Corsair Spec-Delta RGB fanların bazıları çalışmıyor

eacelebi

Picopat
Daha fazla  
Merhabalar ben geçen hafta itopya.com üzerinden Corsair’ın Spec-Delta RGB kasasını aldım ve bugün montajını yaptım. Her şeyi düzgün yaptığımı düşünüyorum ancak kasanın ön tarafında bulunan 3 fandan en alttaki çalışmıyor. Işığı yanıyor, RGB kontrolünde de bir problem yok ancak dönmüyor, kablolarını değiştirdim, takıp çıkardım düzeltmeyi denedim ancak pek çıkar yol bulamadım. Bunu nasıl düzeltebilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar ben geçen hafta itopya.com üzerinden Corsair’ın Spec-Delta RGB kasasını aldım ve bugün montajını yaptım. Her şeyi düzgün yaptığımı düşünüyorum ancak kasanın ön tarafında bulunan 3 fandan en alttaki çalışmıyor. Işığı yanıyor, RGB kontrolünde de bir problem yok ancak dönmüyor, kablolarını değiştirdim, takıp çıkardım düzeltmeyi denedim ancak pek çıkar yol bulamadım. Bunu nasıl düzeltebilirim?
Öndeki 3 fanı yada egsoz fanını çalıştıramadıysan sata kablosu çoğaltıcısı almalısın anakartının yanında büyük ihtimal çıkmıştır

Çok büyük ihtimalle sorunun kaynağı yanlış bağlantıdır. Keza bende benzer durumu led'ler de yaşamıştım ve sebebi yanlış bağlamammış. Şimdi sana ve diğer Corsair Spec-Delta RGB kasa kullananlara, direk yapmanız gereken bağlantıları sırayla yazıyorum.

İlk olarak kabloları tanıyalım. Öndeki 3 fanın her birinden 2 adet kablo geliyor. Bu kablolardan üzerinde ok işareti olanları led'lerin yanması için gereken kablodur. Diğer 3 kablo ise fanların dönmesine yarayan kablodur. Eğer ayırt edemem dersen şöyle söyleyeyim; egzoz fanın kablosundakine benzeyen kablolar güç kablosu, diğerleri led kablosu.

Şimdi ilk adımda kasayla birlikte takılı gelen veya kasa kutusundan çıkan 2 adet çoklayıcı kablo var. Bunlardan birisi 3 adet led ışığını 1 adet girişe dönüştürerek anakart üzerindeki CPU_LED'e takmana yarıyor -ki bu sayede anakart üzerinden ledleri kontrol edebiliyorsun, en azından B450 S2H de ben böyle kullanıyorum-.

Bir diğer çoklayıcı kablo ise fanların dönmesine yani güç almasına yarayan kabloları tek bir kabloda topluyor. Buna da 3 adet RGB fanın ve 1 adet egzoz fan'ının güç pin'ini takıyorsun. Ardından bu pini anakart üzerindeki CHA_FAN veya anakarttan anakarta bu isimler değişmekle birlikte SYS_FAN portlarından birine takıyorsun.

İşlem bu kadar.

Eğer anakartının üzerinde hiç bir şekilde led girişi olmayanlar varsa. Led giriş kablosunu kasanın içerisinden çıkan kontrolcüye, onu da PSU sata güç çıkışlarından birisine bağlasın.
Bu sayede kontrolcü üzerinden fanların hızını ve renklerini kontrol edebilirsiniz fakat ben bu yöntemi kullandığımda fanlarda dengesiz dönüşler oluyordu. Örneğin en alttaki fan hızlı dönerken en üstteki daha yavaş dönüyordu. Eğer anakartınızın üzerinde herhangi bir led girişi varsa mümkün mertebe ona takmanızı öneririm. Keza diğer türlüsü de zararlı değil ama yine de kimse dengesiz dönmesini istemez.

Kabloları düzgünce taktığınızdan eminseniz geri yollayın.
Yine de tekrar kontrol edin kabloları, ters takmış olabilirsiniz.
Kabloların düzgün olduğundan eminim çünkü çoklayıcıyla kabloların yerlerini vs. değiştiriyorum yine de üst 2 fan çalışırken alttaki çalışmıyor. Sizce bios’tan vs driver güncelledikten sonra çalışma şansı var mıdır? Bir arkadaşım anakartta işlemci sıcaklığına göre otomatik devre dışı bırakmıştır falan dedi öyle bir şey olabilir mi?

otomatik devre dışı bırakmıştır falan dedi öyle bir şey olabilir mi?

Öyle olsa tümden hiçbiri çalışmaz. Şimdi bu öndeki 3 fan birbirine bağlı, o fanların bir ucu RGB kontrolcüsüne diğer ucu da anakarta girmesi lazım. Böyle yaptınız değil mi?

Öyle olsa tümden hiçbiri çalışmaz. Şimdi bu öndeki 3 fan birbirine bağlı, o fanların bir ucu RGB kontrolcüsüne diğer ucu da anakarta girmesi lazım. Böyle yaptınız değil mi?
Fan çoklayıcı çıktı içinden hepsi ona bağlı, çoklayıcının ucu da anakarta bağlı ama açıkçası çok aşırı anlamadığım için yanlış düzgünü de kontrol edemiyorum. Toplarken biriyle montajladım her şey düzgün gözüküyordu. İtopyaya götürsem de bakarlar mı emin değilim açıkçası çok saçma bir durumda kaldım.

Fan çoklayıcı çıktı içinden hepsi ona bağlı, çoklayıcının ucu da anakarta bağlı ama açıkçası çok aşırı anlamadığım için yanlış düzgünü de kontrol edemiyorum. Toplarken biriyle montajladım her şey düzgün gözüküyordu. İtopyaya götürsem de bakarlar mı emin değilim açıkçası çok saçma bir durumda kaldım.
Fan çoklayıcıyı anakarta takmak yerine, sadece bozuk olduğunu düşündüğünüz fanın ucunu takıp çalıştırın. Çalışırsa sorun kasada değil. Çalışmazsa kasayı iade edin.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı