Cooler Master MA610P ses sorunu

Utku Taha Özkan

Hectopat
Yakın zamanda sistemi yeniledim. Eski sistemim Intel'di ve işlemci soğutucu çok iyi soğutmasa da gayet sessiz çalışıyordu. Ryzen 5 3600X aldım stok soğutucu ile kullanıyordum hem sıcaklık olarak 70'li dereceleri ancak veriyordu hem de çok sesli çalışıyordu fan otomatik ayarlarda sürekli alçalıp yükseliyordu masaüstünde bile böyleydi bende güçlü bir soğutucu alayım dedim ve MA610P aldım sıcaklıklar 60 dereceye indi genel olarak fakat yine otomatikte kullanınca masaüstünde bile sürekli devir değiştiği için çok ses yapıyor hatta anormal bir ses de var. Bu sorunun net bir çözümü var mı neden sürekli fan devri değişiyor? Bu fanı sabitleyince ses gene azalıyor ama soğutma performansı düşüyor bu seferde. Yani sistemde acaba fanda mı sıkıntı var ama iki fanda da aynı şey oluyor ya da işlemciyle alakalı bir durum mu var bilen varsa lütfen yardımcı olsun. 1 aydır bununla uğraşıyorum. Benim bir tahminim var fakat emin değilim, güç kaynağı almakta masraflı olacak. Anakartta 8+4 pin var, bende sadece 8 pin var, bu yüzden böyle bir sıkıntı yaşıyor olabilir miyim acaba?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam ses anlayışı farkı diyerek giriş yapayım. Fabrika ayarında CPB açık gelir, haliyle herkeste ses yapar. Bu olay tamamen voltaj dalgalanmasıyla alakalı. Ek olarak kasa havalandırması ciddi etkiye sahip tabii özellikle de ekran kartı için. Siz de soğutucu aldım, neden 3.6 Ghz kullanayım işlemciyi, diyorsunuz. Bunlar gayet anlaşılır. Yalnız sorun şurada. Siz şimdi CPB ve PBO'yu kapattım diyorsunuz, çok güzel ama bunları kapatıp 4.2 Ghz'e çektiğinizde işlemci voltajını (CPU Voltage) Auto'da bırakıyorsunuz sanırım. Yani anakart yine kafasına göre voltaj veriyor. Madem manuel Overclock deniyorsunuz, bu iş o kadar dümdüz yapılmaz ki. 4.2 Ghz'de işlemcinize uygun voltajı yakalarsınız, sıcaklık da azalır. Bunu deneme yanılmayla bulursunuz, bir kere de olmaz. İsterseniz "Ryzen 3600 manuel Overclock nasıl yapılır?" diye bir konu açın yardımcı olalım. Yok ben hallederim derseniz de bu işlem sizin için çözüm olacaktır. Burada sorduğunuz tüm sorulara cevap verdiğimi düşünüyorum. Başka bir sorunuz varsa buyrun yine.

Çok teşekkür ederim en azından bir fikrim oldu net bir çözüme ulaşmasamda voltajıda fazla düşürmek istemiyorum biosu sıfırlamayla uğraşması uzun sürüyor fazla yapınca genel olarak kaç voltaj yapıyorlar bir bilginiz var mı en son autodan 1.35 voltaja sabitlemiştim 1.40 civarındaydı sabitledikten sonra fanları otomatik ayara almadım ama ses yapacağını düşünüyorum yine birde şöyle bir şey var bu niye oluyor bilmiyorum normalde işlemci 4.4 ghz e kadar çıkabiliyor diye gözüküyor ama benim hiç bir zaman 4.4 e çıkmadı önceden voltaj yetmediğinden olabilir mi
He birde ek olarak technopatın geçen gün yaptığı yayın tekrarını izliyordum amdnin stok fanlarının sesli çalışmadığını söylüyor
Gerçekten enteresan şeyler oluyor şu an voltajı 3.5 tan önce 2.60 sonrada 2.0 a ayarladım ve sonuç olarak sadece 4 derece soğudu o dediğiniz iki ayarda kapalıydı technopatın videosunda Recep Baltaş cpu ile alakalı ayarları kapatmadı performans düşüyor diye kapattığında 20 derece oynadı ki bende hiç böyle bir şey olmadı ayarları tekrar geri açıp 1.35 değerinde olan voltajı 1.30 yaptı ve 18 derece düştü sıcaklık bende bunun zerresi yok 4 derece ne demek ya cidden anlamıyorum

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…