Corsair Vengeance Ver5.21 ve Ver8.16 Arasındaki Fark Nedir?

Yunus YENER

Megapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Technopat ve diğer Türkçe platformlarda başlıktaki sorunun cevabını aramış olmama rağmen net bir yanıta rastlayamadım. Öyle ki adına açılmış herhangi bir konu bile yok. Yabancı kaynakları incelediğimde de aynı durum ne yazık ki. Vengeance Ver5.21 ve Ver8.16 arasındaki tek farkın, kullanılan bellek yongalarının ver5.21'de Elpida, ver8.16'da ise Nanya olduğunu öğrenmem. Şimdi esas sorularım şunlar:
  1. Bu iki versiyon arasında herhangi başka bir fark var mı?
  2. Tercih edilmesi gereken sizce hangi versiyon? Bu hususta Elpida ve Nanya arasında ayrım yapmak gerekir mi?
  3. Dual channel olarak kullanılmak istenildiğinde iki versiyondan herhangi bir kit "(2x4) - (4x4) ... gibi" kullanılabilir mi?
  4. Her iki versiyon birlikte dual channel olarak kullanılabilir mi? Yabancı kaynaklarda bu soru ile ilgili çekimser bir tutum var ve net bilgi maalesef yok ya da ben bulamadım.
  5. Corsair Vengeance için low profile (CML8GX3M2A1600C9) ve normal (CMZ8GX3M2A1600C9) modüller arasında boyut dışında performansa yönelik herhangi bir fark var mı? Corsair teknik özellik olarak herhangi bir fark yok diyor ancak low profile 5€ daha pahalı sunulmuş.

Son düzenleme:
Çözüm
1)Kullanılan DRAM yongası markası dışında fark yok. v5.21 üretim bandında iken Elpida yongaları Corsair'in stoklarındaysa ilk o kullanılmıştır. 8.16'da ise Nanya yongaları stoklarındadır o tercih edilmiştir. Yonga dışında fark yok.
2)Yani net şu marka tercih edilmesi gerek şeklinde bir şey söyleyemem, Sonuçta bunlar DRAM yongası, net bir ayrım yapılması saçma olur. Ama şunu söyleyebilirim. Elpida yongalarının çoğu RAM, Ekran kartları üzerinde gördüm Tanınabilirlik anlamında ama Nanya markasını ilk defa duydum. Çok kafaya takılması gereken bir şey değil.
3-4) Bu Konular Anakart'a bağlı, mesela Ryzen işlemcilerin ilk serisi hem RAM ile uyumlu çalışmıyordu. Belli uyumlu DRAM yongaları ile uyumluydu, Bu anlamda ilk çıktığı zamanlarda Ryzen'ın ilk serisi ile çok sıkıntı yaşanmıştı. Bana Kalırsa sorun çıkacağını zannetmiyorum günümüzde ki Anakartlar RAM uyumu konusunda özellikle iyi, eski Anakartların zamanında baya bir RAM seçtiklerini duymuştum ama günümüzde ki bazı Anakartlar da bu konuda uğraştırabiliyor örnekler var.
5)LOW profile olan özellikle CPU soğutucularının RAM yuvalarını işgal ettiği durumlarda, RAM üreticileri bu duruma engel teşkil etmemesi için RAM üzerinde ki soğutucunun tekrardan tasarlanıp piyasaya sürüldüğü modeller diyebiliriz. Yani LOW Profile düşük özellikte, Normal versiyon yüksek gibi bir şey yok.
1)Kullanılan DRAM yongası markası dışında fark yok. v5.21 üretim bandında iken Elpida yongaları Corsair'in stoklarındaysa ilk o kullanılmıştır. 8.16'da ise Nanya yongaları stoklarındadır o tercih edilmiştir. Yonga dışında fark yok.
2)Yani net şu marka tercih edilmesi gerek şeklinde bir şey söyleyemem, Sonuçta bunlar DRAM yongası, net bir ayrım yapılması saçma olur. Ama şunu söyleyebilirim. Elpida yongalarının çoğu RAM, Ekran kartları üzerinde gördüm Tanınabilirlik anlamında ama Nanya markasını ilk defa duydum. Çok kafaya takılması gereken bir şey değil.
3-4) Bu Konular Anakart'a bağlı, mesela Ryzen işlemcilerin ilk serisi hem RAM ile uyumlu çalışmıyordu. Belli uyumlu DRAM yongaları ile uyumluydu, Bu anlamda ilk çıktığı zamanlarda Ryzen'ın ilk serisi ile çok sıkıntı yaşanmıştı. Bana Kalırsa sorun çıkacağını zannetmiyorum günümüzde ki Anakartlar RAM uyumu konusunda özellikle iyi, eski Anakartların zamanında baya bir RAM seçtiklerini duymuştum ama günümüzde ki bazı Anakartlar da bu konuda uğraştırabiliyor örnekler var.
5)LOW profile olan özellikle CPU soğutucularının RAM yuvalarını işgal ettiği durumlarda, RAM üreticileri bu duruma engel teşkil etmemesi için RAM üzerinde ki soğutucunun tekrardan tasarlanıp piyasaya sürüldüğü modeller diyebiliriz. Yani LOW Profile düşük özellikte, Normal versiyon yüksek gibi bir şey yok.

Çözüm
Sormuş olduğum konuya ilgi gösterip cevapladığın için teşekkür ederim. En azından kaynaklardan elde ettiğim bilgiler kafamın içinde havada kalmamış oldular.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…