CPU boşta 90°

İnce veya kalın sürse bile boşta cihazın 90 dereceye fırlaması çok kötü. Bir kaç hata bende yaptım tabi ısınma oluyordu fakat boşta 90 dereceyi görmedim test yaparken yükte kısa sürede 90 dereceye ulaşıyordu. Tahminen bakır borusu tam temas etmedi ya da fan iyi soğutmuyor olabilir. Benim aklıma daha çok bakır boru teması ya da çizik gibi zarar vermiş olabilir ama boşta gerçekten 90 derecelere ulaşması bir donanımın arıza olabileceğini gösteriyor olabilir. Her PC'de aynı olmaz fakat bende macun sürmeden koymuştum ısınma oluyordu fakat boşta 90 dereceye ulaşmıyordu yük altında hemen 90 dereceye çıkıp hızı düşürüyordu.

İnce veya kalın sürse bile boşta cihazın 90 dereceye fırlaması çok kötü. Bir kaç hata bende yaptım tabi ısınma oluyordu fakat boşta 90 dereceyi görmedim test yaparken yükte kısa sürede 90 dereceye ulaşıyordu. Tahminen bakır borusu tam temas etmedi ya da fan iyi soğutmuyor olabilir. Benim aklıma daha çok bakır boru teması ya da çizik gibi zarar vermiş olabilir ama boşta gerçekten 90 derecelere ulaşması bir donanımın arıza olabileceğini gösteriyor olabilir. Her PC'de aynı olmaz fakat bende macun sürmeden koymuştum ısınma oluyordu fakat boşta 90 dereceye ulaşmıyordu yük altında hemen 90 dereceye çıkıp hızı düşürüyordu.
Evet bendede yük altında 90° oluyor boşta 65-70 arası.Dediğiniz programı indirdim sıcaklıklar bu şekilde.
IMG_20190805_121424.jpeg

Olabilirsiniz. Everest TM-130 hakkında bir bilgim yok ama sürerken ince bir tabaka halinde sürmeyi ve eski macunu bakır boruları çizmeden temizlemeyi unutmadınız değil mi? Eğer böyle hatalar yapmadıysanız macunun kalitesini sorgulamak gerekir.
Ben macunun tamamını hem ekran kartına hemde işlemciye sıktım yani pek ince olmadı.
Bakır boruya gelince çizildiği zaman bu borular işlevini yerine getiremiyormu.Bunu bilmediğim için hiç dikkat etmwdim o borulara.

İşlemciye ve bakır boruya mikroskop altında bakarsanız pürüzlü olduklarını görürsünüz. Isı yanlızca temas eden yüzeyden yayılır(işe yarayacak hızda). Termal macunun amacı yüzey alanını arttırarak bakırla işlemci arasındaki ısı iletim hızını arttırmak. Termal macun aşırı kaliteli değilse bakırın iletim hızını yakalayamaz. Yani ince ve güzelce yayarak sürülmeli. Fazla sürerseniz iletim hızı yavaşlar. Aşırı sürerseniz sıcakla çatlar ve bu çatlaklar tam tersine yüzey alanını azaltır. Kuruyan tabaka bu sefer yalıtım malzemesi görevi görür ve sıcaklığı arttırır.
Çizilme işlemciye değen bakır miktarını ve dolayısı ile yüzey alanını azaltır. İletim hızı azalır. Sıcaklık artar.

yani pek ince olmadı.

1 gramlık macunu ben minimum 5-6 kere kullanıyorum. Siz hepsini bir anda boca etmişsiniz.

Sürdüğünüz macun yanlardan taşmış olabilir, pinlere bulaşmış olabilir, soğutucu tam oturmamış olabilir.

Dediğinize göre macunu olması gerektiği gibi sürmemişsiniz.

Şimdi ne yapmamı önerirsiniz bir bilgisayarcıda macunu değiştiriyimmi.Şuanda memleketteyim yani bilgisayarcı bulmak zkr olıcak bu işlemci bu şekilde günde 6-7 saat 1 ay boyunca dayanabilirmi.
İşlemciye ve bakır boruya mikroskop altında bakarsanız pürüzlü olduklarını görürsünüz. Isı yanlızca temas eden yüzeyden yayılır(işe yarayacak hızda). Termal macunun amacı yüzey alanını arttırarak bakırla işlemci arasındaki ısı iletim hızını arttırmak. Termal macun aşırı kaliteli değilse bakırın iletim hızını yakalayamaz. Yani ince ve güzelce yayarak sürülmeli. Fazla sürerseniz iletim hızı yavaşlar. Aşırı sürerseniz sıcakla çatlar ve bu çatlaklar tam tersine yüzey alanını azaltır. Kuruyan tabaka bu sefer yalıtım malzemesi görevi görür ve sıcaklığı arttırır.
Çizilme işlemciye değen bakır miktarını ve dolayısı ile yüzey alanını azaltır. İletim hızı azalır. Sıcaklık artar.

Dayanır. Sıcaklık çok artarsa bilgisayar kendini kapatır zaten. Bilgisayarcıya gittiğinizde dikkat edin parça çalmasınlar. Eskiden çok duyardık format attırmaya verdim ekran kartı gözükmüyor diye, adamlar kartı yürütmüş vs.
Cevaplarınız için çok teşekkürler.
İstanbula dönünce macunu değiştirticeğim.
Dediğiniz gibi bilgisayarcıyada dikkat ederim :)

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı