CPU kullanımı %90, GPU kullanımı %60'larda olması darboğaz demek midir?

Ortada bir darboğaz gözüküyor(yüksek CPU ve düşük GPU kullanımı).

O işlemci ve ekran kartı ikilisi bazı oyunlarda darboğaz yapabilir. Düşük çözünürlük veya grafik detayında bu darboğaz oranı artabilir.

Ayrıca ek bilgi olarak darboğazın olması için işlemcinin yüksek kullanım olması hele ki %100'e dayanması şart değildir. Oyunun optimizasyonu kötüyse veya çok sayıda çekirdek kullanacak şekilde yapılandırılmadıysa düşük CPU ve düşük GPU kullanımı aynı anda görülebilir.

Senin yapman gereken çözünürlüğü ve detayları yüksek tutmak. Yine de darboğaz varsa kafana takma. Yeterli akıcılığa ulaşıyorsan zararı yoktur.

teşekkür ediyorum :::::))

Ryzen 5 5600 ile kullanılacak en verimli kart RX 6700 10 GB dır. 2K veya 4K da kullanılmadığı sürece kartı yükseltmenin hiçbir anlamı yok. İşlemciye overclock yapsanızda 1080p de 6800 XT'yi beslemesi zor.

Kafaya takmayın, yaşadığınız bottleneck o kadar öcü bir şey değil. Birçok kişinin dediği gibi çözünürlük arttırırsanız işlemcinin etkisini minimize etmiş olursunuz. CPU için overclock işlerine girişebilirsiniz fakat soğutma performansınız yeterli değil ve silikon kaliteniz kötüyse boşa uğraşmış olursunuz. Eğer cpu'nuz kendini uzun süreli max. frekansta boostlayamıyorsa curve optimizer kullanabilirsiniz.

Not: Başka gpu'ya yüklenen oyunlarda da durum benzer mi? Bu durum sizle çok alakası olmayıp oyunun optimizasyonunun kötü olmasından da kaynaklanıyor olabilir.

Son düzenleme:
Peki neden acaba FPS artışı yaşayamadım bir fikriniz var mıdır 6700XT'den 6800 XT'ye gectim.
Darboğaz yüzünden bir sınırlama var. İşlemci 6800xt yi sınırlıyor ya da yazılımsal bir şey. Gpu tam performans çalışmıyor bu sebeple.

Kafaya takmayın, yaşadığınız bottleneck o kadar öcü bir şey değil. Birçok kişinin dediği gibi çözünürlük arttırırsanız işlemcinin etkisini minimize etmiş olursunuz. CPU için overclock işlerine girişebilirsiniz fakat soğutma performansınız yeterli değil ve silikon kaliteniz kötüyse boşa uğraşmış olursunuz. Eğer cpu'nuz kendini uzun süreli max. frekansta boostlayamıyorsa curve optimizer kullanabilirsiniz.

Not: Başka gpu'ya yüklenen oyunlarda da durum benzer mi? Bu durum sizle çok alakası olmayıp oyunun optimizasyonunun kötü olmasından da kaynaklanıyor olabilir.
Darboğaz biraz fazla gibi hocam. Ben de oynadım da ac odyssey'in işlemciye yük bindirme sorunu yok diye hatırlıyorum. Başka oyunlarda veya benchmark testlerinde test yapılması çok mantıklı olur yine de

Ryzen 5 5600 + 6800 XT sistemim bu arkadaşlar, AC Odyseyy'de Ultra ayarlarda oynuyorum, böyle bir sorun var, darboğaz demek midir? Çözümü işlemci OC yaparak düzeltebilir miyim?
Aynen darboğaz. Yani işlemci, ekran kartının gücüne yetişemiyor. Tam kullanamıyor demek.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı