Başarılı Kurulum Core 2 Duo E7500 - NVIDIA GTX 1050 - Clover - High Sierra & Windows. 8.1

Öncelikle herkese Selamün Aleyküm. Bu eski sistem ile maceram sistemimi yükseltme kararı alıp var olan işlemcimi satıp sonrasında Ryzen'den Intel'e geçmeye karar verince sattığım işlemcinin parasıyla da anakart alıp sonrasında işlemciye param yetmeyince başladı :D haliyle sistemin anakartı ve işlemcisi olmayınca boşta yatan işlemcisiz ve anakartsız bir kasa ortaya çıktı. Ne yapsam derken sistemde çalışır durumda olmayınca sıkılmaya başlamıştım. Sonrasında tozlu rafların arasında eski bir anakartın kendini gösterdiğini fark ettim. Eski bir sistem dümdüz Windows kurup en azından işlemciyi alana kadar beni idare etsin derken neden farklı bir şeyler denemeyim ki diye düşünürken bu konunun oluşmasının temelini atmış oldum.

Sistem Özellikleri

İşlemci:
Intel® Core™2 Duo E7500.
Anakart: ASUS P5GC-MX/1333.
RAM: 2 GB DDR2.
Ekran kartı: ASUS Dual Serisi Geforce® GTX 1050.
Ses yongası: ALC662 (anakart üzerindeki ses yongasının üzerinde ALC883 yazmasına rağmen macOS üzerinde ALC662 olarak gözüküyor.)
Ethernet yongası: Atheros L2 Fast Ethernet 10/100 base-t Controller.

Ekran Resmi 2022-02-16 18.48.34.png


Öncelikle kurulumun ilk aşamaları fazlasıyla yorucuydu. Bırakıp Windows atıp geçeyim diye düşünceler kafamda fazlasıyla yer edinmişti. Neden derseniz ne yaptıysam bu sistemin BIOS'u bir türlü USB diski boot edemiyor. Forumdaki imajları indirdim OpenCore efileriyle günlerce uğraştım ama yok bu sistem USB denen şeyi çalıştırmamak için yeminli gibi. USB 2.0 olduğu içinde her imaj yazdırmak kafadan 30-40 dk sürüyor. En sonunda dedim sorun imajda değil High Sierra imajını yazdım flaşa OpenCore eski sürümlerden beri Config hazırlayıp duruyorum atıyorum flaşdaki EFI klasörüne yok. Arada bir boot eder gibi yapıp kendi BIOS sisteminde bir boot ekranı açıyor oradan kendi kendime flash içindeki boot dosyasını seçiyorum sonrasında da ekranın sol üstünde yanıp sönen bir çizgide bekliyorum saatlerce en son bir tane OpenCore ile çalıştırabildim boot süresi toplamda 12 dk sürdü ve sonuç gene hüsran bunda da USB çalışmıyor dedim USB çalışmıyorsa belki PS2 slotu çalışır oda yok 7-8 kere USB tanıtmak için dosyayı düzenledim atmadığım kext denemediğim ayar kalmadı bir türlü çalışmıyor ve her seferinde 12 dk boot bekliyorum 1 dk bile bakamadan kurulumu geri kapatıyorum USB çalışmıyor diye en sonunda bu böyle olmaz diyerek OpenCore'dan vazgeçtim. Dedim bir de Clover'la deneyim sonuçta eski sistem o zamanlar OpenCore mu vardı diye :D internette bulduğum 775 pin için hazırlanmış bazı Clover dosyaları buldum onlarla deneme yapmaya başladım. Ama onda da bir türlü Clover ekranına gelemiyordum sol üstedeki yanan beyaz çubuk ve siyah ekrandan bayağı bıkmıştım. Sonrasında eski Ryzen işlemcime kurmaya çalışırken oluşturduğum eski bir EFI dosyası buldum içerisinde diğer bulduğum EFI'lerden farklı "boot","boot6" ve "boot7" diye dosyalar vardı dedim dur bakayım şunları da EFI'ye bir ekleyim ne olacak derken Clover ekranına ulaştım ve artık o yanıp sönen beyaz çizgiden sonra boot6 diye dosyanın ismi yazıp Clover ekranını açmayı başardı. Acaba OpenCore'da olurum diye deneyim dedim ama pek değişen bir şey olmayınca ondan ümidi tamamen kestim. Clover ile ilk denemelerimde sürekli panic hataları çıkıp duruyordu sonrasında panic hatalarını geçtiğimde ise boot süresi 15 dk civarlarını bulmaya başladı ama iyi bir haber vardı USB'ler çalışıyordu. Ama 15dk boot edeceksem bir anlamı yoktu bu durumun. Türk forumlarının hiçbirinde bu anakarta dair bir şey yoktu nedense hiç kimse bu anakarta kurulum yapmamış ya da yapıldıysa bile ben bulamadım bu yüzden yabancı forumlardan bulabildiğim her şeyi denedim. O kadar çok dosya kalabalığı olduğu ki neyi nereden buldum nasıl denedim bilmiyorum kafam yandı o konuda ama en sonunda nasıl yaptığımı bilmeden sorunsuz bir EFI hazırladım ya da öyle düşünüyorum en azından 15 dk boot etmiyor :D

Şimdi kendi yaptığım sıralama ile her şeyi detaylıca anlatmaya çalışacağım.

İlk aşama BIOS
BIOS ayarları haliyle eski anakart olduğu için yeni BIOS'lardaki ayarlar yok bir de bu anakartta AHCI'yi doğrudan seçebileceğim bir yerde yok.
BIOS'um bu şekilde şimdi disket kullanılmadığı için haliyle "Legacy Diskette A" kısmını "Disabled" olarak işaretleyip bu ekranda "IDE Configuration" kısmına giriyoruz.

IMG_3161.JPG


Buradan Onboard IDE Operate Mode "Enhanced Mode" olmak zorunda ve altındaki "Enhanced Mode Support On" kısmıda "[S-ATA]" olması gerekiyor.

IMG_3162.JPG


Geri gelip Advanced sekmesinden "Legacy USB Support'u" ve "BIOS EHCI Hand-Off" kısımlarınıda "Enabled" yapıyoruz.

IMG_3163.JPG


Son olarak da Power sekmesinden "ACPI 2.0 Support" kısmını "Enabled" olarak ayarlıyoruz.

IMG_3164.JPG


BIOS ile işimiz bitti "F10" yapıp kaydediyoruz. Gelelim macOS kurulumuna.

İkinci aşama USB hazırlama

Forum üzerindeki High Sierra imajını kullandığım için onun linkini paylaşıyorum.
macOS High Sierra 10.13.6 Intel & AMD kurulum imajı
İmajı indirdikten sonra ben "Transmac" üzerinden imajı yazdırdım. Başka alternatif olarak Win32 Disk Imager'da kullanılabilir. Transmac üzerinden anlatıma devam ediyorum.
Öncelikle Transmac programını yönetici olarak başlatıyoruz. Yönetici olarak başlatmayınca yazdırma işlemini yapamıyoruz.
USB belleğimizin üzerine gelip sağ tıklıyoruz ve "Restore with Disk Image" seçerek ilerliyoruz.

1111.png


Burada diskin bilgisayar birimleri içerebileceğini ve üzerine yazılacağını ve devam etmek istiyor musunuz gibi bir şey soruyor. Yani biçimlendireceğimiz için geri dönüşü olmayacak önemli dosyalarınız var ise yedeklemeyi unutmayın. "Yes" diyerek devam ediyoruz.

222.png


Gelen ekranda "Disk Image to restore" kısımından indirmiş olduğumuz imaj dosyasını geçiyoruz. (imaj dosyasını göremiyor iseniz sağ alt taraftan tüm dosyalar diyerek dosyamınız görebileceğimiz şekilde ayarlayabiliriz.) İmajı seçtiğimize göre "OK" diyerek devam ediyoruz.

333.png


Karşımıza gelen ekranda USB belleğimizin adı ve imaj dosyamızın adını doğru olduğun emin olduktan sonra "Yes" diyerek yazma işlemini başlatıyoruz. Unutmayın USB belleğin içindeki her şey silinecek. Bu işlem USB belleğin hızına bağlı olarak değişiklik göstereceği için net bir şekilde şu kadar sürer diyemiyorum.

444.png


Yazma işlemi bittikten sonra ekranda "Restore Complate" diye küçük bir pencerede bir yazı göreceksiniz "OK" diyerek kapatalım ve artık Transmac ile işimiz kalmadı.
Şimdi USB belleğin bir kısmının EFI bölümü olarak ayrılmış olması gerekiyor. Eğer gözükmüyor ise USB belleği çıkarıp takalım. Bu kısımda vermiş olduğum EFI dosyalarından birisini kullanabilirsiniz ya da kendi EFI dosyanız var ise onu kullanabilirsiniz. Bu anakart için ben bu EFI dosyaları ile kurulumu tamamlayabildim.

USB içerisindeki EFI bölümüne atılacak. CLover Sürüm r5070 USB.zip

USB belleğimizde hazır olduğuna göre artık macOS kurulumuna geçebiliriz. ASUS anakartlar için "F8" ile boot menüsüne girip USB belleğimizi seçerek kuruluma geçiyoruz. Clover ekranından kurulum diskini seçtikten sonra karşımıza gelen macOS izlencelerinden (direk burasımı geliyordu unuttum açıkçası onu dil ayarlama gibi yerlerde geliyor olabilir) Disk İzlencesi'ni seçiyoruz. Disk İzlencesi'nden diskimizin ana dizinini seçerek "sil" diyoruz. Burada diskin hepsini macOS genişletilmiş günlüklü ve GPT olarak biçimlendiriyoruz. APFS olarak da biçimlendirilebilir belki ama ben bu şekilde yaptım. Tek bir disk olarak biçimlendirmek önemli daha sonrasında macOS içerisinden Windows için yer ayarlayacağız. Disk İzlencesi ile işimiz bittikten sonra Disk İzlencesi'nden çıkıp ana ekrana dönüyoruz ve MacOS'ı yeniden yükle diyerek kuruluma devam ediyoruz. Gerisi bildiğimiz macOS kurulumu. Bilmeyen arkadaşlar için internette birçok video vb. içerik mevcut o yüzden anlatımı biraz kısa kesiyorum.

Üçüncü aşama macOS masaüstü ve biraz ayar

Kurulum tamamlandı ve macOS masaüstüne gelebildik. Clover kurulumunu şu anda gerçekleştirmiyoruz. Çünkü Windows kurulduğunda Windows boot Manager öne geçiyor o yüzden Windows kurulumundan sonra Clover kurulumunu gerçekleştireceğiz. macOS dili İngilizce olduğu için önce Türkçeye çevirerek sistemi bir tur yeniden başlattım. Bu süre içerisinde USB üzerinden boot etmeye devam. USB içerisinde Ethernet için gerekli kext mevcut olduğu için internetim vardı. Windows için diski bölmeden önce sistemde ekran kartı driverları yüklü olmadığından hoş bir gezinme olmuyor haliyle önce onu kurmaya başladım. Bunun için NVIDIA web driver kullanacağım ancak şu an yüklemiş olduğumuz sürüm ile uyumlu bir web driver yok o yüzden önce sistemi güncelliyoruz. App Store üzerinden güncellemleri denetledikten sonra sistemi 17G66 sürümünden güncelleme sonrasında 17G14033 sürümüne yükseltiyoruz. Bu sürüm için gerekli web driver mevcut ancak App Store üzenden bir güncelleme daha çıkıyor. Bu da 17G14033 sürümünü 17G14042 sürümüne yükseltiyor. Biz burada 17G14042 sürümüne çıkmadan 17G14033 sürümünde iken web driver yüklüyoruz. 17G14042 için web driver bulamadım o yüzden 17G14033 sürümde iken yüklüyoruz. Daha sonrasında sistemi 17G14042 sürümüne yükseltecek güncellemeyide yaptıktan sonra web driver gidiyor bunu da sistem tercihlerine girip NVIDIA Driver Manager'ı seçerek "Updates" sekmesine giriyoruz. Burada "Check Now" dediğimiz zaman 17G14042 sürümü için olan güncellemeyi yüklüyor ve sistem tekrardan ekran kartını tanıyor.

Nvidia Web Driver (17G14033)

Gelelim ses yongasına ses için AppleALC kullandım. Layoutıd olarak 16 seçeceği benim için uygundu. Kasanın ön portlarınıda çalıştırıyordu arkadaki portları da. Ön portdaki mikrofonuda çalıştırıyor. Tabii bu ayarları şu anda test amaçlı öğrenmek için denedim. Daha sonrasında Clover kurulumunda direk ayarlayıp sesi aktif edeceğim.

Dördüncü aşama Windows yer ayırma ve kurulum

Öncelikle bize lazım olan bir program var. Hard Disk Manager for Mac® program normalde ücretli ancak trail versiyonu işimizi görüyor.
Disk izlencesine giriyoruz. Görüntü sekmesinden "tüm aygıtları göster" diyerek diskimizin ana bölümünü görmemizi sağlıyoruz.

Ekran Resmi 2022-02-14 12.59.26.png


Daha sonrasında diskin ana dizinin seçerek yukarıdan "Bölüntüle" diyerek bu pencereyi açıyoruz.

Ekran Resmi 2022-02-14 12.59.53.png


Buradan "+" işareti basarak diski 2'ye bölüyoruz. Burada Windows için ne kadar alan ayırmak istiyorsanız o şekilde boyutu ayarlayabilirsiniz. Ben yarı yarıya diski böldüm. Sonrasında Windows için ayıracağımız bölümü seçerek yan tarafta "Ad" kısmına sesli harfler olmadan bir isim yazıp "Biçim" kısmınıda "MS-DOS (FAT)" olarak işaretliyoruz ve "Uygula" diyoruz.

Ekran Resmi 2022-02-14 13.00.59.png


Gelen ekrandan "Bölüntüle" diyerek devam ediyoruz.

Ekran Resmi 2022-02-14 13.02.00.png


Buradada "Sürdür" diyerek tekrardan devam ediyoruz.

Ekran Resmi 2022-02-14 13.02.06.png


İşlem tamamlandığında böyle bir ekran karşılıyor ve "Bitti" diyerek Disk İzlencesi'ni kapatabiliriz.

Ekran Resmi 2022-02-14 13.18.55.png


İşlem tamamlandığında diskimiz bu şekilde görünüyor.

Ekran Resmi 2022-02-14 13.19.14.png


Şimdi hard disk Manager programını açabiliriz. Programı açtığımızda sağ taraftaki küçük çark simgesine basarak ya da diski üst kısımına sağ tıklayarak gelen pencereden "Convert to Hybrid GPT+MBR" seçeceğini seçiyoruz. Bu seçenek bize macOS için GPT Windows içinde MBR disk ihtiyacımızı karşılamamızı sağlıyor.

Ekran Resmi 2022-02-14 13.27.10.png


Sonrasında sağ üst taraftaki "Apply Operations" seçeneğini seçerek "Apply" diyoruz.

Ekran Resmi 2022-02-14 13.27.33.png


İşlem bittiğinde bizi bu ekran karşılıyor ve "Close" diyerek kapatabiliriz.

Ekran Resmi 2022-02-14 13.27.49.png


Evet artık Windows için MBR diskimiz hazır. Gördüğünüz gibi "Partition Table" kısmı artık "GPT+MBR" olarak gözüküyor.

Ekran Resmi 2022-02-14 13.28.17.png


Geldik can alıcı kısma Windows için USB bellek hazırlamaya. Sırf macOS üzerinden yapmak istediğim için boşa zaman kaybettiğim kısım. Ne yaptıysamda legacy biçimde Windows 8.1 32 Bit ISO dosyasını macOS üzerinden bootable olarak USB belleğe yazamadım. Terminal komutları ile olsun yardımcı programlar ile olsun ama yok. İnternet üzerinde Bootcamp ile yazanda var ama oda 64 Bit ve Windows 10 sonrası ISO istediği için benim için başarılı olamadı. ( denerken fark ettim Bootcamp ile her SMBIOS da USB yazma desteği yok eğer ki sizde de çıkmıyor ise macOS desteklediği başka bir SMBIOS ile değiştirip o seçeceği açabilirsiniz kimiside bootcamın .plist dosyalarında değişiklik yaparak açıyormuş o seçeceği ama benim kolayıma geldiği için SMBIOS değiştirerek açmıştım ama 32 Bit desteklemeyince bir işime yaramadı ancak bir bilgi olarak bana yararlı bir şey oldu ne zaman lazım olur belli olmaz :D ) mecburen başka bilgisayarda Rufus ile MBR formatında legacy BIOS için bir kurulum hazırladım USB belleğime.
Şimdi sistemi yeniden başlatıp hazırlamış olduğunuz USB ile Windows kurulumuna geçiyoruz. macOS üzerinden ayırmış olduğumuz bölümü "W7" olarak isimlendirmiştik buradan o bölümü seçerek "Sil" diyoruz.

IMG_3179.JPG


Daha sonrasında tekrardan silmiş olduğumuz "ayrılmamış alan" kısmını seçerek "Yeni" diyoruz ve "Uygula" diyerek Windows için bölümümüzü hazırlayıp "İleri" diyerek kuruluma başlıyoruz.

IMG_3181.JPG


Gerisi Windows kurulumu zaten o yüzden burayı da kısa keserek masaüstüne geldik.

IMG_3186.JPG


beşinci ve son aşama macOS Clover kurulumu

Tekrardan macOS giriş yapabilmek için USB belleğimizdeki Clover kullanarak MacOS'u açıyoruz.

Burada şu andada kullanmakta olduğum EFI dosyasına geçiş yapıyoruz. CLover Sürüm r5144.zip dosya içerisinde "clover_r5144.pkg" dosyasını çalıştırarak Clover kurulumuna başlıyoruz ve "Sürdür" diyerek devam ediyoruz.

Ekran Resmi 2022-02-16 00.01.22.png


Buradan "Özelleştir" diyerek devam ediyoruz tekrardan.

Ekran Resmi 2022-02-16 00.01.30.png


Burası önemli "Boot Sectors" sekmesinden "Install boot0SS in MBR" ye tik atıyoruz bu bizim Windows ile Dual boot yapabilmemizi sağlıyor.

Ekran Resmi 2022-02-16 00.02.31.png


Kurulumu tamamladığında "Kapat" diyerek devam ediyoruz.

Ekran Resmi 2022-02-16 00.02.54.png


Sonrasında macOS üst sekmesinde "Git" diyerek "Bilgisayar" sekmesine giriyoruz ve Clover kurulumunda oluşturulan "EFI" dosyasını siliyoruz ve isterseniz benim vermiş olduğum EFI dosyalarını istersenizde kendiniz tekrardan hazırlayacaksanız o dosyaları buraya atıyoruz. Dikkat edin sadece "EFI" klasörünü siliyoruz "boot" yazan dosyayı silmedik. Vermiş olduğum EFI dosyasındada "boot6" ve "boot7" dosyalarını buraya atıyoruz. Sonrasında sistemi yeniden başlatıyoruz.

Ekran Resmi 2022-02-16 00.05.12.png


Evet artık sistem USB bellek olamadan boot edebiliyor.

IMG_3188.JPG


Sağ taraftan da Windows'u boot edebiliyoruz.

IMG_3190.JPG


Son olarak sitemde uyuma ile ilgili olarak uyku sorunu yaşadığım için bir araştırmaya girdiğimde yabancı forumlar üzerinde dtst dosyaları ile çözmüşler anca bende işe yaramadı. Başka bir yabancı forumda ise anakart üzerindeki işaretlediğim Jumper'ı takmış olduğum konuma getirince düzeldiğini söylüyordu. Bu benim içinde geçerli oldu Jumper'ı bu konuma getirince uyumayla alakalı sorunum ortadan kalktı.

IMG_3202.JPG


Ek bilgi olarak
Eğer macOS üzerinden Windows üzerindeki NTFS dosya sisteminde değişiklik yapmak ya da dosya alamak isteyenler için MacOS'a NTFS okuma yazma desteği kazandırmak için.
Homebrew yükleyerek işe başlıyoruz bu kodu terminale yazıyoruz. Sonrasında bizden şifre istiyor kullanıcı oluştururken oluşturduğumuz şifreyi yazıyoruz sonra "Enter" basarak devam ediyoruz biraz ilerledikten sonra "Press RETURN to continue or any other key to abort:" diye bir yazı geliyor bunu da "Enter"basarak geçiyoruz ve kurulumun bitmesini bekliyoruz.

Kod:
/bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)"

Kurulum bittikten sonra sırasıyla bu kodları yazıyoruz.

Kod:
brew tap gromgit/homebrew-fuse
brew install --cask macfuse.
brew install ntfs-3g-mac

Hepsini kurduktan sonra terminale bu komutu girerek sistemdeki orijinal NTFS yükleyiciyi yedekliyoruz.

Kod:
sudo mv "/sbin/mount_ntfs" "/sbin/mount_ntfs.original"

Daha sonrasında yüklemiş olduğumuz NTFS-3G ile orijinal NTFS yükleyicisini değiştirmek için bu kodu giriyoruz terminale.

Kod:
sudo ln -s /usr/local/sbin/mount_ntfs "/sbin/mount_ntfs"

Sonrasında sistemi yeniden başlattığımızda artık NTFS okuma ve yazma yetkisine sahip olduğumuz için NTFS disklerimizde değişiklik vb. şeyleri yapmak mümkün oluyor.

Eğer ki tekrardan orijinal NTFS yükleyicisine geçmek istiyorsanız yani bu yaptığımız değişikliği kaldırmak istiyorsanız. Bu kod ile önce NTFS-3G'yi kaldırıyoruz.

Kod:
brew uninstall ntfs-3g

Sonrasındada bu kod ile de orijinal NTFS yükleyicisini geri eski haline çeviriyoruz.

Kod:
sudo mv "/sbin/mount_ntfs.original" "/sbin/mount_ntfs"

Bu şekilde bu değişik macerayı da bitirmiş oldum :D konuyu fazlasıyla görseller ile desteklemeye çalıştığım için umarım sorun değildir. Bir de MediaFire üzerinden link paylaşımı yaptığım için ceza yemem umarım :D benim gibi böyle bir şey yapmaya kalkışmak isteyen birilerinin işine yarar bu yazdıklarım.
 

Dosya Ekleri

  • Ekran Resmi 2022-02-14 12.59.45.png
    Ekran Resmi 2022-02-14 12.59.45.png
    1,4 MB · Görüntüleme: 61
  • Ekran Resmi 2022-02-14 13.03.55.png
    Ekran Resmi 2022-02-14 13.03.55.png
    1,3 MB · Görüntüleme: 31
  • IMG_3182.JPG
    IMG_3182.JPG
    192,9 KB · Görüntüleme: 51
  • Ekran Resmi 2022-02-16 00.04.59.png
    Ekran Resmi 2022-02-16 00.04.59.png
    1 MB · Görüntüleme: 84
Son düzenleme:
Son düzenleyen: Moderatör:
Konu açıklayıcı ve güzel. High Sierra yerine daha hafif olması adına Sierra veya El Capitan tercih edilebilirdi ama çok mühim değil.
Sierra kurmayı bende düşünüyordum açıkcası belki bir kaç güne onuda kurarım. Windows tarafında yazdırdığım isodan kaynaklı bir kaç sorun çıktığı için baştan kurucam zaten onuda :D

@erme El Capitan ile uyumsuz olurdu, Sierra olabilir. Fakat 2GB RAM her türlü can sıkar zaten.
Maalesef 2GB ram olması benimde hoşuma gitmiyor. Daha sonrasında bulursam 4GB yaparım belki şu anki halide öyle abartı bir sorun çıkarmıyor açıkcası Windows'tan daha verimli kaynak kullanıyor Mac OS. Rama ihtiyaç duyduğum tek yer acaba oyun falan açar mı diye denediğimde ortaya çıkıyor oda olmasın bir zahmet 2GB ile :D Sistemde şu an için fazlasıyla stabil çalışıyor. Bir tek Siriye kendimi duyuramıyorum mikrofonu tanıyor herhangi bir ses kayıt olsun vb programlarda mikrofonu gayet kaliteli kullanabiliyorum ancak Siri beni duymuyor "Üzgünüm, tekrar eder misiniz?" diyip duruyor ona bir çözüm bulamadım. Bir çok yerde mikrofonun frekansındandır AppleALC dendir falan diyorlar ancak pek onlarla bir alaka bulamadım açıkcası frekansı değiştirdim birkaç başka çözümde denedim ama bir sonuca varamadım açıkcası Siriside olmasın bakalım artık yada @erme 'ninde dediği gibi Sierra kurarım belki bakarsın şansıma Siride bu sefer çalışır belki :D Opencore ile Ryzen kurduğumda Siri çalışıyordu belkide Cloverdan kaynaklıdır onuda tam bilemiyorum şimdi. Konuyada bunu ekleyecektimde düzenleme butonu artık çıkmıyor konuyla alakalı o yüzden ekleyemedim konuya.
 

Geri
Yukarı