Çok Format Bilgisayara Zarar Verir Mi?

Sürekli format atmanızı tavsiye etmem. Sebeplerim ise:
  1. Güncellemeleri tek tek indir kurmak demek AKK'nin içine etmek demek. Hele birde TTNet kullanıyorsan.
  2. Sıfırdan tüm ayarları yapmak.
  3. Sürücüleri tekrar tekrar kurmak.
  4. Programları yeniden kurmak ve kişiselleştirmek.
  5. Gereksiz yere Windows Mağaza hesabının bilgisayar sayısını doldurmak.
Bana kalırsa bir kere format atarsınız ardından Acronis gibi bir program ile ayarlarınızı yaptıktan sonra yedek alırsınız. Bunu bir yere kopyalarsınız. Ardından ağır bir sorun oluşunca bu yedekle eski kaldığınız yerden devam edersiniz. Aslında asıl yapılması gereken işlem budur. Bir kere format ardından yedek almaktır ve o yedekle devam etmektir. Tabi yedeği de ara sıra güncellemelisiniz. Mesela aradan 5 ay geçti, yedeği yüklediniz. Sadece updateleri uygulayın ve tekrar yedek alın. Böylece update indirme derdinden de ara ara kurtulmuş olursunuz.

Tam da şimdi ben bu soruyu soracaktım. Bir baktım konu açılmış. Biraz araştırdım ben de bu olayı bazı forumlarda zarar veriyor derken bazı forumlarda bilgisayar için sağlıklı bir şey olduğu söyleniyor. Kararsız kaldım bende. Fakat benim 8 senelik toplama masaüstü bilgisayarıma yeniletmeden önce hep Windows XP formatı yerdi çöker dururdu. En fazla 20-25 kere format atılmıştır. Şuan hala duruyor ve sorun yok. Yeni aldığım dizüstü bilgisayarıma da 5 kere filan attım. Bir ara şu fenomen Facebook virüsleri mahvetmişti sistemi. Kısacası bence zararı yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
@SypeR, dediklerinize tamamen katılıyorum ama bazen Acronis gibi programlar da sorun çıkarmıyor değil. Format atma süresi 2-3 hafta değil de 6 ay ya da 1 yıl gibi olursa sanırım bu dediklerinizi yapmak çoğu kişiye ağır gelmeyecektir. Ha ben sistemi çabuk bozarım, 6 ay dayanamam diyenler için Acronis bir çözüm yolu olabilir tabii :)

@SypeR, dediklerinize tamamen katılıyorum ama bazen Acronis gibi programlar da sorun çıkarmıyor değil. Format atma süresi 2-3 hafta değil de 6 ay ya da 1 yıl gibi olursa sanırım bu dediklerinizi yapmak çoğu kişiye ağır gelmeyecektir. Ha ben sistemi çabuk bozarım, 6 ay dayanamam diyenler için Acronis bir çözüm yolu olabilir tabii :)
Doğrudur. Her sistemde Acronis stabil çalışacak değildir. Onun yerine alternatif yazılımlara yönelebilirsiniz. Ben onu örnek olarak sundum. Zira en popüler olanı o.

Arkadaşım 2 saatte bir atıyordu bir aralar. 3 gün sonra hard disk öldü. :D

Arkadaşlar anlayamadığım 2, 3 haftada format atıyorsunuz. Ne gibi bir fayda sağlıyor ki size? Boşa tüm programları geri kur oyun oynuyorsanız, tüm Steam dosyalarını yedekle, yedekten geri kur. Zor olmuyor mu bu durum? Yada bunun için yaptığınız bir kolaylık mı var? Açıklarsanız sevinirim. Ben Windows 8.1.1 kullanıyorum, bir seneye yakın hiç format atmadım. Bilgisayarım ilk günkü performansında çalışıyor. Bu işkenceyi kendinize neden çektiriyorsunuz? :D

Low Level Formattan bahsetmiyorsanız hayır ayrıca çok format artık gereksiz bir hale gelmiştir. Windows 7 öncesindeki işletim sistemleri ikide bir çöker dururdu. XP'nin 1 yıldan fazla yaşadığına şahit olmadım. Son yıllarda sadece disk arızası ya da yeni bir disk/bilgisayar alımı ya da kurulumda gerçekleşen bir hata sebebiyle format attım. Ne Windows 7'nin ne de Windows 8'in durduk yere (diskte bad sector oluşması gibi sebepleri saymıyorum) çöktüğüne rastlamadım. XP ve öncesi belli bir süreden sonra Windows'un saçmalamaya başladığı zamanlardı.

SSDlere gelirsek sürekli format atmak elbette zararlıdır.

Okumuştum bir yerde: bad sector olayı olabilirmiş çok atarsan. Yani hard diskin belli bölümleri bozulabilirmiş. Daha sonra düzeltilemezmiş.

Acronis ile yedek almakta aynı mantık. Sonuçta orada da veri silinip yeniden yazılıyor.
Bakalım bugün format atıp yedek aldım, kendime söz verdim. 1 ay boyunca format yok!

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı