Çok fazla kafaya takmak

Sky_Fly

Femtopat
Yer
BOEING
Merhabalar, ben çok fazla kafaya takan ve takıntı olusturan biriyim. Mesela ders çalışırken her şeyi en ince ayrıntısına kadar ögrenmek isterim ve bu yuzden her kelimenin anlamini ogrenmek isterim. Sadece bu da degil gunluk hayatta kullandigimiz her kelimeyi tanimlamaya calisirim ama cogunlukla yapamiyorum ve kafaya taktikca takiyorum. Kisacasi sanki o kelimeyi tanimlayamazsam o kelimeyi bilmiyorum diye dusunuyorum. Ders kitaplarında yazan her seyi ogrenmezsem o konuyu bilmeyecekmisim gibi oluyorum. Cok takiyorum ve kurtulamiyorum. Lutfen bana su sorularin cevaplarini verir misiniz?
  • Sizin de bildiginiz ama tanimlayamadiginiz kelimeler, konular var mi?
  • Bu takintimdan nasıl kurtulurum?
  • Her seyi ogrenmek istiyorum. Okulda islenen konulari en detayina kadar bilmek istiyorum fakat bu cok zamanimi aliyor ve ilerleyemiyorum, ne yapmaliyim?
Ha mesela bir ders videosu izlerken sanki YouTube'daki tum ders videolarini izlemesem mesela bir seyleri eksik ogrenecegim korkusu da var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Takıntı durumunu bir düşman olarak hayal etmeye çalış, bir konuya takıldığında tıpkı düşmanınla konuşurmuş gibi takıntılık hissine karşı gel, unutma düşünceler senin düşüncelerin onları ele geçirmesine izin verme.

Eskiden bende böyleydim artık hiç bir şeyi takmam zamanla düzeliyor ve ya kafaya takmanı gerektiren bir dünya yok takılma bu kadar.

Merhabalar, ben çok fazla kafaya takan ve takıntı olusturan biriyim. Mesela ders çalışırken her şeyi en ince ayrıntısına kadar ögrenmek isterim ve bu yuzden her kelimenin anlamini ogrenmek isterim. Sadece bu da degil gunluk hayatta kullandigimiz her kelimeyi tanimlamaya calisirim ama cogunlukla yapamiyorum ve kafaya taktikca takiyorum. Kisacasi sanki o kelimeyi tanimlayamazsam o kelimeyi bilmiyorum diye dusunuyorum. Ders kitaplarında yazan her seyi ogrenmezsem o konuyu bilmeyecekmisim gibi oluyorum. Cok takiyorum ve kurtulamiyorum. Lutfen bana su sorularin cevaplarini verir misiniz?
  • Sizin de bildiginiz ama tanimlayamadiginiz kelimeler, konular var mi?
  • Bu takintimdan nasıl kurtulurum?
  • Her seyi ogrenmek istiyorum. Okulda islenen konulari en detayina kadar bilmek istiyorum fakat bu cok zamanimi aliyor ve ilerleyemiyorum, ne yapmaliyim?
Ha mesela bir ders videosu izlerken sanki YouTube'daki tum ders videolarini izlemesem mesela bir seyleri eksik ogrenecegim korkusu da var.
Seninki vesveseye benziyor. Bu tip durumlarda onu bastırmaya çalışırsan genellikle daha kötü olur, tavsiyem aklına geldiğinde hiç gelmemiş gibi yap başka bir şey ile meşgul ol, canın ne kadar istese de kelimenin anlamina bakma bir süre. vesveseden kurtulmak için benim en iyi bildiğim yol budur, tabii bol bol dua et, önce dua. Korkarsan hasta eder bu durum. aklına hayaline gelmeyecek yerlere gidiyor bu hastalığın ucu.

Her şeyi -özellikle boş şeyleri- kafaya takmak gerçekten çok zarar verici bir durum. Bunun sonuçlarını ileride görürsünüz. Böyle durumlarla karşılaşınca ben Allah'a sığınıyorum ve önemsememeye çalışıyorum. Siz de böyle yaparsanız umuyorum ki zamanla geçecektir. Kafaya taktığınız şeyleri düşündükçe size bir faydası olmayacağını aksine zarar vereceğinin bilincinde olun.

Youtube : İzzet Güllü izlemeni öneririm. OKB destek videoları çok yardımcı. Aynı özellik bende var. Mesela sabah saatin 8'inde olan direksiyon sınavından dünyanın en basit hatası sonucu kaldım ve tam 16 saattir aklımdan çıkarmadan o anı düşünüyorum. Sıkıntılı bir durum. Takıntılar azaltılabilir ama tamamen yok edilebilir mi bilmiyorum.

Takıntılar ilerleyince önce stres ile birlikte gelen mide ağrıları ile başlar daha sonra hem sağlık olarak hem de psikolojik olarak sizi yıpratır. Pek fazla kafaya takmamaya, umursamamaya çalışın. Hiçbir şey sağlığınızdan önemli olamaz.

Bir kelimeyi durmadan tekrar et. Benim de aynı yere çifter kez dokunma, bakma veya basma takıntım vardı. Yapmazsam da psikolojik olarak baş ağrısı yapıyordu. Bir şarkı sözü olur, dindarsan oradan bir kelime olur. Ben öğrendiğim dillerden bir kelimeyi durmadan tekrar ediyordum, hem kafamı dağıtıyordu, hemde yeni kelimeleri öğreniyordum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı