Corsair CV650 kıvılcım çıktı ve şalterler attı

canberkyuksel

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba yeni aldığım PSU bugün aldım Corsair CV 650. boştayken bile PSU'dan ses geldiğini fark ettim. Fandan mı geliyor diye öğrenmek için çalışırken fanını tornavida ile durdurdum. 1 saniye sonra kıvılcım çıktı ve prizlerin şalterleri attı. Sizce ne yapmalıyım bilgisayarı tekrar çalıştırayim mi? Parçalar zarar görmüş müdür? Eski PSU duruyor onunla mı çalıştırayım?

PSU'nun (güç kaynağı ünitesinin) fanını çalışırken durdurmak çok risklidir ve çeşitli olumsuz sonuçlara yol açabilir. İşte olası sonuçlar:

1. Kısa Devre: PSU'nun fanı durdurulmaya çalışıldığında, özellikle metal bir alet (tornavida gibi) kullanılıyorsa, PSU içindeki elektronik bileşenler arasında kısa devre oluşabilir. Bu, PSU'yu veya diğer bilgisayar bileşenlerini ciddi şekilde hasara uğratabilir. Kıvılcım çıkması ve şalterlerin atması, bu durumun yaşandığını gösteriyor.
  2. PSU'nun Bozulması: Fan, PSU'nun soğutma mekanizmasının kritik bir parçasıdır. Fanın çalışması engellendiğinde PSU hızla ısınabilir, bu da aşırı ısınmaya ve PSU'nun hasar görmesine yol açabilir. Eğer PSU'nun aşırı ısınmaya karşı koruma mekanizması varsa, PSU kapanabilir, ancak yoksa yanabilir.
  3. Bilgisayar Bileşenlerine Zarar: PSU'da meydana gelen bir arıza, bağlı olduğu diğer bilgisayar bileşenlerine (anakart, CPU, GPU, sabit diskler, vb.) zarar verebilir. Güç kaynağı düzgün çalışmazsa, bilgisayarın geri kalan bileşenleri düzensiz veya aşırı voltaj alabilir ve bu da onlarda kalıcı hasara yol açabilir.
  4. Elektrik Çarpması veya Yangın Riski: PSU'nun içindeki elektrik akımı oldukça yüksektir. Fanı durdurmaya çalışırken tornavida gibi metal bir cisim kullanmak, elektrik çarpmasına veya PSU'nun kısa devre yapıp yanma riski doğurabilir. Bu, evdeki elektrik tesisatında da sorunlara neden olabilir.
Özetle, PSU fanını çalışırken durdurmak çok tehlikelidir ve hem donanımsal zararlar hem de güvenlik riskleri oluşturur.

Bu durumda yapılacak en güvenli şeyler şunlar:

1. Bilgisayarı tekrar çalıştırmayı denememek: PSU'nun veya diğer bileşenlerin daha fazla zarar görmesini önlemek için bilgisayarı açmamak en iyisi.
  2. Eski PSU'yu kullanarak bilgisayarı denemek: Eğer eski PSU'nuz sağlam ve güvenilir durumdaysa, onu kullanarak bilgisayarı çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce tüm kabloların ve bağlantıların düzgün olduğundan emin olun.
  3. Bir teknik servise başvurmak: Eğer kıvılcım çıkmışsa ve şalterler atmışsa, daha büyük hasar olup olmadığını kontrol etmek için bir teknik servise danışmak iyi bir fikir olacaktır.

ChatGPT'den alıntılanmıştır.

Geçmiş olsun. Elektrik çarpması gibi durumlara karşı çok dikkatli olun hocam, bu tür işler şakaya gelmez.

Arkadaşlar merhaba yeni aldığım PSU bugün aldım Corsair CV 650. boştayken bile PSU'dan ses geldiğini fark ettim. Fandan mı geliyor diye öğrenmek için çalışırken fanını tornavida ile durdurdum. 1 saniye sonra kıvılcım çıktı ve prizlerin şalterleri attı. Sizce ne yapmalıyım bilgisayarı tekrar çalıştırayim mi? Parçalar zarar görmüş müdür? Eski PSU duruyor onunla mı çalıştırayım?
Hocam akıl var mantık var çalışan, içinden elektrik geçen cihaza metal tornavida sokulur mu? Tahta bir şey ile durdurmanız gerekirdi. Şu an denemenizden zarar geleceğini düşünmüyorum.

Haklısınız. Anlık dalgınlığıma geldi yakından bulduğum tornavidayı soktum içine :/ yarın eski psu ile denicem umarım diğer parçalarda sorun yoktur.

Çalıştırdım bilgisayarı sorunsuz çalışıyor. Birdahada hayatta bulaşmam güç kaynaklarına :d

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı