Clair Obscur: Expedition 33 Metacritic Puanları Yayınlandı

@Psychez bağımsız rastgele manga çeviri grupları bile kelime başına 1TL istiyorlar. 3A firmalar için zorlayacak bir şey değil. Ancak 2A ve indie firmalar için kesinlikle zorlayıcı bütçeler ki her firma çeviri ve oyuna aynı bütçeyi ayırmaz. Dediğim gibi, yapanı takdir ederim ancak Expedition 33'ün ülkemizde ne alıcısı var ne de 3A bütçesi var. Bu oyuna yüklenmeyi saçma buluyorum.

@LegendaryDevilHunter Sizi de anlıyorum, haklısınız ama hadi hesap yapalım.

1 milyona yakın kelime olduğu iddia edilen Disco:Elysium'da bile Türkçe var. Sizin verdiğiniz bilgiye göre, en kötü ihtimalle Disco:Elysium çeviri için 1000000 TL- 26.135 Dolar harcamış oluyor. Bu kadar metin barındırmayan Expedition 33 için hadi yine 30.000 dolar diyelim. Oyunun Epic ve Steam fiyatları için ortalama 25 dolar olduğunu düşündüğümüzde, 1200 Türk oyuncunun oyunu alması çeviri parasını kurtarıyor. 1200 oyuncu bile almaz dedikleri için mi Türkçe yapmıyorlar ?

@Psychez DE de ama ülkemizde gayet popüler bir oyun. Bu işler maalesef satış ile yürüyor. Satmazsa getirmezler bu kadar basit. Expedition 33 de zaten ülkemizde indirimsiz oyun alımının düşük olması da göz önüne alındığında pek satmamış bir oyundur ki JRPG gbii zaten. Bizim kitlenin hiç ilgisini çekmiyor. 1200 Türk oyuncunun bile alacağını sanmıyorum bu arada. Hele şu anda gündemde Oblivion Remaster varken. Ayrıca firmaların amacı çeviriden kar etmek olur. Parasını çıkarmak ya da az bir kar etmek değil.

Dürüst olalım bence. Expedition 33 ülkemizde tutacak ve firmaya para kazandıracak bir oyun değil. Bütçeleri de 3A oyun kadar yok. Bu oyunu Türkçe yok diye cancellamak saçma.

Medyaya finansman sağlayabilecek bir gücü olmayan ve adını da bu zamana kadar duyurmamış olan bir ekipten çıkmış olan bir yapımın 92 puan almış olması büyük bir başarı. AA oyunları daha fazla beğeniyor olan bir kişi olarak medyanın -kasıtlı olan bir tarafı da var- harcamış olduğu bazı yapımlar göz önüne alındığı zaman medyanın bile eksileri üzerinden manipüle edemediği gerçek bir başyapıt için süre sayıldığı söylenebilir. Xbox'ın konsol ve Microsoft Windows tarafına ilk gün olarak yapmış olduğu yatırımlar ise meyvelerini doğrudan topluyor gibi gözüküyor.

Çıkış tarihi tartışması ile ilgili olarak Bethesda'nın ani kararına karşı adamlar bile bu şekilde bir çıkış yapmayı istemezlerdi muhtemelen. Halihazırda 2006 sürümünü zamanında yalayıp yutmuş olan bir kişi olarak Oblivion'ı mecburen biraz daha bekletecek gibi gözüküyorum. Preloadını gerçekleştirmek için tıkladım. Erişime açılması için sadece 14 saat var ve boyutu 40 GB.

Gamepass faktörü ve Unreal Engine 5 ile geliştirildiği için yama ile oyun oynayan kişiler için de kısa sürede yaması geleceğinden dolayı muhtemelen en azından diğer JRPG'lere göre bir tık daha fazla ilgi çekebilecek olan bir yapım. Tabii Monster Hunter serisinde olduğu gibi JRPG'lere olan bakış açısının da yıkılabilmesi için belirli bir beyin gerekiyor.

@xakiran globalde gayet ilgi çekecektir ki Monster Hunter da öyle oldu. Ancak ülkemizde ilgi çekeceğini pek sanmıyorum. Umarım yanılırım ama muhtemelen bizim ülkede en fazla 3-5 kişi konuşur.

Ben yine de başyapıt beklemiyorum çünkü son yıllarda JRPGlere karşı aşırı puan basma durumu ile çok karşılaştım. (Evet, bu firma 2A ve manipüle edemez. Bunun farkındayım.) Yine de kesinlikle iyi bir oyun olacağına ve seveceğime eminim ki duyurulduğundan beri takip ettiğim bir oyun kendisi. Yine de hayal kırıklığına uğramak istemiyorum. Ama çıkınca bakmayı düşünüyorum.

Bu oyuna "JRPG" demek doğru değil bu arada. "JRPG tarzı" demeyi tercih ediyorum.

@xakiran globalde gayet ilgi çekecektir ki Monster Hunter da öyle oldu. Ancak ülkemizde ilgi çekeceğini pek sanmıyorum. Umarım yanılırım ama muhtemelen bizim ülkede en fazla 3-5 kişi konuşur.

Ben yine de başyapıt beklemiyorum çünkü son yıllarda JRPGlere karşı aşırı puan basma durumu ile çok karşılaştım. (Evet, bu firma 2A ve manipüle edemez. Bunun farkındayım.) Yine de kesinlikle iyi bir oyun olacağına ve seveceğime eminim ki duyurulduğundan beri takip ettiğim bir oyun kendisi. Yine de hayal kırıklığına uğramak istemiyorum. Ama çıkınca bakmayı düşünüyorum.
Türkiye'de ilgisizlik konusunda birinci olan numara Monster Hunter serisi ise ikinci olan numaranın da doğunun sıra tabanlı yapımlarına olan bakış açısı olduğu göz önüne alındığı zaman içler acısı olan bir durumda olduğu için beyin gerektiğini özellikle belirtmek gerekiyor. Bu algıları yıkabilmek uzun bir süredir mümkün olmuyor, oyunları AAA'nın birkaç büyük yapımından ibaret olarak sanıyor olan kişiler bile var.

Sandfall'ın Final Fantasy üzerinden batı temelli geliştirmiş olduğu method göz önüne alınmış olduğu zaman ekip en azından farklı bir tür ile de anılmayı göz önüne alıyor, sıra tabanlı oynanış ise bu konuya bir tık dem vuruyor. Final Fantasy'nin de XVI'da sıra tabanlı oynanışı bırakıp batı görsel yapısına geçtiği göz önüne alındığı zaman muhtemelen temel perspektif ''hayalimizdeki oyunu yapalım ama pazar hedeflemesini batıya göre çevirelim'' ile alakalı.

Son düzenleme:
@xakiran olabilir. FF'in eski yönünde gitmesini çok isteyen birisi olarak zaten bu oyun fazlasıyla ilgimi çekiyor. FF'in gerçek zamanlı combati 7 remake serilerinde (Yine pek sevmem.) en azından biraz daha iyi olsa da FF16'nın durumu FF ile alakasız bir şey. Kontrol edilebilir party bile yoktu. Bir ara oyun olsa ve gereksiz uzatmalar olmasa FF16 gayet hoşuma giden bir oyun olabilirdi ama Square ayağına sıktı gibi hissediyorum. Bu oyunu da merakla bekliyorum ancak yine de batı tarafında bu tarz bir oyunla ilk defa karşılaştığımızdan, neyin bizi karşılayacağını pek bilmediğimizden hemen "Başyapıt olacak kesin." demek istemiyorum. Büyük küçük fark etmeksizin gereksiz yüksek puan alan çok JRPG çıktı son senelerde. Umarım bu da onlardan biri olmaz çünkü gerçekten bu oyuna duyurulduğundan beri çok ilgiliydim.

@xakiran olabilir. FF'in eski yönünde gitmesini çok isteyen birisi olarak zaten bu oyun fazlasıyla ilgimi çekiyor. FF'in gerçek zamanlı combati 7 remake serilerinde (Yine pek sevmem.) en azından biraz daha iyi olsa da FF16'nın durumu FF ile alakasız bir şey. Kontrol edilebilir party bile yoktu. Bir ara oyun olsa ve gereksiz uzatmalar olmasa FF16 gayet hoşuma giden bir oyun olabilirdi ama Square ayağına sıktı gibi hissediyorum. Bu oyunu da merakla bekliyorum ancak yine de batı tarafında bu tarz bir oyunla ilk defa karşılaştığımızdan, neyin bizi karşılayacağını pek bilmediğimizden hemen "Başyapıt olacak kesin." demek istemiyorum. Büyük küçük fark etmeksizin gereksiz yüksek puan alan çok JRPG çıktı son senelerde. Umarım bu da onlardan biri olmaz çünkü gerçekten bu oyuna duyurulduğundan beri çok ilgiliydim.
Son zamanlarda Square Enix'in batı pazarını hedeflemesi açısından barındırdığı temel yapısı ile en azından fena olmayan bir yapımdı. Doğulu hayranlar için olan temel sorun kaplamalar ve görev dizaynı ile ilişkilendiriliyor olsa da asıl sorun seride artık oyun motorunu güncellemedikleri için olan bütçe ile oyunu tam potansiyeline ulaştıramadan piyasa sürmeyi ant içmiş olmalarında yatıyor. Bir Final Fantasy hayranı olarak bu ürünler ile idare etmeyi artık doğru buluyorum, hiçbir zaman memnun edecek bir şey gelmeyecek gibi geliyor seri içerisinde.

Son düzenleme:
@LegendaryDevilHunter Sizi de anlıyorum, haklısınız ama hadi hesap yapalım.

1 milyona yakın kelime olduğu iddia edilen Disco:Elysium'da bile Türkçe var. Sizin verdiğiniz bilgiye göre, en kötü ihtimalle Disco:Elysium çeviri için 1000000 TL- 26.135 Dolar harcamış oluyor. Bu kadar metin barındırmayan Expedition 33 için hadi yine 30.000 dolar diyelim. Oyunun Epic ve Steam fiyatları için ortalama 25 dolar olduğunu düşündüğümüzde, 1200 Türk oyuncunun oyunu alması çeviri parasını kurtarıyor. 1200 oyuncu bile almaz dedikleri için mi Türkçe yapmıyorlar ?
Disco Elysium 25 bin dolara çevrilmedi bence. Tabii ekipleri şu anda aç geziyor.

@SalihCinar ekiplerinin bir kısmı aç geziyor, kalanları gelen parayı yiyor. Metin ve hikaye örgüsüne bu kadar fazla kafa yormuş olan bir ekibin açgözlülük ile kendilerini bitirmiş olmaları oyun sektörü içerisinde olan gelir odaklı kafa yapısı ile ilişkilendirilebiliyor.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı