Çölyak teşhisi nasıl konur?

Pablo19

Centipat
Daha fazla  
Dostlar herkese merhaba, belli aralıklarda tuvalete çıkamıyordum, kabızlık gibiydi ama tam öyle değildi kurulaşmış, katılaşmış dışkı değil garip bir dışkı çıkıyordu. Bu tarz olayları sık yaşıyordum sindirimde problemler oluyordu. Bu durum iştahımıda kesiyordu. Hatta halen bu durumdan muzdaribim doktora gittim.
Doktor röntgen sonucu kesin bir şey söyleyemeyeceğini çölyak olabilme ihtimalimin olduğunu söyledi, teste gitmem için şehir hastanesine sevk etti. Haftaya şehir hastanesinde çölyak testi olacağım inşallah. Bu konuda hiç bilgim yok deneyimi veya bilgisi olan var mı? Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dostlar herkese merhaba, belli aralıklarda tuvalete çıkamıyordum, kabızlık gibiydi ama tam öyle değildi kurulaşmış, katılaşmış dışkı değil garip bir dışkı çıkıyordu. Bu tarz olayları sık yaşıyordum sindirimde problemler oluyordu. Bu durum iştahımıda kesiyordu. Hatta halen bu durumdan muzdaribim doktora gittim.
Doktor röntgen sonucu kesin bir şey söyleyemeyeceğini çölyak olabilme ihtimalimin olduğunu söyledi, teste gitmem için şehir hastanesine sevk etti. Haftaya şehir hastanesinde çölyak testi olacağım inşallah. Bu konuda hiç bilgim yok deneyimi veya bilgisi olan var mı? Şimdiden teşekkürler.
  • Kan Testi (Seroloji):
    • Çölyak hastalığıyla ilişkili antikorların varlığını tespit etmek için yapılır.
    • En yaygın testler:
      • Anti-TTG (Anti-doku transglutaminaz) antikoru
      • Anti-EMA (Anti-endomisyum antikoru)
    • Bu testler için hastanın bir süre gluten içeren gıdalar tüketmiş olması gerekir, çünkü gluten yoksa antikorlar oluşmaz.
  • Genetik Test:
    • HLA-DQ2 ve HLA-DQ8 genlerinin varlığı araştırılır. Bu genler olmadan çölyak hastalığı gelişmesi çok nadirdir, ancak varlığı tek başına tanı koydurmaz.
  • Bağırsak Biyopsisi (Kesin Tanı İçin):
    • Kan testleri pozitifse, tanıyı kesinleştirmek için ince bağırsaktan biyopsi alınır.
    • İnce bağırsaktaki villus yapısında hasar olup olmadığı mikroskop altında incelenir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı