Çözüldü "CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT" mavi ekran hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
1
Daha fazla  
RAM
16 GB DDR4 3200 MHZ
SSD veya HDD modeli
Kingston A400 480 GB 500/450
Ekran kartı
Palit RTX 2060
Anakart
MSI Z170A GAMING M7
İşlemci
i7 6700K 4.30 gHz
Az önce "CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT" mavi ekran hatası aldım. Bilgisayar ilk defa çöktü ve ilk defa bu hatayı aldım. Şu an bilgisayar kendi geri açıldı ama yeniden böyle bir sorun olmasın diye konuyu açayım dedim. Sizce sorunun kaynağı nedir? Sadece Discord'aa geziniyordum, bir anda mouse dondu. Sonra ise mavi ekran yedim, bu kadar. Sizce sorunun kaynağı nedir?

Çözüm
Evet, bahsettiğim elle OC buydu. Resimdeki frekans değişimi. Buna ek olarak voltaj değişimi, timing ve CL değerlerinde oynamalar da yapılabiliyor.

Elle OC yaparken sadece frekans (MHz) değiştirip stabil bir OC elde etmek gerçekten mucize.

Aksine bu işlemleri geri alıp, Extreme Memory Profile(X.M.P) açmanızı tavsiye ederim. Şayet hazır XMP profiliyle bir uyumluluk problemi yoksa daha stabil çalışacaktır PC.
RAM'leri ilk taktığınız anda temel frekanslarında çalışmaya başlıyorlar. Herhangi bir müdahalede bulunmazsanız böyle devam ediyor.

Mesela bende etiketlerinde 3000 MHz CL15 yazan 2x8 bellekler var. Ben bunları sisteme taktığımda XMP profili kapalı oluyor ve temel frekanslarında olan 2400 MHz'de çalışıyor. Daha sonra kendim XMP'yi açarak profil seçiyorum ve 3000 MHz'ye yükseliyor.

Bilmiyorum modelini verdiğiniz anakartta bir farklılık olabilir ama herhangi bir anakartın kafasına göre RAM frekansını yükselttiğini görmedim daha önce.

Az önce bir videoda MSI Intel anakartlardan birinde Extreme Memory Profile kısmını gördüm, Enable veya Disable seçeneği var. Sanırım profil yok. Seçtiğiniz gibi aktif oluyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

RAM'leri ilk taktığınız anda temel frekanslarında çalışmaya başlıyorlar. Herhangi bir müdahalede bulunmazsanız böyle devam ediyor.

Mesela bende etiketlerinde 3000 MHz CL15 yazan 2x8 bellekler var. Ben bunları sisteme taktığımda XMP profili kapalı oluyor ve temel frekanslarında olan 2400 MHz'de çalışıyor. Daha sonra kendim XMP'yi açarak profil seçiyorum ve 3000 MHz'ye yükseliyor.

Bilmiyorum modelini verdiğiniz anakartta bir farklılık olabilir ama herhangi bir anakartın kafasına göre RAM frekansını yükselttiğini görmedim daha önce.

Az önce bir videoda MSI Intel anakartlardan birinde Extreme Memory Profile kısmını gördüm, Enable veya Disable seçeneği var. Sanırım profil yok. Seçtiğiniz gibi aktif oluyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam şöyle fotoğrafları attım. Resimlerde gözüktüğü gibi her şey.

1685715390412.png

1685715406950.png

Evet, bahsettiğim elle OC buydu. Resimdeki frekans değişimi. Buna ek olarak voltaj değişimi, timing ve CL değerlerinde oynamalar da yapılabiliyor.

Elle OC yaparken sadece frekans (MHz) değiştirip stabil bir OC elde etmek gerçekten mucize.

Aksine bu işlemleri geri alıp, Extreme Memory Profile(X.M.P) açmanızı tavsiye ederim. Şayet hazır XMP profiliyle bir uyumluluk problemi yoksa daha stabil çalışacaktır PC.

Çözüm

Elle OC yaparken sadece frekans (MHz) değiştirip stabil bir OC yapmak gerçekten mucize.

Aksine bunu kapatıp Extreme Memory Profile(X.M.P) açmanızı tavsiye ederim. Şayet hazır XMP profiliyle bir uyumluluk problemi yoksa daha stabil çalışacaktır PC.
Performans kaybı yaşar mıyım?

