CPU kullanımı aniden yükselip, GPU düşüyor

Berkay İçöz

Hectopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Merhabalar. Sorunum başlıkta bahsettiğim gibi. Ram'in 8 GB olması, güç kaynağının yetmiyor olması gibi durumlar aklıma geldi lakin bu sorun, dün format attıktan sonra olmaya başladı.

AMD'nin sitesinden Chipset driver'ı indirdim kurdum. Windows ve diğer tüm Driver'lar güncel. Hitman 2'de bu sorunu yapıyor idi lakin oyun korsan olduğundan aldırış etmedim. Shadow of the Tomb Raider'da da aynısını yapınca konu açma gereği duydum. Yazılımsal olarak ne yapılabilir? Sistem yeni olduğundan parçalarda bir arıza olduğunu düşünmüyorum. Düşünmek istemiyorum. :D Bu arada en yeni parça ekran kartı. Coil Whine'lı RX 590'ı iade ettikten sonra aldım geçtiğimiz Cuma günü.

Sistem bileşenleri;

* AMD Ryzen 5 1600 (12 NM)
* Kingston HyperX Fury 3000 MHZ 8 GB (XMP ile 2933 MHZ'de çalışıyor şuan)
* MSI Gaming X GTX 1660 Super
* Frisby 650W +80 PSU

Oyun HDD'de kurulu. HDD'den olabilir mi diye Userbenchmark üzerinden genel PC testi yaptım. Sorunlu bir bileşen görmedi. Sottr benchmark'ı sırasında aldığım bir ekran görüntüsünü aşağıya bırakıyorum. Yardımlarınızı rica ediyor, iyi forumlar diliyorum. :)

Dosya Ekleri

• Adsız.png
    Adsız.png
    1,1 MB · Görüntüleme: 252
Arka planda çalışan uygulamalar işlemciyi kullanıyor olabilir, oyunu beslerken diğer yandan gelen taleplerde yüklenince işlemci güç sınırına ulaşıyor ve ekran kartına yeterli bölüm kalmadığı için ekran kartı kullanımı hafif düşmeye başlıyor.

Arka planda çalışan uygulamalar işlemciyi kullanıyor olabilir, oyunu beslerken diğer yandan gelen taleplerde yüklenince işlemci güç sınırına ulaşıyor ve ekran kartına yeterli bölüm kalmadığı için ekran kartı kullanımı hafif düşmeye başlıyor.

Revizyon Ryzen 5 1600 kullanıyorum. İşlemci darboğazı söz konusu olabilir mi 1660 Super ile. İnternet'te RTX 2060 2070 gibi kartlarla kullananlar bile var. Ya da 8 GB tek mobül bellek kullandığım için olabilir mi diye düşünüyorum.

Doğrudur maalesef teknoloji ülkemizde çok pahalı. Aslında pahalı demek doğru değil, alım gücümüz doğru orantılı olarak artmıyor teknoloji ile. Neyse konumuz bu değil 😁.

Sanal bellek açıp deneyin muhtemelen problem çözülecek. Ama kendiniz de dediğiniz gibi birebir aynı RAM'den bir adet daha almak daha doğru bir çözüm olacaktır.

Revizyon Ryzen 5 1600 kullanıyorum. İşlemci darboğazı söz konusu olabilir mi 1660 Super ile. İnternet'te RTX 2060 2070 gibi kartlarla kullananlar bile var. Ya da 8 GB tek mobül bellek kullandığım için olabilir mi diye düşünüyorum.
Normal şartlarda darboğaz söz konusu olmamalı, ancak arka planda çalışan uygulamalar gereğinden fazla işlemciye yüklenirse bu durum oluşabilir. Diğer arkadaşlar RAM üzerinde durmuşlar, evet 8 GB RAM kapasitesi düşük ancak göstergeye baktığımızda işlemci kullanımının %100 olduğunu görüyoruz. Sisteme RAM eklemeniz faydalı olacaktır, fakat yaşadığınız temel sorunun oyun dışında işlemciye etki eden programlar olduğunu düşünüyorum.

Ekran kartı sürekli veri işliyor, RAM doluyor ve bir süre sonra ekran kartı işlemeyi bırakıyor bu yüzden GPU kullanımı düşüyor, GPU kullanımı düştükçe bu sefer yığın olan veriyi tek seferde işlemci halletmeye çalışıyor otomatik olarak işlemci kullanımı artıyor ve sonuç olarak darboğaz ve çökmeler yaşanıyor. Sanal bellek ile bir miktar RAM kapasitesi arttırıldığında bu sorun düzelecekmiş gibi geliyor bana. Konu sahibi denerse şayet bizleride bilgisiz bırakmasın.

Ekran kartı sürekli veri işliyor, RAM doluyor ve bir süre sonra ekran kartı işlemeyi bırakıyor bu yüzden GPU kullanımı düşüyor, GPU kullanımı düştükçe bu sefer yığın olan veriyi tek seferde işlemci halletmeye çalışıyor otomatik olarak işlemci kullanımı artıyor ve sonuç olarak darboğaz ve çökmeler yaşanıyor. Sanal bellek ile bir miktar RAM kapasitesi arttırıldığında bu sorun düzelecekmiş gibi geliyor bana. Konu sahibi denerse şayet bizleride bilgisiz bırakmasın.

Dışarıdaydım hocam, bir saate kadar bir Shadow of the Tomb Raider benchmark'ı yapıp güncelleme yapacağım. İlginize çok teşekkür ederim. :)

Ustam testi yaptım. 16 GB sanal bellek ayırdım HDD üzerinden. HDD'de oldukça alan olmasına rağmen bu sefer de çok fazla drop yedim oyunda. Oynanmaz derecede. Yani tamam FPS 70-80 ama düşüyor birden. En azından Ram yetersizliği olduğunu anlamış oldum.

Son düzenleme:
Dışarıdaydım hocam, bir saate kadar bir Shadow of the Tomb Raider benchmark'ı yapıp güncelleme yapacağım. İlginize çok teşekkür ederim. :)

Ustam testi yaptım. 16 GB sanal bellek ayırdım HDD üzerinden. HDD'de oldukça alan olmasına rağmen bu sefer de çok fazla drop yedim oyunda. Oynanmaz derecede. Yani tamam FPS 70-80 ama düşüyor birden. En azından Ram yetersizliği olduğunu anlamış oldum.

HDD üzerinden RAM paylaşımı en kötü seçenek olur, RAM hızı HDD'ye oranla tarif edilemeyecek kadar yüksek, HDD üzerinden sistemin RAM almasını sağlamak kapasiteyi arttırır ancak hız çok düşük olacağı için oyun gibi anlık tepkime isteyen durumlarda sorun oluşturur. HDD üzerinden olan boyutu azaltmanız ve imkan olunca RAM takviyesi yapmanız sağlıklı olur.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı