CPU güç bağlantısı sorunu

Whitebeard

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Elektronik ve Haberleşme Mühendisi
Merhaba arkadaşlar, masaüstü bir sistem topladım, işlemci dışındaki tüm ana bileşenleri Vatan Bilgisayar'dan almama rağmen, Vatan Bilgisayar kasayı toplamayı reddettiği için sistemi kendim kurmak zorunda kaldım. Daha önce herhangi bir tecrübem olmadığı için de, bir yerde kafam karıştı ve sizlerden yardım almak istedim. Öncelikle anakart ve güç kaynağım aşağıdaki gibidir:

Anakart: MSI Z370 TOMAHAWK Intel Z370 Soket 1151-V.2 DDR4 4000Mhz(OC)HDMI USB 3.1 Anakart
Güç Kaynağı: COOLER MASTER MWE 750W 80PLUS GOLD FULL MODÜLER 120MM FANLI GÜÇ KAYNAĞI

Güç kaynağımın çıkışları aşağıdaki gibi:

375485

İlk olarak güç kaynağının ATX 18P ile ATX10P çıkışlarını anakartın 24 pinli ATX_PWR1 konektörüne götürdüm. Ardından güç kaynağının CPU/PCI-E çıkışlarından ilkini CPU_PWR1 konektörüne götürmek istedim fakat burada bir sorun olduğunu fark ettim.

Güç kaynağının PCI-E pinoutunu incelediğimde 1, 2 ve 3. pinler 12V, 4, 5, 6, 7 ve 8. pinler ise Ground olarak yazılmış. Fakat anakartın CPU_PWR1'in pinoutunu incelediğimde ise 1, 2, 3 ve 4. pinler Ground, 5,6,7 ve 8. pinler 12V olarak belirlenmiş. Şayet her iki pinout doğru ise ve ben bu iki konektörü bağladığımda, yanlış hatlara yanlış gerilim vermiş olacağım. Aşağıda her iki pinout bilgileri de yer almaktadır. Acaba ben mi yanlış yapıyorum, yoksa kitapçıklar mı yanlış basılmış?

Anakartın bağlantı bilgisi:

375486

Güç kaynağının bağlantı bilgisi:

375488

Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, öncelikle ilginizden dolayı teşekkür ederim fakat benim burada asıl sormak istediğim güç kaynağı ve anakartın CPU_PWR1 konektörü için göstermiş olduğu pin bağlantılarının farklı olması.

375496

Üstte yer alan bağlantı tablosu anakarta ait ve 12V hatları 5,6,7 ve 8 olarak belirlenmiş. Alttaki bağlantı tablosu ise güç kaynağına ait ve 12V hatları 1,2 ve 3 olarak belirlenmiş. Yani bu bağlantı tabloları doğru ise, ben konektörü düzgün şekilde taksam bile 12V hatları yanlış hatlara gitmiş olacak.

Üstteki şema CPU alttaki PCI-E şeması ama. CPU kablosundaki hatları takip edin. Değişecektir büyük ihtimal yerleri.

Bakmanız gereken yer PSU bölümündeki 4 pin 12V şeması.

Üstteki şema CPU alttaki PCI-E şeması ama. CPU kablosundaki hatları takip edin. Değişecektir büyük ihtimal yerleri.

Bakmanız gereken yer PSU bölümündeki 4 pin 12V şeması.

Güç kaynağı çıkışında CPU/PCI-e çıkışları birlikte isimlendirildiğinden, bağlantı şemasının da aynı olduğunu zannetmiştim, ama dediğiniz gibi bakmam gereken yer "12V Power Connection" kısmıymış. Teşekkür ederim.

Başka bir takıldığım nokta ise Sıvı soğutma ve kasa ön fan konektörlerinin takılma yeri hakkında, bu konuda da yardım edebilirseniz sevinirim. Kasa ve sıvı soğutmam şu şekilde:

Kasa: COOLER MASTER MASTERCASE H500P MidT ATX RGB BEYAZ KASA
Sıvı Soğutma: COOLER MASTER MASTERLIQUID 240L (120MMx2)AM4 UYUMLU RGB LED SIVI SOĞUTMA SİSTEMİ

Anakartın üzerinde fanların takılması için 2 farklı tip konektör bulunmakta. Bunlardan ilki olan PWM, fan hızlarını ayarla imkanı sağlıyor. Diğer tip olan DC ise fanları tam hızda çalıştırıyor.

Sıvı soğutma pompasının, sıvı soğutma fanlarının ve kasanın önünde yer alan fanlardan hangilerini PWM konektörüne hangisini DC konektörüne takmam gerekli acaba? PWM/DC konektörleri kitapçıkta şu şekilde tanımlanmış.

375529

Bir de sıvı soğutma pompası, sıvı soğutma fanları ve kasanın önünde yer alan fanlar RGB özellikli, MSI'ın Msytic Light özelliğinden yararlanmak için RGB konektörünü anakartın RGB Led konektörüne mi bağlamam lazım?

375530

Anakart üzerinde yer alan tüm bileşenler ise şu şekilde.

375532

Kasa fanlarını SYS_FAN yazan yerlere, sıvı soğutucu fanlarını CPU_FAN'a, pompayı da PUMP_FAN'a bağlayacaksınız.
Sıvı soğutma PWM moduyla kontrol edilecek. Sistem fanları da anakartın fanlara gönderdiği akımla kontrol edilecek.

Bu arada iki fanı çoklayıcıyla bağlamanız lazım önce. Sıvı soğutucunun içinden çıkması lazım.

Güç kaynağı çıkışında CPU/PCI-e çıkışları birlikte isimlendirildiğinden, bağlantı şemasının da aynı olduğunu zannetmiştim, ama dediğiniz gibi bakmam gereken yer "12V Power Connection" kısmıymış. Teşekkür ederim.

Başka bir takıldığım nokta ise Sıvı soğutma ve kasa ön fan konektörlerinin takılma yeri hakkında, bu konuda da yardım edebilirseniz sevinirim. Kasa ve sıvı soğutmam şu şekilde:

Kasa: COOLER MASTER MASTERCASE H500P MidT ATX RGB BEYAZ KASA
Sıvı Soğutma: COOLER MASTER MASTERLIQUID 240L (120MMx2)AM4 UYUMLU RGB LED SIVI SOĞUTMA SİSTEMİ

Anakartın üzerinde fanların takılması için 2 farklı tip konektör bulunmakta. Bunlardan ilki olan PWM, fan hızlarını ayarla imkanı sağlıyor. Diğer tip olan DC ise fanları tam hızda çalıştırıyor.

Sıvı soğutma pompasının, sıvı soğutma fanlarının ve kasanın önünde yer alan fanlardan hangilerini PWM konektörüne hangisini DC konektörüne takmam gerekli acaba? PWM/DC konektörleri kitapçıkta şu şekilde tanımlanmış.

Eki Görüntüle 375529

Bir de sıvı soğutma pompası, sıvı soğutma fanları ve kasanın önünde yer alan fanlar RGB özellikli, MSI'ın Msytic Light özelliğinden yararlanmak için RGB konektörünü anakartın RGB Led konektörüne mi bağlamam lazım?

Eki Görüntüle 375530

Anakart üzerinde yer alan tüm bileşenler ise şu şekilde.

Eki Görüntüle 375532
RGB konektörüne bağlamayacaksın. Muhtemelen kasanın önündeki fanların kablosu SYS_FAN portlarına yetişmeyecek ek kablo almak zorunda kalabilirsin PWM kullanmak için.

Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkürler. Kasanın ve sıvı soğutmanın içerisinden çoklayıcı çıktı, bu nedenle ön fanların anakarta erişiminde bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Peki Mystic Light'ı kullanabilmek için RGB çıkışlarını nereye bağlamam gerekiyor? Normalde sıvı soğutmanın içinden RGB Kontrolcüsü de çıktı, fakat ben renkleri kontrolcü üzerinden değil Mystic Light üzerinden kontrol etmek istiyorum.

Şu tarz bir RGB çoklayıcı alıp, fanları çoklayıcıya, onu da anakarta bağlamanız gerekiyor.

Sıvı soğutmanın yanında RGB çoklayıcı çıktı, fakat ben bu çoklayıcı hangi anakarttaki hangi konektöre takmam gerektiğini bilemiyorum.

375719 375720

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı