizin için en iyi nokta o olur.

Benim 7700 1.23 VSoC ile 6400 çalıştırabiliyor, ki VSoC alt limitini denemedim vaktim olmadığı için, daha düşük gerilimlerde çalıştırabilir, hatta 6400'ün üstü de denenebilir.

VSoC düşürmeniz durumunda SoC gücü azalıcağından güç limiti içinde az da olsa çekirdeklere ek güç sağlanabiliyor / idle güç kullanımı azalıyor fakat bu normal kullanımda pek belli olmuyor.

Edit: Benim zamanlamalar; tREFI ve tRFC sıcaklıktan dolayı geride, RRDS, FAW ve WTR gibi zamanlamalar ile de ek oynama yapılabilir, Power Down ve MCR açık kullanıyorum GDM'de açık, 15sn Boot süreleri hoşuma gidiyor. VDD ile oynanıp CL28 ve altı denenebilir fakat aktif soğutmaya ihtiyaç duyarım. RAM kitin limitine kadar ayarlamak zahmetli ve uzun sürüyor, ve ben de o kadar vakit bulamadım henüz. Ek olarak Nitro modu, robust training açık 1-2-0-8x-8x denenebilir.

Dosya Ekleri

• IMG_20250106_135601.jpg
    IMG_20250106_135601.jpg
    123 KB · Görüntüleme: 40
Son düzenleme:
6400 çalıştırabiliyorsan en iyi öyle kullanmak ama cogu işlemci 6400 göremiyor 1:1 modda. Ayrıca VDD voltajını arttırmadan zamanlamalarda daha fazla iyileştirme yapılamaz.

Ayrıca geardownmode ve powerdownmode kapatıp test et 6000’de önce.
Teşekkürler. GDM ve PDM kapattığımda performans artışı olur mu?

6000 sweet spot denmesinin sebebi Zen 4/5 işlemcilerin rahat bir şekilde çalıştırması, işlemcinizin kontrolcüsü 1:1 modunda 6800 çalıştırabiliyor ise sizin için en iyi nokta o olur.

Benim 7700 1.23 VSoC ile 6400 çalıştırabiliyor, ki VSoC alt limitini denemedim vaktim olmadığı için, daha düşük gerilimlerde çalıştırabilir, hatta 6400'ün üstü de denenebilir.

VSoC düşürmeniz durumunda SoC gücü azalıcağından güç limiti içinde az da olsa çekirdeklere ek güç sağlanabiliyor / Idle güç kullanımı azalıyor fakat bu normal kullanımda pek belli olmuyor.

Edit: Benim zamanlamalar; tREFI ve tRFC sıcaklıktan dolayı geride, RRDS, FAW ve WTR gibi zamanlamalar ile de ek oynama yapılabilir, Power Down ve MCR açık kullanıyorum GDM'de açık, 15sn Boot süreleri hoşuma gidiyor. VDD ile oynanıp CL28 ve altı denenebilir fakat aktif soğutmaya ihtiyaç duyarım. RAM kitin limitine kadar ayarlamak zahmetli ve uzun sürüyor, ve ben de o kadar vakit bulamadım henüz. Ek olarak Nitro modu, robust training açık 1-2-0-8X-8X denenebilir.

Teşekkürler. 6400 yaptığımızda oyun içi performans katkısı olur mu? Yani OC yaptığımıza değecek performans artışı alabilir miyiz acaba. Ona göre bakayım.

Teşekkürler. 6400 yaptığımızda oyun içi performans katkısı olur mu? Yani OC yaptığımıza değecek performans artışı alabilir miyiz acaba. Ona göre bakayım.
Full ayarlı 6000 (2200FCLK) ile full ayarlı 6400 arasında oyunlarda yaklaşık %1-3 fark olur, fark bile görülmediği zamanlar olur. 6400'e çıkabiliyorsa işemciniz dediğim gibi deneyebilirsiniz ama oyun performansı için öyle bir fark yok.

Full ayarlı 6000 (2200FCLK) ile full ayarlı 6400 arasında oyunlarda yaklaşık %1-3 fark olur, fark bile görülmediği zamanlar olur. 6400'e çıkabiliyorsa işemciniz dediğim gibi deneyebilirsiniz ama oyun performansı için öyle bir fark yok.
Şu an voltaj değişmeden 600'den 6200 ya da 6400'e çıkar imkanım var yani? O durumda fclck değiştirmem gerekiyor sanırım.

Şu an voltaj değişmeden 600'den 6200 ya da 6400'e çıkar imkanım var yani? O durumda fclck değiştirmem gerekiyor sanırım.
Deneyebilirsiniz, 6000'de 2200, 6200'de de 2200 FCLK optimum olacaktır, 6400'de 2:3:2 oranı için 2133 öneririm, stabil olmayabilir, testleri unutmayın.

Tam RAM stabilite testleri normalde baya uzun sürer, 6, 12, 24 saat test açık bırakılabilir. Biraz zahmetli bir iş haber edeyim dedim. Kısa testler için yaklaşık 1 saat farklı programlar ile deneyebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı