Core i3 10100 ve GTX 1650 SUPER Sistem Toplama

İçerik güzel, sistem iyi fakat pek F/P bir sistem sayılmaz. O bütçeye 3100 + 1660S kombosu yapılabilir.
Direk Vatan'ın kendisi F/P olmadığı için sistem o yönden ölü doğmuş. 800 lira anakart, 400 liraya kaliteli denemeyecek PSU, gereğinden pahalı RAM... 550 liraya B450M-S2H alırsın, 400 liraya FSP HV Pro 550W alırsın ki bundan çok daha iyi, 300 liraya Adata D30'un 8GB 3200'lüğü var. Technopat kalitesi yüksek nadir forumlardan, ancak sistem toplama kısmında ben açıkçası onlar da para kazanmalı diyip geçiyorum. Sponsorlar olmasa burası da olmaz.
 
Şu Intel'in saçma sapan anakart politikaları olmasa harika bir bütçe işlemci olurdu aslında. Apple'dan mı öğreniyorlar böyle şeyleri anlamıyorum ki... 3100 ile 10100 başka bir konuda tartışmasını yapmıştık orada söylemiştim, 10100 daha iyi bir işlemci. 3100'ün performans olarak yetişmesi için overclock yapmanız gerekiyor, overclock için ise soğutucu masrafınız var.

Apple ile Intel'in ne alakası var MacBook'lardan Intel işlemci kaldırıldı mesela. AMD ekran kartı ile devam ederler mi bilmiyorum ama konuya döncek olursak 10100F olsaydı daha ucuza gelirdi.
 
1660S bir kenara, 3100'ün 10100'e yetişebilmesi için RAM'lerden hariç; her bir çekirdeğe OC da şart oluyor bir nevi, tabii bu nokta biraz da kullanıcıya kalmış. Ryzen 5000 upgrade'i ve benzer bütçede daha F & P odaklı sistem düşünenler şu an için söylediğiniz şekilde R3-3100 kombinli alternatifi de listesine alabilir, öte yandan 10100F'in yakın zamanda çıkış yapacak olması bu dengeyi en azından söz konusu 'giriş seviyesi' diye tabir ettiğimiz sınıf açısından yeniden kompanse edecektir diye düşünüyorum.
Fiyatları kontrol etmedim, 10100 ile de toplanabilir. Hangisi hesaplı oluyorsa artık.
 
Apple ile Intel'in ne alakası var MacBook'lardan Intel işlemci kaldırıldı mesela. AMD ekran kartı ile devam ederler mi bilmiyorum ama konuya döncek olursak 10100F olsaydı daha ucuza gelirdi.

İki firmada kullanıcılarına daha fazla masraf çıkaracak gereksiz işler yapıyor. AMD'nin zirveye ulaşında farklı olmayacağının bir garantisi yok ayrıca. B450'lere Ryzen 5000 desteği vermeyeceklerdi, kıyameti kopardı AMD fanları öyle kararlarını değiştirdiler.
 
Sinirlerimi bozan sorunlu BX500 SSD ve kaliteli sayılamayacak PSU kullanılmış sistemde. 10100F beklenip SSD ve PSU yükseltilebilir. Onun dışında alınabilir olduğunu düşünüyorum. Tabii daha iyisini toplayabilir misin bu fiyat bandında? Toplayabilirsin.
 
Arkadaşlar daha önce de söylemiştim ama tekrarlayayım, fiyat arama sitelerinde bir model için arama yapınca bu parçaların ucuz alternatiflerini bulabiliyorsunuz. Orada göremediğiniz şey ise stok.

Buna benzer bir yorumu bilmeden yıllar önce ben de yapmıştım, sonra üreticilerle konuşunca EOL olan bazı ürünlerin son 2-3 tanesinin ucuz listelenmesinden kaynaklandığını öğrendim. Her zaman değil ama genellikle stok sonu indirimi olan ve stoğu bitmek üzere olan ürünleri görüyorsunuz internette. Fırsat alışverişi yapacak tek bir kullanıcı için kesinlikle iyi fırsatlar bunlar, alın, kullanın.

Ancak milyonlarca okur ve izleyiciye yayınlayacağınız bir sistem tavsiyesinde stok olması gerekiyor. Bazı rehberlerimizdeki sistemler Türkiye'de onbinlerce adet alındı, toplandı. Yani adetli miktarda, Türkiye'de bulunan parçaların benzer fiyatta devam edebileceği sistemler tavsiye olarak toplanıyor. Örneğin biz bundan 300 TL ya da 500 TL daha ucuz bir sistemi benzer özelliklerde toplayabiliriz ancak sadece 3-10 kişi satın alabilir, sonra her almaya kalkan o parçaların piyasada olmadığını görür, rehber de işe yaramaz hale gelir. Bazı satıcılar bunu umursamadan sadece 10 tane ucuza sistem satıp reklamını yapabilir, sonra fiyatları artırabilir, bazen fırsatçılıktan, bazen de kendileri de tahmin edemedikleri stok sorunlarından bunu yaparlar. Biz zaten satıcı değiliz ve hiç bir satıcıya da kalıcı bir bağımız yok, düzgün iş yaptıkları sürece reklamlarını yapıyoruz.

Böyle yapmasaydık çok fazla "Hocam tavsiye ettiniz ama bir aydır sistem elime ulaşmadı." "Satıcı iptal etti para iadesi yaptı, Dolar kuru o esnada fırladı." "Bir günde bütün bileşenler sizin topladığınzdan farklı olarak değişmiş." sorunları yaşardınız. Hani kırkta bir neyse de devamlı ve sık sorun olmasını istemiyoruz.

Benzeri şekilde ciddi şekilde daha ucuz bir sistemde artık potansiyel teknolojik çöp kategorisinde, ülkeye gümrükten bile sokulmaması gereken seviyede disk, PSU ve kasa kullanılmasına doğru gitmiş oluruz. Orada da gelecek olan uzun vadeli eleştirilere değmez. Türkiye'de rating ya da reklam için bu tarz işlere atlayacak insan sıkıntısı da yok, en ucuz sistem toplama yapmaya çalışan bir ton insan gelir ve gider, eskiden de böyleydi bu durum, çoğu mağazanın adını hatırlayan dahi yok.

Özetle ucuz alternatifte kalite daha iyiyse az stok da olsa bireysel olarak elbette alın, konusunu açın. Ancak Technopat neden böyle toplamış diye sorduğunuzda cevap sponsor filan değil, biz kararları sponsora göre alsaydık emin olun ucuzun ucuzuna yüklenirdik zira Türkiye'de tavsiye etmeyeceğimiz ürünlerin çok sattığını ve çok reklamının yapıldığının farkındayız. Bu sistemde bile bazı parçalar kalite standardı olarak üst seviye ya da orta seviye değil, hesaplı seviyede ancak, altını siz düşünün.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı