CMD Çıktısı Türkçe Karakter Sıkıntısı

ServerTower

Kilopat
Katılım
13 Kasım 2016
Mesajlar
568
Çözümler
4
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
"Şarkılar" adlı bir klasörüm var, haliyle içinde şarkılar da var. CMD ile
Kod:
dir /a >liste.txt
komutunu kullanarak şarkıların isim listesini alıyorum. Türkçe karakterlerde bir sıkıntı oluyor. Mesela klasörün adı "arklar" olarak görünüyor. Adında İngilizce karakterler hariç hiçbir karakter yazılmıyor. Hatalı olarak da yazılmıyor. Bununla birlikte aşağıda şu kadar alan kullanılmış şu kadar alan boş yazarken "boş"u "boÿ" şeklinde gösteriyor. Şarkı isimlerinde bu da olmuyor. Örnek vermek gerekirse "kırmızı" yerine "krmz" yazıyor. CMD ile ya da .bat ile Türkçe karakterleri yazdırılabilecek bir kod biliyor musunuz?
 
chcp 65001 komutu ile UTF-8 karakter kodlamasına geçiş yapabilirsiniz Türkçe karakterleri de destekler.

Bash:
@echo off

echo Öncesi:
echo Türkçe karakterler şunlardır: ğüşiöç

echo/

CHCP 65001 > NUL
echo Sonrası:
echo Türkçe karakterler şunlardır: ğüşiöç

pause>NUL

2023-01-31 21.30.18.png
 
Son düzenleme:
chcp 65001 komutu ile UTF-8 karakter kodlamasına geçiş yapabilirsiniz Türkçe karakterleri de destekler.
Bunu yazdığımda cmd kapanıyor. Tekrar açıp kontrol ettiğimde bir önceki yani 857'yi kullanmaya devam ediyor. Ayrıca help chcp yaptığımda CHCP [nnn] "nnn bir kod sayfası numarası belirtir" yazıyor. Muhtemelen 3 haneli bir şey istiyor.
 
Muhtemelen 3 haneli bir şey istiyor.
Fark etmez. Sizden istenen bir sayı sonuçta. CMD'nin syntax'ına uyuyor :)

Tekrar açıp kontrol ettiğimde bir önceki yani 857'yi kullanmaya devam ediyor.
Bunu HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Command Processor değerini değiştirerek kalıcı hale getirebilirsiniz ama tavsiye etmiyorum, ileride başka batch scriptleri çalıştırırsanız sorun oluşturabilir.

Kendi scriptlerinizde CHCP 65001 komutunu kullandıktan sonra Türkçe karakterler girebilirsiniz istediğinizi yapmanın güvenilir yollarından biri bu. Dil ayarlarını ya da regedit ayarlarını değiştirmek ileride başka sorunlar oluşturuyor tavsiye etmem.

 
Son düzenleme:
@166079 HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Command Processor\Autorun bilgisayarımda böyle bir konum olsaydı yapardım. Command processor'un alt klasörü yok içinde de 4 tane değer var. Autorun ile alakalı bir şey yok.

Düzenleme: Dediğinizi yaptım. CMD açmaya çalıştığımda artık direkt kapanıyor.
 
CMD açmaya çalıştığımda artık direkt kapanıyor.
Yazdıklarımı okursanız direkt kapanmazdı. Ayar değiştirmeyin sadece scriptlerde ve CMD ekranında bu kodu kullanın yazıyor yukarıda kısaca. chcp 65001 kodunu zaten yazsanız bile bir sonraki CMD açılışında varsayılan code-page dönüyor.
 
Son düzenleme:
Yazdıklarımı okursanız direkt kapanmazdı. Ayar değiştirmeyin sadece scriptlerde ve CMD ekranında bu kodu kullanın yazıyor yukarıda kısaca. chcp 65001 kodu zaten CMD açıldığında varsayılan code-page dönüyor.
Yazdoklarınızı okudum zaten. İlk mesajınızda da yazdığınız chcp 65001 yazınca kapanıyor. Hemen altında verdiğiniz kodu .bat ile çalıştırmaya çalışınca anında kapanıyor. Zaten ona cevap olarak #3 numaralı mesajda
Bunu yazdığımda cmd kapanıyor.
yazdım.
İkinci mesajınızda HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Command Processor kısmında Autorun ile ilgili bir şeyler yazıyordu. Mesaj değişmiş. O yüzden bir şey demeyeceğim. Sadece orada Autorun adlı bir değer zaten yoktu ki tüm değer tiplerinde autorun açıp içine chcp 65001 değerini verince de açıldığı gibi kapanıyor. #5 numaralı mesajda ikisinden de bahsettim.
Verdiğiniz script de CMD ekranı da chcp 65001 yazılınca anında kapanıyor. CMD'yi tekrar açıp chcp yazıp kontrol ettiğimde hala 857 kullanıyor olarak görünüyor. Ben bunları her mesajımda tekrarlamama rağmen nasıl yazdıklarını okumamakla suçlanıyorum?
Yazdıklarımı okursanız direkt kapanmazdı.
 
Yardımcı olmaya çalışıyorum ama sizi anlamakta zorlanıyorum.
Sadece orada Autorun adlı bir değer zaten yoktu ki tüm değer tiplerinde autorun açıp içine chcp 65001 değerini verince de açıldığı gibi kapanıyor.
Zaten bunu tavsiye etmiyorum demiştim ama siz değiştirmişsiniz sorun yok yine de düzeltilebilir.

Uzaktan bağlantı yapabilirsek yardımcı olmaya çalışırım. AnyDesk indirip ekran görüntüsü paylaşabilir misiniz?
 
Son düzenleme:
Zaten bunu tavsiye etmiyorum demiştim ama siz değiştirmişsiniz sorun yok yine de düzeltilebilir.
Değiştirmem de bir işe yaramadı. Tekrar silmek zorunda kaldım.
Uzaktan bağlantı yapabilirsek yardımcı olmaya çalışırım. AnyDesk indirip ekran görüntüsü paylaşabilir misiniz?
Herhangi bir internet bağlantım yok. Sadece telefonumun paketini kullanıyorum. Bilgisayarı bağlarsam bir çok program kendini güncelleyebilir. İnternet paketimi bitirmek istemiyorum.
 

Geri
Yukarı