Genelde Ryzen işlemcili sistemlerin yüksek RAM frekansı talebi vardır, yüksek MHz ile daha iyi, daha performanslı çalışırlar. Çünkü Infinity Fabric ve CCX konusu devreye giriyor, doğal olarak çekirdeklerin birbiriyle iletişimleri hızlanıyor, gecikmede büyük bir düşüş gözleniyor. Bunla alakalı detaylı bilgi:

Intel sistemlerde de frekans önemli tabii ama Intel sistemlerde RAM hızı arttıkça Ryzen sistemlerdeki kadar büyük bir performans artışı gözlemlemek zor. En azından DDR4 için. Bu yüzden hayır, kayıp yaşamanız zor. Çok çok ufak olur. Ama buna karşılık daha stabil bir sistem elde etme şansınız yüksek.

Performansa etkisi konusunda birçok konu bulabilirsiniz, bunlardan bir tanesi:

Genelde Ryzen işlemcili sistemlerin yüksek RAM frekansı talebi vardır, yüksek MHz ile daha iyi, daha performanslı çalışırlar. Çünkü Infinity Fabric ve CCX konusu devreye giriyor, doğal olarak çekirdeklerin birbiriyle iletişimleri hızlanıyor, gecikmede büyük bir düşüş gözleniyor. Bunla alakalı detaylı bilgi:

Intel sistemlerde de frekans önemli tabii ama Intel sistemlerde RAM hızı arttıkça Ryzen sistemlerdeki kadar büyük bir performans artışı gözlemlemek zor. En azından DDR4 için. Bu yüzden hayır, kayıp yaşamanız zor. Çok çok ufak olur. Ama buna karşılık daha stabil bir sistem elde etme şansınız yüksek.

Performansa etkisi konusunda birçok konu bulabilirsiniz, bunlardan bir tanesi:
Hocam son olarak konuya şimdi çözüldü atayım mı? Sorunun çözülüp çözülmediğini bilmiyorum. Sadece Hyper V'yi kapadım birde birazdan XMP açacağım. Birde hocam konudan alakasız ama Fortnite oynarken oyun başlamadan önce tüm oyuncuları bir yere topladığı yer var. Orada FPS 150 den 20'ye kadar düşüyor. Ancak DLSS açınca bu dalgalanma geçiyor. Sebebini biliyor musunuz?

İsterseniz bir süre bekleyin, mavi ekran aldığınız senaryoları yine canlandırmaya çalışın.
Bakalım mavi ekran geliyor mu gelmiyor mu?
Gelirse yeni dosyaları paylaşırsınız.
Gelmezse çözülmüştür diye düşünüyorum.

Fortnite ile alakalı konuda maalesef bir tahminim yok. Onu teknik desteğe açabilirsiniz, aynı problemle karşılaşmış biri yazıp yardımcı olabilir veya genel çözüm önerileri çıkabilir.

İsterseniz bir süre bekleyin, mavi ekran aldığınız senaryoları yine canlandırmaya çalışın.
Bakalım mavi ekran geliyor mu gelmiyor mu?
Gelirse yeni dosyaları paylaşırsınız.
Gelmezse çözülmüştür diye düşünüyorum.

Fortnite ile alakalı konuda maalesef bir tahminim yok. Onu teknik desteğe açabilirsiniz, aynı problemle karşılaşmış biri yazıp yardımcı olabilir veya genel çözüm önerileri çıkabilir.
Hocam mavi ekranı aldığım senaryoda öyle ekstra bir şey yapmama gerek yoktu, normal olarak sadece PC'de geziniyordum. Sanırım şans eseri bu hatayı aldım. İkinci olarak oyun hakkında bir şey sormamalıydım. Benim hatam, özür dilerim. Emeğinizin karşılığı olarak bir tane cevabınızı çözüm işaretleyeceğim, İyi sosyaller.

İkinci olarak oyun hakkında bir şey sormamalıydım. Benim hatam, özür dilerim.
Estağfurullah, ne özürü. Aksine, keşke bilsem de cevaplasam. 😄

Ama kategori olarak düşünürsek evet konu dışına çıkıyor. Benim için bir problem yok, belki kurallar gereği sorun olabilir ama asıl mesele ayrı bir konu olarak açılırsa daha çok kişinin görüp yorum yapabileceği.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı