CPU Soğutucu RAM Slotlarıyla Çakışıyor

grkmspr

Hectopat
Daha fazla  
Masaüstü bilgisayardan pek anlamam ama işim gereği mimari programlar vs. için başlangıç seviye bir PC topladım. Vatan Bilgisayar'da toplattım. Ellerinde olmayan bazı ürünleri onların önerisiyle aldım. Anakart, kasa, CPU soğutucu vs. gibi ürünleri önerileriyle aldım ve sistemi kendileri kurulum yaptı.

Sistemim ;
  • Anakart: GIGABYTE Z370 HD3
  • İşlemci: Intel i7 8700K
  • Ekran kartı: ASUS GeForce GTX1050 Ti GDDR5 OC 4GB 128Bit DX12
  • RAM: Kingston 16GB (2x8GB) HyperX Predator Black DDR4 3000MHz CL15 1.35V XMP Ram
  • HDD: WD 1TB 7200RPM
  • Kasa + Güç Kaynağı: EVEREST RAMPAGE 88 GAMING 600W
  • Sogutucu: EVEREST RAMPAGE WIND CHILL 320 (120MM)
  • EKSTRA: OPTANE 32GB MEMORY (Sipariş verdim geliyor)
  • SSD: YOK

PC toplarken CPU fanının yönünü yukarı vermişler ve çok büyük olduğundan 1 RAM slotum kapanmış ve diğer RAM'e de değiyor. Baktım o metaller ısınmıyor sanırım ama tabii ki değmesi ve 1 slotumun eksik kalması rahatsız ediyor. Ne yapılabilir? Bu fan 90 derece çevrilebilir mi? Çevirince sıcak havayı direkt kırmızı fanın oradan vermesi daha mı iyi, yoksa bu şekilde yukarıdan havayı atması mı daha iyi? Bu fanla ilgili pek video görmedim internette o yüzden nasıl montajlandığını pek bilemedim. Bir de diğer bulduğum videolarda hiç RAM Slotu kapanan da görmedim. :( Anakart mı küçük?

Ayrıca Vatan'dakiler de hiç uyarmadı sistemde hepi topu 1 tane fan var kırmızı olan. 1 tane de CPU soğutucusununki (Rampage yazan). Temiz hava alan bir fan yok o yüzden sürekli CPU 50 derecelerde (Hele render vs gibi işlemlerde 70-80'i geçiyor). 2 tane daha fan sipariş verdim ön ve yana takmak için, yukarıya da takmalı mıyım sizce? Yani kasanın yukarıda 1, yanda 2, önde 1 fan yeri mevcut hepsini doldursam iyi olacak gibi. Ekstradan bir de fan kontrol almak gerekecek. Anakartta 2 tane boş fan yeri var çünkü. (Bir de bu PSU HDD'nin bulunduğu yerde de 2 fan yeri var oralara ne yapılır bilemedim? Hangi yöne bakmalı etmeli? Rampage yazan koruyucu kabin üstü)

Sonuç bu Rampage CPU Fanı söküp çevirmeyi deneyeyim mi? Bir de söktüğümde termal macun sürmek gerekecek mi tekrardan? Yukarda da bi parçalar var, onlara da değecek gibi duruyor ama bakalım. Sizce ben becerebilir miyim? :) Mandallı bir sistemi var galiba. Sistem daha 4 günlük. Önerilerinizi bekliyorum.

Teşekkürler.

RAMPAGE.jpg

WhatsApp Image 2018-03-09 at 22.21.47.jpeg

Son düzenleyen: Moderatör:
Dik konumlandırıldığında da üstteki soğutuculara denk gelecektir muhtemelen.
RAM yükseltmesi yapacağınız zaman bir çözüm düşünün.
Fan yönü kırmızı için doğru. Üstteki fan çıkışına ve öndekine de takın.
Üstteki, kırmızı gibi olmalı yön olarak. Dışarıya üflemeli. Öndeki ve yandaki ise kasanın içine üflemeli.
Yani fanın diğer yüzü gözükmeli.

Hava soğutmalı sistemlerde fan sayısı ve hava akışı önemlidir. Düzgün bir yapılandırma yapılmalıdır.

Bu adamlarda gerçekten insaf yok, i7 8700K sisteme bu soğutma takılır mı yav. Gördükçe üzülüyorum.
Sırf bu yüzden uzak durun diyorum Vatan bilgisayardan. Adamların bir şeyden anladıkları yok.

Bu adamlarda gerçekten insaf yok, i7 8700K sisteme bu soğutma takılır mı yav. Gördükçe üzülüyorum.
Sırf bu yüzden uzak durun diyorum Vatan bilgisayardan. Adamların bir şeyden anladıkları yok.
Genelleme yapmasaydın iyiydi.Benim vatan bilgisayarda çalıştığım insanlar gayet işlerinin ehli insanlardı. Ayrıca ne istediğini bilmeyen ve bilinçsiz müşteriye etik olmasada herkes alakasız ve uyumsuz herşeyi satar.

Nerdeyse tüm teknoloji mağazalarında çalıştım vatan dahil. Bu işi daha önce yapmadıysanız yapmanızı ve deneyimlemenizi öneririm. Evet haklısınız aslında bende o kasayı koymazdım fakat günde 100 müşteriye teklif veriyorsun reyon düzeltiyorsun sayım, yönetici baskısı vs derken bir zaman sonra umursamamaya başlıyorsun. Vatanda yada Mediamarkt'ta çalışan çok zeki bilgisayar toplayabilen insanlar gördüm hepsi işinin ehli insanlardı. Şimdi burada"Adamların bir şeyden anladıkları yok" dersek ön yargılı davranmış oluruz.

Bu benim kendi fikrim. Adamlar bunalabilir, insanlarla uğraşmak kadar zor bir iş yok zaten. Ancak profesyonel olmaları gerekiyor. Para kolay kazanılmıyor, bir de anlamayan birine denk geldimi elindeki Everest, Frisby ne varsa terim yerindeyse dayıyorlar. Bu bir gerçek, çok anlıyorlarsa durum daha kötü. Bilmeden tavsiye vermek var, bir de bile isteye kötü ürünü tavsiye etmek var. Neyse bu konuyu daha fazla uzatmayacağım, herkesin kendi düşüncesi var benimki bu yönde.

Bu benim kendi fikrim. Adamlar bunalabilir, insanlarla uğraşmak kadar zor bir iş yok zaten. Ancak profesyonel olmaları gerekiyor. Para kolay kazanılmıyor, bir de anlamayan birine denk geldimi elindeki Everest, Frisby ne varsa terim yerindeyse dayıyorlar. Bu bir gerçek, çok anlıyorlarsa durum daha kötü. Bilmeden tavsiye vermek var, bir de bile isteye kötü ürünü tavsiye etmek var. Neyse bu konuyu daha fazla uzatmayacağım, herkesin kendi düşüncesi var benimki bu yönde.
Düşüncenize son derece saygılıyım, Everest ve Frisby aslında üretici değiller. Çinden aldıkları ürünlerin üzerine kendi damgasını basıyorlar öyle Türkiye pazarında satışa çıkıyor. Aliexpress veya Banggood gibi büyük çin sitelerinden illahi alışveriş yapmışsınızdır veya çevrenizdekiler yapmıştır. Everest ve Frisby'nin de bundan bir farkı yok, kaliteli ürünü var kalitesiz ürünü var yoksa bir Everest ürünü kötü diye tüm ürünleri kötülemek yanlış olur. Bazı ürünleri gerçekten kötü katılıyorum ama bazısı ise F/P denilebilir. Zaten aynı ürünü çinden çince bir marka adıyla satın alabiliyorsun, onuda alsan aynı Everest damgası basılanıda alsan yine aynı. Mesela konuyu açan arkadaşın işlemci soğutucusunun gerçek adı Alseye i-300 modelidir.

herkese yorumları için teşekkürler. Ben vatanda coolermaster T4 soğutucu istemiştim ellerinde olmadığından everest verdiler iyi kötü çalışıyor sessiz (2000rpm gösteriyor maxda aida). Bilgi açısından bu mesajlardan sonra yaptıklarıma gelicek olursam 2 adet fan aldım eskiden kasada hiç emiş yoktu birini öne birini yana takıp kasa içine hava veriyorum bundan sonra idle da 35-45 iken, 30-35lere düştü cpu sıcaklığı daha sonra ise dün düşününce gerçekten cpu fanının yanlış olduğunu farkettim. :) eski halinde yukardan havayı alıp kasanın içine sıcak havayı veriyordu, o nedenle 90derece çevirmek istedim. hemde ramler boşa çıkcaktı.
WhatsApp Image 2018-03-19 at 11.07.06.jpeg

şansıma biyere denk gelmedi hemde ramlerim boşa çıktı bu durumda fanı ram tarafına verip önden gelen temiz havayı direk egsoz dan atcaktım ama maalesef sabitleyici kanca anakartın o koruyucu/soğutucu yerine denk geldi :(
InkedWhatsApp Image 2018-03-19 at 11.07.08_LI.jpg

malesef geçecek yer kalmamış sıfıra sıfır yanaşmış sanırım komple cpu soğucusunun o siyah bağlantı parçasını söküp daha anakarta vidalamadan teli geçirip sonra vidalamak gerek ama buna uğraşamadım riskini alamadım onedenle yine eskisi gibi çevirdim.
WhatsApp Image 2018-03-19 at 11.07.15.jpeg
bu sefer tabi fanı aşağıdan temiz havayı alıp yukarı egsoz atması için bu şekil yerleştirdim.

idle da sıcaklık 25-30 lara kadar düştü. fanları full speed açtığımda idle konumunda 20derecelere iniyor. şimdi sırada. 3 fan daha alcam birtane 14cm tepeye, birtane bu rampage aynısından yine cpuya takcam olur dimi (yalnız bir problem hiç bir yerde o cpuya takılacak yaydan/telden yok??? nerden bulunur). bir tane daha kasanın yanına koycam.

mimari renderlar vs aldığımdan cpu aidanın stress testinde 60derecelerde oluyor ama renderla coşkuyu verdiğimde ie 80lere çıkıyor o yüzden olabildiğince serin tutmam gerek içeriyi.

başka önerileriniz olurmu? önemli bir soru da şu cpu ya bağlantı teli nerede bulunur yada adı vs nedir hiç internette bulamadım satan biyer? ali expresste bile 1 kişi satıyor bukadar mı karaborsa bir ürün :)

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı