CPU nm değeri nedir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Gürayy

Kilopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
Çalışıyorum ve AÖF Okuyorum.
32 nm, 22 nm neyi ifade etmektedir.

Üretim teknolojisidir. İntel 22 NM kullanır ve yüksek performans düşük güç tüketimi sağlar.

İşlemcilerin içinde transistör denilen devre elemanları var. Bunlar birbirlerine belirli bir mesafe uzaklığında bulunuyor. nm ifadesi (nanometre) bunu ifade ediyor. 32nm demek, işlemci içindeki transistörlerden birbirine yakın iki transistör arasında 32 çarpı on üzeri -9 metre mesafe var demektir.

nm değeri küçüldükçe işlemcinin bulunduğu alan içine daha fazla transistör sığdırabiliyorlar. Örneğin 32nm'lik AMD işlemcilerin içinde 1 milyar 200 milyon, 22nm'lik Intel işlemcilerin içinde ise 1 milyar 400 milyon transistör var.

AMD neden daha az elektirik tüketen işlemciler yapamıyor teknolojisinin geri olduğundan değil diye düşünüyorum

AMD neden daha az elektirik tüketen işlemciler yapamıyor teknolojisinin geri olduğundan değil diye düşünüyorum.
Eskiden 32nm işlemci üretiyorlardı. Bilindiği kadarıyla şirket politikası nedeniyle nm açısından gelişmeye yatırım yapılmadı. Zen nesli ile bunu şu an için başarmış durumdalar ve tanıtım videosunu izlediyseniz i7 6900K'yı az farkla geçen işlemcileri 95W TDP değerine sahip. Yani artık yapabiliyorlar. Ayrıca evet teknoloji ile az da olsa alakalı. Benzer mimarilerde 32nm bir işlemci yüksek performans için 14nm bir işlemciden çok çok daha fazla güç tüketecektir. Bu konuda araştırma yapıp daha detaylı bilgi edinebilirsin.

Bu arada sadece transistörler arasındaki mesafe değil transistörler de küçülüyor.

Doğru, zaten transistörler küçülmezse birbirlerine yaklaşmaları bir süre sonra imkansız hale gelebilir.
Transistörler küçülünce aynı alana koydukları transistör sayısı da artmakta;
Benim de kullanmakta olduğum Ivy Bridge 22nm; 1.400.000.000 (1.4 milyar) transistör bulunurken.
2015'te çıkan SkyLake 14nm olunca; 2.000.000.000 (2 milyar) transistör içeriyor.
Transistör artınca işlem gücü de artmış oluyor.
Haliyle çoğu karşılaştırmada i5 6600k neredeyse i7 3770k performansı veriyor.
(IvyBridge'de 1.4 milyar olduğunu biliyordum fakat SkyLake'de 2 milyar mıdır ondan emin değilim, Broadwell de olabilir o sayı)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…