CPU fanları görünmemeye başladı

Quant

Hectopat
RAM
16 GB /3000 MHz /DDR4
Ekran kartı
MSI GTX 1080 Gaming X 8 GB
Anakart
MSI Z370 Tomahawk
İşlemci
i7 8700K
Merhaba;
Yardımınıza ihtiyacım var arkadaşlar. Her zaman oynadığım oyunu oynarken, işlemci sıcaklığı 90-95 derecelere kadar çıkmaya başladı. Güç yönetimi ayarları yüksekte.
i7 8700K - 3,70 GHz işlemcim var.
Isınma gerçekleştiğinde Görev Yöneticisi'nden kontrol ettiğimde % 30 civarında kullanılıyor. Format attım, termal macunumu yeniledim. AIDA64 ile kontrol ettiğimde CPU fanının birden kaybolduğunu fark ettim ki bu durumda sıcaklık direk artmaya başlıyor. Aşağıda görselleri ekledim. Xigmatek Scylla 240 sıvı soğutma kullanıyorum sanırım CPU fan dediği radyatör üstündeki fanlar.
Sıvı soğutmayı mı değiştirmeliyim?
Bir çözüm yolu var mıdır? Yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Dosya Ekleri

• 1.PNG
    1.PNG
    61,8 KB · Görüntüleme: 36
  • 2.PNG
    2.PNG
    59,4 KB · Görüntüleme: 38
Son düzenleyen: Moderatör:
Fiziksel olarak kontrol ettiğinde radyatör üstündeki fanlar dönüyor mu?

Merhaba. Eğer herhangi bir değişiklik yapmadıysanız işlemci soğutucu fan veya fanları bozulmuş olabilir, radyatör tozlanmış ve bu yüzden soğutamıyor olabilir, termal macun kurumuş olabilir. Sırayla bu hususları kontrol edin. Eğer son zamanlarda bir değişiklik yaptıysanız ona göre tekrar bakalım.

Merhaba. Eğer herhangi bir değişiklik yapmadıysanız işlemci soğutucu fan veya fanları bozulmuş olabilir, radyatör tozlanmış ve bu yüzden soğutamıyor olabilir, termal macun kurumuş olabilir. Sırayla bu hususları kontrol edin. Eğer son zamanlarda bir değişiklik yaptıysanız ona göre tekrar bakalım.
Donanım konusunda bir değişiklik yapmadım, temizleme ve termal macun işlerini 1 hafta önce yaptım. Şu andaki sıcaklık 35 derece oyunda 60-70 oluyor ama görseldeki cpu kaybolduğunda 90-95 'lere dayanıyor.

Eğer o esnada fanlar yavaşlıyor ya da duruyorsa fan başlığında, kablosunda ya da pompasında sorun olabilir. Anakartta başka bir cpu fan başlığı var ise boşta olan fanları oraya takıp deneyin. Eğer yine aynı hatayı verirse sorunu fanlarda ya da kablolarında aramak lazım.

Eğer o esnada fanlar yavaşlıyor ya da duruyorsa fan başlığında, kablosunda ya da pompasında sorun olabilir. Anakartta başka bir cpu fan başlığı var ise boşta olan fanları oraya takıp deneyin. Eğer yine aynı hatayı verirse sorunu fanlarda ya da kablolarında aramak lazım.
Teşekkür ederim deneyeceğim fakat ana kartta cpu fan başlığı ne diye geçiyor ? Yani hangi kısma takmam gerekiyor ?

Genelde CPU_FAN şeklinde bir ibare olur. Aslında cpu fan header diye geçer. Anakart kitapçığını incelerseniz orada bulabilirsiniz. Orada yoksa da zaten gözle bakınca fan headerları gözle ayırt edilebiliyor. Z370 anakartta birden fazla header vardır. Varsa kitapçığı yoksa internetten kullanım kılavuzunu inceleyip tam yerini kolayca tespit edebilirsiniz.

Genelde CPU_FAN şeklinde bir ibare olur. Aslında cpu fan header diye geçer. Anakart kitapçığını incelerseniz orada bulabilirsiniz. Orada yoksa da zaten gözle bakınca fan headerları gözle ayırt edilebiliyor. Z370 anakartta birden fazla header vardır. Varsa kitapçığı yoksa internetten kullanım kılavuzunu inceleyip tam yerini kolayca tespit edebilirsiniz.
Dediğiniz gibi yaptım, CPU_Fan 1 adet çıkış var, çoklayıcı ile radyatör üstündeki 4 pinli olan 2 fan'ı takıp Cpu fan'a taktım. Öncesinde Pump_fan yazan yerde fanlardan biri takılıymış. Pump fan 3 pinli onuda Pump_fan yere taktım fakat aida64 de görmedi. Yaptığım işlem doğrumu ki?Bu değişiklikten sonra bir ayar yapmam gerekiyormu ? Doğrusu sıcaklık boşta 50-60 derece arasına çıktı ama?

Aida 64 de Pump_fun'ı taktığımda görmüyor, 4 pinli yere 3 pinli taktığım için mi acaba ?

Son düzenleme:
Normalde cpu fan kısmına takılan fanın ne fanı olursa olsun tanınıp dönmeye başlaması lazım. Son halinde şunları kontrol edin:
1.Pompa çalışıyor mu,
2.Fanlar dönüyor mu? Fanlar dönüyor ama pompa çalışmıyor ise pompadan gelen kabloyu takip edin. Yok pompa çalışıyor da fanlar dönmüyorsa fanların kablosunu takip edin. Gerekirse birleştirme kısmını ayırıp kabloları ayrı başlıklara takabilirsiniz. Normalde pompadan gelenin pump_fan, fanlardan gelenin cpu_fan headerında takılı olması gerekiyor. Eğer böyleyken fan çalışmıyorsa ve anakartta ikinci bir cpu_fan headerı yoksa boşta olan sys_fan headırı da kullanılabilir.

Şimdi inceledim yalnızca 1 adet cpu_fan varmış. Fanları bir de sys_fan kısmına takmayı deneyin 4 adet sys_fan header var görünüyor. Onlardan birini kullanın deneme amaçlı fanların dönüp dönmediğini kontrol için. Daha sonra biostan pwm modda sıcaklığa göre fan hızını ayarlayın ki işlemci ısındıkça fan hızı da artsın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı