Çözüldü Corsair H100 ile i5 13400F 75 derece oluyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Magnitued

Hectopat
Arkadaşlar selam, ASUS H610M-D anakartım, Corsair H100 sıvı soğutmam ve i5 13400F işlemcim var. Sıvı soğutmayı 2023 Kasım'da ben ve babam taktık, herhangi bir kişi veya kuruma taktırtmadık. Dolayısıyla aşağıda vereceğim kontrol listesinde belirteceğim durumlar söz konusu. Eskiden işlemci sıcaklık değerlerim 40-55 arasında gezerken şu aralar 70-75'i görüyor bazı nadir durumlarda da aşıyor. En son zamanlarda bilgisayarıma format atıp W11'e geçiş yapmıştım. BIOS'tan kontrol listem şu şekilde:
-CHA_FAN benim sıvı soğutma ayarımı etkiliyor.
-CHA_FAN ayarı altında PWM verisi sıvı soğutmamın hızını, aktifliğini etkiliyor.
-Sıvı soğutmamın çalıştığını sıvı seslerinden anlayabiliyorum.
CHA_FAN'ı PWM seçip Turbo'ya almama rağmen 70 dereceleri görüyorum. CPU Fan hızı standartta.
Bu yazıyı yazarken arkada Black Desert Online açıktı ve eklediğim görsel durumu özetliyor. Bu durumu nasıl çözebilirim?

Ek bilgi: Bios'ta Pump_Fan, AIO_Fan değerlerim gözükmemekte, CHA Fan'dan sıvı soğutma ayarlarını değiştirebiliyorum.

Sıvı soğutmamın çalışma hızı ve içeride dönen sıvı sesi CHA Fan speedi artırınca artıyor.

Bios'ta teker teker CHA, CPU, DC, PWM fan hızlarını 0 ve 100 yaptım ama 43 derecenin ne üstüne ne altına düşüyor.

Dosya Ekleri

• Screenshot_25.png
    Screenshot_25.png
    25,6 KB · Görüntüleme: 25
Çözüm
Bios'um güncel, gece sıvı soğutmayı söküp pin slotlarının yerlerini değiştirdim manuel + oto ayar yaptım hala sonuç aynı. Termal macun siparişi verdim bakalım bu çözüm olacak mı.

İlginçtir ki daha termal macun siparişim gelmeden dolayısıyla bir şey uygulamadan çözüldü. Adımlarım şu şekildeydi;
1- Kasanın içini açıp pompa kablosunu CHA_FAN slotuna taktım.
2- Radyatöre bağlı olan 2 fan kablosu çoğaltıcıya bağlıydı, çoğaltıcıya bağlı olan kabloların yerlerini değiştirdim.
3- Fan kablosuna bağlı olan çoğaltıcıyı CPU_FAN slotuna taktım.

Bu adımlardan sonra hala bir şey değişmemişti hatta daha da sıcaktı. Ben de biraz daha BIOS'tan kurcalamaya karar verdim.

1- CPU_FAN'ı turboya aldım.
2- CHA_FAN'ı DC seçip turboya aldım ve geri PWM moda aldım.

Bu adımdan sonra idleda 80 derece peaki gören işlemcim 40, oyunlarda siz düşünün artık 56 max. gördü.
Hocam. Pompa her zaman nereye takarsanız takın DC ayarını manuel yapmadığınız sürece tam güçte çalışır. Radyatördeki fanları da CPU Fan girişine takmalısınız. Ayrıca vidaları da biraz gevşemiş olabilir. Boşluklarını alın yani biraz sıkmayı deneyin. Buna ek olarak belki macun değiştirmek de sorununuzu çözebilir.

Hocam. Pompa her zaman nereye takarsanız takın DC ayarını manuel yapmadığınız sürece tam güçte çalışır. Radyatördeki fanları da CPU Fan girişine takmalısınız. Ayrıca vidaları da biraz gevşemiş olabilir. Boşluklarını alın yani biraz sıkmayı deneyin. Buna ek olarak belki macun değiştirmek de sorununuzu çözebilir.
Abi selamlar, az önce sıvı soğutmayı sıfırdan taktım ve hala aynı. Sizinle iletişim kurabileceğim bir yer var mı?

Sosyal dışı iletişim vermek yasak. Buradan dilediğini sorabilirsin. Hatta fotoğrafla da daha rahat anlatabilirsin. Ben de aynı sıvı soğutmayı kullanıyorum. Bir önceki 20. ayda arızalandı. Garantiden değiştirdiler yenisiyle. Bu bakalım ne kadar gidecek. Biraz giriş seviyesi bir soğutucusu Corsair'in. Ayrıca 1 senede kullanma sıklığına göre termal macun da etkisini yitirir. Mx-6 gibi kaliteli bir macun ile önce bir termal bakım yapmanı öneririm. Radyatör fanlarındaki ve radyatörün içindeki tozları da temizleyebilirsin. Sıvı soğutucun bozulmadıysa eğer termal bakım hemen hemen eski haline getirecektir. Ayrıca Win 11 işlemci kullanımı konusunda tabii ki daha fazla yük bindirip ısıtıyor olabilir ama yine de sendeki değerler fazla eğer boşta bu derecelerdeyse. Yükte de 90 derecelere kadar normaldir.

Termal macun hala ıslak/cıvık gözüküyordu, kurumamıştı hocam. Verebileceğim birkaç bilgi var tamamen cahil birisiyim çünkü konuya.
1- Güç planı "Güç Tasarrufu"ndayken bile, CPU, CHA fan hızları manuel olarak %100'de olmasına rağmen eskiden "Yüksek Performans" ayarı aktif halinden daha sıcak.
2- Oyun içinde işlemci ısı değerlerim çok saçma sapan oynuyor. 60 derecedeyken birden 73'e çıkıp 2 dakika 72-74 arası gidip birden 65'e düşüyor.
3- CPU GHz'ü de çok fırıldak, 2.40'tan 3.13'lere fırlıyor ekstra herhangi bir işlem yapmıyorken.

Bu bilgiler ışığında tavsiyen, yorumun ya da isteğin varsa yerine getiririm reisim.

Bios'um güncel, gece sıvı soğutmayı söküp pin slotlarının yerlerini değiştirdim manuel + oto ayar yaptım hala sonuç aynı. Termal macun siparişi verdim bakalım bu çözüm olacak mı.

İlginçtir ki daha termal macun siparişim gelmeden dolayısıyla bir şey uygulamadan çözüldü. Adımlarım şu şekildeydi;
1- Kasanın içini açıp pompa kablosunu CHA_FAN slotuna taktım.
2- Radyatöre bağlı olan 2 fan kablosu çoğaltıcıya bağlıydı, çoğaltıcıya bağlı olan kabloların yerlerini değiştirdim.
3- Fan kablosuna bağlı olan çoğaltıcıyı CPU_FAN slotuna taktım.

Bu adımlardan sonra hala bir şey değişmemişti hatta daha da sıcaktı. Ben de biraz daha BIOS'tan kurcalamaya karar verdim.

1- CPU_FAN'ı turboya aldım.
2- CHA_FAN'ı DC seçip turboya aldım ve geri PWM moda aldım.

Bu adımdan sonra idleda 80 derece peaki gören işlemcim 40, oyunlarda siz düşünün artık 56 max. gördü.

Son düzenleme:
Çözüm

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı