Core i9 10900 İncelemesi | ROG Maximus XII Hero WiFi İle

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
Core i9 10900 İncelemesi | ROG Maximus XII Hero WiFi İle
Intel’in en üst seviyede yer alan işlemcilerinden Core i9 10900 modelini ASUS’un ROG Maximus XII Hero WiFi anakartı ile inceliyoruz. 2020’nin gelmesiyle birlikte işlemci pazarında rekabet iyice kızıştı. Öncelikle Intel’in ...

Devamı: Core i9 10900 İncelemesi | ROG Maximus XII Hero WiFi İle
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

AMD için yazdığına katılıyorum.

Maalesef TDP uçuk. 7 NMye düşene kadar böyle.

Niye 7nm'ye geçemiyor İntel? 10nm ile ilgili sorun yaşadığını duymuştum ama bu kadar uzun sürmez değil mi? AMD her sene mimarisine yeni şeyler eklemeye başladı İntel sadece nanometreye "+" eki ekliyor.

AMD = Fiyat/Performans

En son 235W TDP haberleri vardı acaba ne olacak?
Sürekli yük altında 10900K, turbo ayarı ile bir kaç saniyeliğine 4.7-8GHz'de 235W'a dokunuyor ve sonra 4GHz'de 130W civarına indirliyor. No limit ayarı ile ise bütün çekirdeklerde 4.8GHz'de 240W civarı bir güç çekiyor. 10900 ne kadar farklı bilmiyorum ama Limitlenmiş turbo ayarıyla 4GHz'e yatışan 10900K'ya benzer değerler verecek gibime geliyor.

Sıcaklık konusuna da değinilse iyiymiş. 80 dolaylarında seyretti oyunlarda sıcaklık. Acaba o sıvı soğutma mı cacık yoksa işlemcinin termal değerleri mi yüksek? Anlam veremedim. Şimdi her 240'lık sıvı soğutmaya da güven olmuyor.
Bİr de K'sız sürüm. Yüksek ya o ne öyle :)
Lehimsiz olması, non-K işlemciyi bu kadar etkilememesi lazım.

Düzenleme: Makalede değinilmiş sıcaklık konusuna fakat videoda rastlamadım. Belki gözümden kaçmıştır bilemiyorum.

AMD 4000 serisi daha çıkmadı.

Bunu yazmanıza gerek yok. AMD 4000 serisi çıkınca zaten konuşacağız.

Niye 7nm'ye geçemiyor İntel? 10nm ile ilgili sorun yaşadığını duymuştum ama bu kadar uzun sürmez değil mi? AMD her sene mimarisine yeni şeyler eklemeye başladı Intel sadece nanometreye "+" eki ekliyor.

AMD 7 nm'yi kendi yapmıyor, TSCM ile ortaklaşa yapıyorlar. Intel ise 10 nm tasarım ve üretim sürecini kendisi yürütüyor.

"nm" düşük olursa iyi olur ama tek başına da bir şey ifade etmez. Intel birim çekirdekte transistör yoğunluğunu daha fazla tutabiliyor. Ayrıca çekirdek kararlılıkları da daha yüksek oluyor. Zaten bunu mevcut durumda da görüyoruz. GHz ve transistör yoğunluğunun daha fazla olması sayesinde 14 nm mimari ile 7 nm mimariye rakip işlemciler çıkartabiliyor. Yani forumda bazıları "14+++++" tarzı söylemlere dalga geçiyor ama bu ciddi bir başarı aslında.

Sıcaklıklar yüksek tabii, 14nm'nin hem yoğunluk hem de saat frekansı olarak doruklarına ulaşılmış. Ama uygun fiyatlı bir tercih değil 10. Nesil. Bu sıcaklık değerleri çok an yakacağa benziyor.

Sıcaklık konusuna da değinilse iyiymiş. 80 dolaylarında seyretti oyunlarda sıcaklık. Acaba o sıvı soğutma mı cacık yoksa işlemcinin termal değerleri mi yüksek? Anlam veremedim. Şimdi her 240'lık sıvı soğutmaya da güven olmuyor.
Bİr de K'sız sürüm. Yüksek ya o ne öyle :)
Lehimsiz olması, non-K işlemciyi bu kadar etkilememesi lazım.

K işlemcilerde benzer değerlerde gezinir, onların IHS'si daha özel sanırım. Sıvı soğutma sağlam bir ürüne benziyor. Uzay montaj olduğu için bir iki derece oynar belki ama sıcaklıklar yüksek cidden. Nerdeyse Intel işlemcili laptop gibi değerler.

10 nesil Broadwell gibi geçecek sanırım, orta sınıfta zaten rekabeti kaybediyordu Intel, şimdi sıcaklık sorunu da çıktı.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı