Cooler Master Masterliquid Lite 120 düşük performans

alpknkc

Kilopat
Makaleler
3
Daha fazla  
Sistemi toplayalı 6 ay oldu. 6 aydır durum böyle. Bir ara kafama takmayı bırakmıştım ama şimdi yeniden çözüm aramaya başladım. Oyun esnasında CPU sıcaklığı 68-70 derece, sistemi ilk çalıştırdığımda BIOS'da 50 derecede oluyor. Aida64'de test yaptığımda durum daha vahim.

Soğutucu kısım işlemciye tam olarak oturmuş durumda, defalarca kontrol ettim. Termal macunu farklı farklı markalardan 3-4 defa yeniledim. Kasa fanlarının yönü olması gerektiği gibi. Öndeki 3 tane hava alıyor, üstteki 2 tanesi dışarı hava veriyor, arkada ise soğutucu radyatör var. Bazen kasanın camını çıkarıyorum değişen bir şey olmuyor. Sorun nerede anlamıyorum. Hiçbir şekilde O.C denemedim. BIOS default durumda. Sadece RAM MHz'leri ile oynadım. 2133 MHz'den 3200 MHz çıkardım.

Ayrıca boşta dahi olsa bir voltaj dalgalanması var ve buna bağlı olarak sıcaklık bir anda 7-8 derece birden fırlayıp yavaş yavaş düşüyor. 1.4V civarında voltaj veriyor sürekli. 1.42V-1.43V oluyor dalgalanma esnasında. Boştayken de 4.0GHz-4.1GHz civarında çalışıyor. Stres testi esnasında tam yük binince voltaj 1.309V'a düşüyor ve işlemci hızı sabit 3.9GHz oluyor.

Sistem;
-ASUS TUF B450M-Plus GAMİNG
-AMD Ryzen 5 2600X
-G.Skill Sniper X 8X2 GB 3200 MHz
-ASUS ROG STRİX RTX 2060
-Cougar TURRET RGB 700W kasa
-Cooler Master Masterliquid Lite 120 Soğutucu

IMG_20190711_223358.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemcinizin voltaj değerleri aşırı fazla. Sanıyorum Ryzen işlemcilerde buna sebep olan etmenlerden birisi de Core Performance Boost ayarı. Bu ayarı kapatın eğer olmazsa BIOS'tan kendiniz manuel voltaj verin büyük ihtimalle düzelecektir.

İşlemcinizin voltaj değerleri aşırı fazla. Sanıyorum Ryzen işlemcilerde buna sebep olan etmenlerden birisi de Core Performance Boost ayarı. Bu ayarı kapatın eğer olmazsa BIOS'tan kendiniz manuel voltaj verin büyük ihtimalle düzelecektir.
Bu konularda çok fazla bilgi sahibi değilim. Nasıl yapabilirim bunu?

BIOS'ta Core Performance Boost ve Core Voltage şeklinde ayarlar olması lazım. Önce Core Performance Boost ayarını kapatmayı deneyin daha sonra olmazsa Core Voltage ayarını şu anki voltajınızdan daha düşük bir değere ayarlayın.

Core Performance Boost ayarını kapatırsanız ciddi performans düşüşü yaşarsınız. OC yapmalısınız.
Videodaki adımları tek tek takip ederek Asus Al Suit 3 ile otomatik OC yapabilirsiniz. İşlemci hızını, fan hızını vs hepsini kendisi belirliyor program. Herhangi bir tehlikesi de yok.

Core Performance Boost ayarını kapatırsanız ciddi performans düşüşü yaşarsınız. OC yapmalısınız.
Videodaki adımları tek tek takip ederek Asus Al Suit 3 ile otomatik OC yapabilirsiniz. İşlemci hızını, fan hızını vs hepsini kendisi belirliyor program. Herhangi bir tehlikesi de yok.
Muhtemelen voltajda sorun var benim. Akşam Al Suite 3'u denicem. Umarım düzelir.
Hocam AI Suite 3 indirdim. Auto Tuning dediğimde video ki gibi olmadı. Basar basmaz PC yeniden başladı ve bu değerleri ayarladı. Sıcaklık konusunda da değişen bir şey olmadı. 80 derecelerin üstüne çıktı yine testte.
IMG_20190712_212137.jpg

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı