CPU Sıcaklığı Minimum Kaç olmalı?

SinanEroğlu

Megapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 9 9900x
MSI B650 Carbon WIFI
DDR5 128GB Ram
MSI 3060 TI (Güncellenecek)
Asus 7.1 Rog Phoebus
EVGA 850 Gold Psu (Güncellenecek)
Steelseries Apex 7
Steelseries Rival 5
Razer Tiamat 7.1
Meslek
Senior Rigger & Environment modeller
Merhabalar, Seidon 240m'den H115i'ye geçiş yaptım. 240m Seidon ile boşta aldığım minimum CPU sıcaklığı 19-23 derece civarıydı, H115i'de bu 12-13 derecelere hatta çekirdek sıcaklıkları 11 dereceye kadar düşüyor. Bu sıcaklık değerleri bir sıkıntı çıkarır mı? Bir işlemci için ortalama alt sınır sıcaklık kaç olmalı? İnternette biraz araştırdım fakat çok net bir bilgiye ulaşamadım, şimdiden çok teşekkür ederim.

Son düzenleme:
çok etken var ama tabi başı 6700K ve h115i sıvı soğutma çekiyor =)

Sıfırın altına yani donma seviyesine gelmedikçe sıkıntı olmaz.

Anladım, bir kaç yerde işlemci sıcaklığının düşük olmasının pek doğru olmadığı söylenmiş bu nedenle dedim azcık overclock'mu dokundursam, çok teşekkür ettim.

Ek yapayım, Overclocklu halleri de gayet iyi, 5,0 ghz açmayı başardım ama tabi sanıyorum işlemcimin silikon kalitesi çok iyi olmadığı için pek stabil olmadı, ama yükte 60-65 derece arası bir sıcaklık oldu ki bu gayet iyi bir değer olduğunu düşünüyorum. Sanıyorum overclock'da stabil olarak maximum 4,80 veya 4,60 civarları iyi gibi işlemcimde

Son düzenleme:
çok etken var ama tabi başı 6700K ve h115i sıvı soğutma çekiyor =)

Anladım, bir kaç yerde işlemci sıcaklığının düşük olmasının pek doğru olmadığı söylenmiş bu nedenle dedim azcık overclock'mu dokundursam, çok teşekkür ettim.

Ek yapayım, Overclocklu halleri de gayet iyi, 5,0 ghz açmayı başardım ama tabi sanıyorum işlemcimin silikon kalitesi çok iyi olmadığı için pek stabil olmadı, ama yükte 60-65 derece arası bir sıcaklık oldu ki bu mükemmel bir değer sanıyorum.
Mükemmel bir değer (y) Keşke silikon kalitesi iyi olsaydı da rekor falan kırardınız şimdi :D

Hatta RPM değerleri, 1120-960 fan rpm bu rpm değerini 2000 küsüre çekebiliyoruz ama ben testi 1120-960 arasında yaptım, pompa rpm'ni ise 2000'de kullandım H115i'nin güçlü yanı bu sanıyorum 3000 rpm'e kadar çıkabiliyor. Denermiydim sanmıyorum hehehe :D :)

Soğutucunun bir diğer güzel yanı sanıyorum radyatör içindeki sıcaklığıda görebiliyoruz corsair yazılımı ile 25-28 derece civarıydı radyatör sıcaklığıda.

Hatta RPM değerleri, 1120-960 fan rpm bu rpm değerini 2000 küsüre çekebiliyoruz ama ben testi 1120-960 arasında yaptım, pompa rpm'ni ise 2000'de kullandım H115i'nin güçlü yanı bu sanıyorum 3000 rpm'e kadar çıkabiliyor. Denermiydim sanmıyorum hehehe :D :)

Soğutucunun bir diğer güzel yanı sanıyorum radyatör içindeki sıcaklığıda görebiliyoruz corsair yazılımı ile 25-28 derece civarıydı radyatör sıcaklığıda.
Galiba overclockseverler için iyi bir seçim H115i. NZXT X61 kraken hiç böyle sonuçlar vermiyor.

Çok etken var ama tabi başı 6700K ve h115i sıvı soğutma çekiyor. =)

Ek yapayım, Overclocklu halleri de gayet iyi, 5,0 ghz açmayı başardım ama tabi sanıyorum işlemcimin silikon kalitesi çok iyi olmadığı için pek stabil olmadı, ama yükte 60-65 derece arası bir sıcaklık oldu ki bu gayet iyi bir değer olduğunu düşünüyorum. Sanıyorum overclock'da stabil olarak maximum 4,80 veya 4,60 civarları iyi gibi işlemcimde

5.0GHZ'de o değerler çok iyi yanlız kafamı kurcalayan mesele şu bilgisayarı soğuk hava deposu gibi bir yerde kullanıyorsun sanırım. :D

Aslında standart oda sıcaklığı, kasa full tower olması ve kendine ait 2x200mm 1x 160mm fan ve soğutucunun radyatör boyutunun 280mm ayrıca 140mm fan kullanması, pompa'nın minimum 2000rpm'de çalışıyor olması biraz etken sanıyorum. Cooler Master Mastergel Maker 11W değerli macun kullandım gerçi ne kadar etki eder bilemeyeceğim. Bağlantıda biraz sorun yaşadım, kasam ile radyatörün yuvaları tam uyuşmadığı için 200mmlik fan'ın üflemesinden de yararlanıyorum. Yani radyatörün %50'si 140mm'lik çift fan ile push-pull yöntemi ile soğutuyor diğer %50lik kısmı '200mmlik fan altında kalıyor. Burada sanıyorum düşündüğüm teori çok işe yaradı, hortumların olduğu kısma 200mmlik fanı denk getirdim, diğer kısma ise 2 adet fan push-pull yapacak şekilde bağladım ki burası esas soğutmanın olduğu kısım. Bu yönteme iten diğer neden ise MSI M7'nin guardları, fan ile birbirini zorladığı için bu şekilde bağladım. Mesela şuan radyatör sıcaklığım 18,9 derece. Anakart Sıcaklığım ise 26 derece.

not: Radyatörün sıcaklığını tepeden atıyorum, önden veya arkadan değil. Sanıyorum bu olayda içerideki serinliği korumaya etken.

Yaz aylarında eski sıvı soğutmamdan gözlemediğim 240m Seidon ile 5-10 derecelik bir artış oluyordu. Aynısı sanıyorum bunda da olabilir ama maximum değerde sıcaklıkta 2-6 derece arası değişiklik oluyor yazın 240m'de.

Galiba overclockseverler için iyi bir seçim H115i. NZXT X61 kraken hiç böyle sonuçlar vermiyor.

Muhtemelen, gerçekten güçlü bir soğutucu yapmış Corsair. Abimin bilgisayarında H80i GT var onunda OC değerleri kötü değil gayet iyi. Benim eski soğutmam olan Cooler Master 240m seidon'un da OC değerleri fena değildi ama H115i cidden başka seviyede bunlara göre.

Ek olarak, Fanlarını çok kaliteli bulmadım açıkçası ML 140mm Pro'lar Türkiye de satılmaya başlayınca 2 tane alabilirim.

işlemci stok hali, boştaki değerler. H115i yazan kısımdaki sıcaklık soğutucunun yani radyatör ya da sıvının sıcaklığı sanıyorum.

Dosya Ekleri

• boş değer.jpg
    boş değer.jpg
    204,6 KB · Görüntüleme: 165
Son düzenleme:
Dalga mı geçiyorsun yoksa Sibirya'damı yaşıyorsun? Oda sıcaklığının altına düşmez. Ölçü yaptığın programda hata vardır. 30 derece havayı alıp 11'mi yapacak. :D

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı