Cooler Master PWM Fan Gürültüsü

Makaleler
1
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Memur
Sistemimde CM ML240L RGB model sıvı soğutucu kullanıyorum üzerindeki 2 adet 2000 RPM fanlar o kadar gürültülü çalışıyor ki sesten oynadığım oyuna konsantre olamıyorum. Bilgisayarı kapattığımda olağanüstü bir sükunet oluşuyor.

Ryzen 5 3600x boşta iken 800 RPM hızda 30 derece 40 desibel, yük altındayken 1200-1800 RPM aralıklarında maksimum 65 derecede 60-70 desibel gürültüde soğutabiliyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Oldukça yüksek ses seviyesinde çalışan sıvı soğutma yerine neredeyse aynı fiyatta MSI Core Frozr XL alabilirdim, internetteki testlerine baktığımda maksimum 60 derece 1000 RPM 40 desibel testlerini görünce şok oldum.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bende olan fanların sorunlu olduğunu sandım fakat acı gerçek ki CM markasının büyük bir ses sorunu olduğunu öğrendim.

Peki neden CM sıvı soğutma tercih ettim? Çünkü bir çok popüler teknoloji youtube kanalı ve forumlarının övgüleriyle dolu ama sadece soğutma kısmıyla ilgilenmişler ses ile hiç bir bilgi veren desibel testi yapan güvenilir yer yok.

Sonuç olarak Cooler Master kendini düzeltene fanlardaki tasarım hatasını giderene ve molexden vazgeçene kadar tercih etmeyin önermeyin.

Ses sorununu CM PWM fanları söküp yerine MSI TORX 120MM fanlar ile değiştirerek çözebilir miyim acaba? Deneyip tecrübe edecek kadar ne sabrım ne de param kaldı :(

Radyatör üzerindeki fanların yüksek devirde çalışması aslında soğutmaya çok büyük katkısı olmuyor. Fanların düşük devirde çalışması maksimum 2-3 derece fark ediyor. Anakart bios üzerinden PWM mod fan eğrisini alttaki gibi ayarlarsan oldukça sessiz çalışır ve performansa da etkisi 1-2 derece olur.

Kod:
CPU Q-Fan Control [PWM Mode]
CPU Fan Smoothing Up/Down Time [0 sec]
CPU Fan Speed Lower Limit [200 RPM]
CPU Fan Profile [Manual]
CPU Upper Temperature [75]
CPU Fan Max. Duty Cycle (%) [80]
CPU Middle Temperature [65]
CPU Fan Middle. Duty Cycle (%) [50]
CPU Lower Temperature [40]
CPU Fan Min. Duty Cycle (%) [18]

Radyatör üzerindeki fanların yüksek devirde çalışması aslında soğutmaya çok büyük katkısı olmuyor. Fanların düşük devirde çalışması maksimum 2-3 derece fark ediyor. Anakart bios üzerinden PWM mod fan eğrisini alttaki gibi ayarlarsan oldukça sessiz çalışır ve performansa da etkisi 1-2 derece olur.

Kod:
CPU Q-Fan Control [PWM Mode]
CPU Fan Smoothing Up/Down Time [0 sec]
CPU Fan Speed Lower Limit [200 RPM]
CPU Fan Profile [Manual]
CPU Upper Temperature [75]
CPU Fan Max. Duty Cycle (%) [80]
CPU Middle Temperature [65]
CPU Fan Middle. Duty Cycle (%) [50]
CPU Lower Temperature [40]
CPU Fan Min. Duty Cycle (%) [18]
PWM fan çalışma grafiğini 40 dereceye kadar %14,
40-50 derece arası %50-60, 65 dereceden sonrası için %80 ve 70 dereceden sonrası otomatik olarak %100 olarak ayarlı. Bu ayarlara çok vakit öldürdüm en iyi performans ve gürültü kirliliğini önlemek için makineyi 10 dakika içinde 40 50 defa resetlemişimdir. (Ayarları Tuf x570 biosundan yapıyorum masaüstünden yapabileceğim bir program var mı bilmiyorum)

40-50 derece arası %50-60, 65 dereceden sonrası için %80 ve 70 dereceden sonrası otomatik olarak %100 olarak ayarlı. Bu ayarlara çok vakit öldürdüm en iyi performans ve gürültü kirliliğini önlemek için makineyi 10 dakika içinde 40 50 defa resetlemişimdir. (Ayarları Tuf x570 biosundan yapıyorum masaüstünden yapabileceğim bir program var mı bilmiyorum)

Sıvı soğutma Corsairden sorulur hocam, 50-100 lira demeyip farkı vermek lazım.

Benim ayarlarım da maksimum %80 olarak ayarlı genel anlamda güzel sonuç veriyor. Masa üstün den ayarlamak için asus AI suite diye bir yazılım var. Fakat asus un yazılımları gerçekten iyi değil sıkıntılı ve kullanmanı tavsiye etmiyorum. Bence asus yazılım olayını beceremiyor. Ayarları direk bios'a girip yapmak daha sağlıklı...

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı