Comnet internet başvuru sürecim

Zamanında TT ortak altyapı yapalım dediğinde Turkcell ve Vodafone red etmeseydi bunlar olmazdı...
Zamanında diyoruz ama halen yapmıyorlar bir binada 4-5 altyapı var bir binada hiç yok.

Şimdi birleşip ortak altyapı yapsalar gene iyi olur fiber gerçekten yayılır bu sefer.

Steam'de indirmede neredeyse sorun yok. Aynı zamanda evde interneti kullananlar da var. Bu dalgalanma şimdi var mı yok mu kararsız kaldım.

Eki Görüntüle 795824
Anladım ben sanırım. Şimdi kendim de gözlemledim. Afedersiniz bir içerik indiriyordum bir siteden. İlk Videoyu 11,5 Mb/sn ile indirdim. İkinci videoyu 4 Mb/sn ile indirdim. 3. Videoyu da 8-10 Mb/sn ile indirdim. Her indirme için belirli bir hız belirleniyor sanırım ve o hız sunuluyor. Durumu bu şekilde bende. Çok bağlantılı indirmelerde ( IDM sanırım çok bağlantılı indirme yapıyor emin değilim) yavaş indirme yapıyor. Mesela örnek verirsek dizinin ilk 10 sonra ilk 30 sonra 60. dakikalarından indirme başlatıyor gibi düşünürsek hepsini farklı hızlarda indiriyor çünkü dosya her farklı kısımdan başlayan indirme için farklı hız sunuyor sebebine gelirsek farklı bir bağlantı kuruyor yada aynı bağlantıyı yineliyor. Pek anlatamadım keşke anlatabilseydim ama düzgünce istediğim şeyi anlatamadım. Speedtest'de hızın değişmesinin sebebi çoğunlukla multi bağlantı kullanıyor. Siz isterseniz Single'a alabiliyorsunuz. Single'da İndirme hızı daha stabil olabilir.

Yani işin özünde tek bir bağlantı ile tüm dosyaları indirince (Steam gibi) hız stabil.

Mesela ilk 30mb'si 1.sunucu sonraki ilk 30mb 2.sunucu olacak şekilde yaptığı indirmelerde ise bağlantı hızı yavaşlıyor.

IDM üzerinden örnek verirsek:

1.Sunucu %25'ini alsın
2.Sunucu %50'den %75'e kadar olan kısmı alsın.
3.Sunucu%75'ten %100'e kadar olan kısmı alsın. IDM aslında single bağlantı odaklı ama IDM'de şöyle bir durum var.

1.Sunucu diye birşey yok tüm sunucular aynı ama aynı anda çalışma aktivitesi verince aynı sunucuya 3 defa bağlantı isteğiyle farklı kısımlarını indiriyor. Steam'de ise işte öyle bölerek indirme yok. Direk bir adet bağlantı üzerinden tamamı indiriliyor. IDM'de aynı bağlantı 3 kez yada 4 kez çoğaltılarak yani 3 veya 4 bağlantı ile indiriliyor. 4 bağlantının tamamına da farklı hızları veriyor. Umarım anlatabilmişimdir çok karışık oldu ama belki hipotezim doğrudur bilemedim. Ama bu dediğime yakın birşey olduğunu düşünüyorum. Keşke düzgün anlatabilseydim. Yüksek ihtimalle anladığınızda bana hak verirdiniz.

Zamanında diyoruz ama halen yapmıyorlar bir binada 4-5 altyapı var bir binada hiç yok.

Şimdi birleşip ortak altyapı yapsalar gene iyi olur fiber gerçekten yayılır bu sefer.
Sorunun temel kaynağı ortak altyapı kurulamaması ve Turkcel'in saçma sapan istekleri. Bu ülkede internet hakkında ne kadar olumsuz gelişme varsa %60'nın altından Turkcell çıkıyor.

Kısa süre önce TT gene ortak altyapı çağrısında bulundu ama ne oldu takip edemedim.

TT çok kez ortak altyapı çağrısında bulundu. Buraya kadar sorun yok, hatta çoğu kişi için gülünç bile gelebilir.

TT yeni yapılacak altyapı için masrafı bölüşelim, hepimiz kullanalım benzeri sistem öneriyor. Atıyorum bir apartmana port başına 100₺ masraf düşüyorsa, bunun ne kadarını karşılarsanız ona göre port sahibi olup, hizmet vereceksiniz. 100 tane daire varsa siz bunun 20'inin masrafını karşılayıp 20 tane port sahibi olup 20'sini kullanacaksınız. Olmadı TT'ye bile kiraya verebilirsiniz.

SOL ise TT'nin çekitği fibere para ödememek istiyor. Bana ücretsiz port ve fiber kablo sağlasın istiyor. Durum böyle olunca ne BTK ne de TT buna sıcak bakıyor. Haksız rekabet ortaya çıkıyor.

2 altyapı üzerinden de hizmet vermiyor mu? TT altyapısı da olsa SOL üzerinden mi çıkış sağlıyor?
VAE hizmet verdikleri için trafik teslim noktasına kadar TT üzerinden, teslim noktasından sonra SOL üzerinden hizmet veriliyor.

Yani sizin veriniz en yakın TT noktasından SOL'e devredilip oradan çıkış yapıyorsunuz.

Evet biliyorum. IDM farklı bağlantılar kullanarak o dosyayı parça parça ama aynı anda indiriyor. Yani multi connection.

@Ulunay ben TT çıkışlarına veya omurgasına kötü demedim. Farkındayım çoğu şeyin diğer doğu Avrupa ülkelerinde veri merkezlerini bile farkındayım. Benim tek kötü dediğim yanı bizim bölgede network ekipleri bu çıkışları düzgün kullanamıyor. O kadar iyi çıkışları var sonuç yapamadıktan sonra hiçbir şeye yaramıyor. Benim bölgemde Superonline ile karşılaştırınca sol kat kat daha iyi çıkıyor bu durumda. SOL 40 ms veriyorsa o sunucuya ben 60-70 alıyorum. Paket kaybı yaşadıktan sonra o çıkışların bir anlamı kalmıyor.

İnternete bu kadar takma sebepim bir sorunu düzeltememeleri aylardır düzeltmıyorlar. Mağduriyeti gidermek için sallıyorum statik IP verseler ücretsiz razıyım. Ama hiçbir şey yapılmıyor. Paket kaybı yaşadıktan sonrada 50 ping alsam yine anlamı kalmıyor. Oyunları VPN'le oynuyorum ne paket kaybım var ne de pingim çıkıyor. Tek sorun ise verdiğim paranın karşılığını hiç alamıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…