Çözüldü Clonezilla ile SSD kopyalamada ID değişikliği sorun çıkarır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Movansha

Centipat
Makaleler
5
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
M.2 ve SATA 3
Merhaba. Benim bilgisayarımda 240 GB SATA 3 SSD üzerine Windows işletim sistemim kurulu. 500 GB daha SATA 3 SSD'm var o konu dışı. Ben bu bilgisayara M.2 SSD takacağım onun boyutu ise 256 GB. Clonezilla ile çoğu detayı biliyorum sadece sormak istediğim tek bir soru var. Disklerde ID'ler bulunuyor. "UUID" ve "GUID" tanımları var. Format atmak istemediğimden ben SATA 3 240 GB diskimi M.2 256 GB diske Clonezilla kullanarak direkt kopyalama yapacağım ama yüksek ihtimal disklerde ID'ler değişimiş olacak. Bu ID değişikliği işletim sisteminde ve benzeri şeylerde sorun çıkartır mı? Stabiliteden bir şey kaybettirir mi? Daha önce Clonezilla kullanarak format atmakla uğraşmadan tüm diski klonlama yapan arkadaşlar deneyimlerini aktarabilirler mi?

Son düzenleme:
Çözüm
Yukarıdakilerin hepsinin Live CD leri Linux tabanlı.
Ayrıca her zaman ücretsiz versiyonlarını kullandım. Yeterli.
Bilgilerinize...

EK: Hiren kullanın.. Çok işinize yarar.
Teşekkürler. Bayağıdır bir Clonezilla baktığım ve aşina olduğum için direkt olarak onu kullanacağım. Arayüz olarak kötü olsa bile kullanımı basit geliyor. Hiren oldukça kapsamlı görünüyor ancak o kadar araca da ihtiyacım yok. Gerektiğinde de GParted kullanıyordum. Clonezilla kullanarak klonlama yaptıktan sonra deneyimlerimi yazabilirim.

Son güncelleme: Clonezilla kullanarak 240 GB SATA SSD'mi 256 GB NVMe SSD'me klonlama işlemi yaptım. Sonuç gayet güzel. Stabilite kaybı ya da herhangi bir sorun yok. Ben disk ID'leri değişecek sanıyordum ancak klonlama sırasında disk ID'leri de birebir kopyalanmaktaymış. Disk ID değişikliği sorun yaratmayacak olsaydı bile ID klonlanması da beni oldukça tatmin etti. Son olarak aynı ID'ye sahip diskler çakışma yaptı. UEFI ayarlarından SATA portunu devre dışı bırakarak NVMe SSD'yi boot ettim. GParted yükledim ve sonra onu boot ettim. Arayüz gelmedi bende çözümü fdisk komutları ile SATA SSD'mde yeni GPT düzeni oluşturarak çözdüm.

20241203_175315.jpg 20241203_175331.jpg

Umarım başkalarına da faydalı olur.
ID sorun olmaz.
Hayatım disk klonlama-yedekleme-recovery programları ile geçti. AOMEI,EASEUS,LAZESOFT,GHOST,MACRIUM... aklıma gelmeyenler de var..
(Clonezilla kullanmadım hiç.)
ID değişiklikleri asla sorun olmadı. ID sorun olacak ise zaten o işe klonlama denmez.
Kullanılan disk yedekleme-klonlama yazılımına göre disk boyutu bazı ücretsiz versiyonlarda sorun çıkarabiliyordu.

ID sorun olmaz.
Hayatım disk klonlama-yedekleme-recovery programları ile geçti. AOMEI,EASEUS,LAZESOFT,GHOST,MACRIUM... aklıma gelmeyenler de var..
(Clonezilla kullanmadım hiç.)
ID değişiklikleri asla sorun olmadı. ID sorun olacak ise zaten o işe klonlama denmez.
Kullanılan disk yedekleme-klonlama yazılımına göre disk boyutu bazı ücretsiz versiyonlarda sorun çıkarabiliyordu.
Clonezilla Linux tabanlı live CD olarak USB üzerinde çalışıyor. Bilgisayar USB üzerinden başladığı için temiz ve güvenli çözüm olarak gördüm. Ayrıca ücretsiz. Deneyimlerinizi aktardığınız için teşekkür ederim.

Yukarıdakilerin hepsinin Live CD leri Linux tabanlı.
Ayrıca her zaman ücretsiz versiyonlarını kullandım. Yeterli.
Bilgilerinize...

EK: Hiren kullanın.. Çok işinize yarar.
Teşekkürler. Bayağıdır bir Clonezilla baktığım ve aşina olduğum için direkt olarak onu kullanacağım. Arayüz olarak kötü olsa bile kullanımı basit geliyor. Hiren oldukça kapsamlı görünüyor ancak o kadar araca da ihtiyacım yok. Gerektiğinde de GParted kullanıyordum. Clonezilla kullanarak klonlama yaptıktan sonra deneyimlerimi yazabilirim.

Son güncelleme: Clonezilla kullanarak 240 GB SATA SSD'mi 256 GB NVMe SSD'me klonlama işlemi yaptım. Sonuç gayet güzel. Stabilite kaybı ya da herhangi bir sorun yok. Ben disk ID'leri değişecek sanıyordum ancak klonlama sırasında disk ID'leri de birebir kopyalanmaktaymış. Disk ID değişikliği sorun yaratmayacak olsaydı bile ID klonlanması da beni oldukça tatmin etti. Son olarak aynı ID'ye sahip diskler çakışma yaptı. UEFI ayarlarından SATA portunu devre dışı bırakarak NVMe SSD'yi boot ettim. GParted yükledim ve sonra onu boot ettim. Arayüz gelmedi bende çözümü fdisk komutları ile SATA SSD'mde yeni GPT düzeni oluşturarak çözdüm.

20241203_175315.jpg 20241203_175331.jpg

Umarım başkalarına da faydalı olur.

Son düzenleme:
Çözüm

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı