Core i7-7700HQ undervolt ayarları nasıl olmalı?

Makaleler
1
Yer
Istanbul
Herkese selam. Elimde yaklaşık 4 yılını doldurmuş Core i7-7700HQ dizüstü işlemcili bir dizüstü cihaz bulunmakta fakat geçen yaz Cooler Master MasterGel ile termal macun yenilemesi yapmama rağmen tekli ve çoklu çekirdek fark etmeksizin maksimum stress altında 3.4-3.3 GHz gibi Turbo frekans hızlarından 2.8-2.9 GHz seviyelerine 95-96 derece gibi sıcaklıklarda gerileyerek uzun süreli yük altı operasyonlarda termal darboğaza bağlı performans kayıpları ve ısınma sorunu yaşıyorum. Bu noktada UV + termal macun desteğinin optimum bir alternatif sunduğu gerçeğine dayanarak bu işlemi gerçekleştirmeye karar verdim fakat bu işlem için yeterli deneyime sahip olmadığım bilgili arkadaşlarımdan yardım istedim.

@erengore, hocam sizde de UV'li 7700HQ vardı sanırsam. Bugün de müsait bir zamana denk geldi açıkçası, sırasıyla işlem sırasını teker teker her zamanki gibi tarif edebilirseniz çok sevinirim.

@erengore hocamın dışında yardımcı olmak isteyenler varsa konuya çözüm önerilerinde bulunabilirler, sorun yok

Cihaz modeli: ASUS-X550VXK - i7-7700HQ@2.8 GHz up to 3.8 GHz 4C/8T - GTX 950M 2GD5 - 12 GB DDR4 RAM.

Son düzenleme:
Hocam Covid hastasıyım. Sanırım şimdi de Ambulansla yoğun bakıma yatacağım. Kendimi iyi hissettiğimde konuya dönüş yapacağım.

@Jonathan North ThrottleStop indirin. Google'a ThrottleStop yazın. İlk çıkan siteden indirin. RAR'dan çıkartın. Programı çalıştırın. Ardından şu 3 kısmın ekran görüntüsünü gönderin:

ThrottleStop Ana Ekranı
ThrottleStop FIVR sekmesi
ThrottleStop TPL sekmesi.

Bunları görmemde yarar var. Bir dahaki mesajınızda ek olarak 3 istediğim yerin görüntüsünü atın.

Öncelikle sistemi hem performans hem de soğukluk olarak ayarlayacağım. FPS kaybının aksine muhtemelen artış yaşayacaksınız. Ancak sistem ısınma durumu önemli. Bunu test edeceğiz.

Başlayalım.
ThrottleStop FIVR sekmesine girin. Ekranın orta üst kısmında 5 adet birim var. Oradan ilk CPU Cache'i seçin. Ardından hemen altındaki kutuyu tikleyin. Sonrasında onun da altında Offset Voltage'i göreceksiniz. Range'i 250mV yapın ve CPU Cache için Offset Voltage'i -110 yapın. IccMax değerini maksimuma çıkartın. Apply'a basın.

Ekranın orta üst kısmından bu sefer CPU Core'u seçin. Ardından hemen altındaki kutuyu tikleyin yine. Altında Offset Voltage'i göreceksiniz. CPU Core için Offset Voltage değerlerini -110 ayarlayın. IccMax değerini maksimuma çıkartın. Apply'a basın.

Benzer şekilde İntel GPU ve İGPU Unslice'ı -80 Offset Voltage ayarlayın. IccMax değerini maksimuma çıkartın. Apply'a basın.

System Agent'ı -40 Offset Voltage ayarlayın. IccMax değerini maksimuma çıkartın. Apply'a basın.

Eğer ki bu değerleri uygularken donma yaşamazsanız ayarları şu şekilde güncelleştirin sırasıyla:
CPU Cache: -125 Offset Voltage
CPU Core: -140 Offset Voltage

Bu değerleri yaptıktan sonra zaten süper bir şey olacaktır.

Hepsini yaptıktan sonra TPL sekmesinde
PL1'i 60 ayarlayın. (Clamp tikini kaldırın.)
PL2'yi 90 ayarlayın.
Turbo Time Limit'i 28 ayarlayın.

Power Limit 4'te sağdaki kutuya 0 değerini girin. Apply'a basın.

Herşeyi yaptıktan sonra ekran görüntülerini atmayı unutmayın.

Ambulansımda geldi. Müsait zamanda dönüş yapacağım.

Hocam olmuş. Doğru herşey. Şu an sıkıntısız ayarları uygulamışsınız. Şu şekilde güncelleyin:
Eğer ki bu değerleri uygularken donma yaşamazsanız ayarları şu şekilde güncelleştirin sırasıyla:
CPU Cache: -125 Offset Voltage
CPU Core: -140 Offset Voltage
Bu arada Windows Güç ayarlarından tavsiyem Yeni bir güç planı oluşturun. Yüksek Performans ayarlayın. Böylesi şimdilik daha iyi olacaktır.
Bu arada FIVR sekmesinde tablonun hemen altındaki kutuyu tikleyin.

Son düzenleme:
Hocam az önce arka planda SIEMENS NX açıkken Prime 95 testine soktum işlemciyi. İlk 3 dk sorun yoktu, 3.4 GHz sabit 88 derecelerde gezerken, kalan 2-3 dakika içerisinde çalıştığım ofisin oda sıcaklığı 20 derece civarı olmasına rağmen sıcaklık değerleri 94-95'lere dayanıp hız da buna paralel olarak 3.2-3.1 GHz seviyelerine kadar geriledi. (Daha iyi bir macun lazım galiba). Daha sonra testi sonlandırıp arka planda çalışan NX'i kapatmak istedim fakat çalışan yazılımı kapatır kapatmaz makine kitlendi desem yalan olmaz. Güç tuşundan hard reset yaptım, sanırım en son önerdiğiniz -125 ve -140 CPU Core & Cache değerleri fazla geldi.

Evet fazla gelmiş demek ki. Cache sorunu diye geçiyor. İlk dediğim değerler ile deneyin.

Bir de aniden 95 olması çok şaşırttı. Pek karşılaştığımız birşey değil. Macun ile alakalı olabileceğini düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…