CPU Turbo frekansı neden önemli?

Makaleler
12
CPU Turbo frekans neden tercih ediliyor? Örneğin kapasite 3 GHz olsun, Turbo frekans 4 GHz olsun. Kapasite, tüketim arttıkça yükseliyor. Peki Turbo frekans neden kullanılıyor ki? Güç tüketimini mi etkiliyor? Tüketim düşükken kapasitenin yüksek olmasının güç tüketiminde ve sıcaklıkta bir etkisi bulunuyor mu? Ayrıca bu mümkün ise kapasite kullanılmadıkça nasıl enerji tüketimi artıyor?

Kapasite derken CPU için en yüksek hızı açıklıyorum. Örneğin CPU 4 GHz seviyesine ulaşıyor diyelim. Hız aşırtma ile 5 GHz yaparsak boştayken enerji tüketimi harcar mı? Benim merak ettiğim konu buydu.

Hocam ben 1600 AF kullanıyorum, 4.05GHz OC yaptım ve güç seçeneklerinden dengeliye aldığım zaman sadece gerektiğini kullanıyor 1GHz frekansa da düşüyor tam kapasitede kullanıyor ve buna göre güç harcıyor umarım sorunuza cevap olmuştur.

Hocam ben 1600 AF kullanıyorum, 4.05GHz OC yaptım ve güç seçeneklerinden dengeliye aldığım zaman sadece gerektiğini kullanıyor 1GHz frekansa da düşüyor tam kapasitede kullanıyor ve buna göre güç harcıyor umarım sorunuza cevap olmuştur.
Hayır, benim soruma yakın cevap veriyorsun ama tam istediğim cevap bu değil. Intel mühendislerini konuya davet ediyoruz. Onlar bu sorunun cevabını bilirler.

CPU Turbo frekans neden tercih ediliyor? Örneğin kapasite 3 GHz olsun, Turbo frekans 4 GHz olsun. Kapasite, tüketim arttıkça yükseliyor. Peki Turbo frekans neden kullanılıyor ki? Güç tüketimini mi etkiliyor? Tüketim düşükken kapasitenin yüksek olmasının güç tüketiminde ve sıcaklıkta bir etkisi bulunuyor mu? Ayrıca bu mümkün ise kapasite kullanılmadıkça nasıl enerji tüketimi artıyor?
Kapasite kullanılmadıkça enerji tüketimi artmıyorki. Kapasite 3 ghz diyorsun. 3 ghz'de cpu 10w güç harcıyor diyelim. 4 ghz'de 30w güç harcıyor diyelim. 4 ghz hıza eğer çıkmazsan sen yine 10w harcıcaksın. Eğer çıkarsan tabikide 30w harcıyor olacaksın.

Kapasite derken CPU için en yüksek hızı açıklıyorum. Örneğin CPU 4 GHz seviyesine ulaşıyor diyelim. Hız aşırtma ile 5 GHz yaparsak boştayken enerji tüketimi harcar mı? Benim merak ettiğim konu buydu.

Güncel işlemciler boştayken bütün çekirdekleri 5GHz'e aşırtmaz OC yapıldığında da, 1-2 çekirdek genelde Turbo veya OC ile ayarlanan frekanslara varabilir kalanları 1GHz gibi bantlarda takılır. İşlemci boşta bütün çekirdeklerini 5GHz kullansa zaten ısınır lüzumsuz yere boştayken.

Enerji tüketimi ufak bir miktar artar, sıcaklıklara fazla bi' etkisi olmaz.

@Sir Benjamin, ben bundan bahsetmiyorum ki. Ben kapasitenin neden otomatik yükseldiğini soruyorum. Eğer kapasite yüksekken ve tüketim düşükken güç tüketimi artmıyor ise neden otomatik işleme gerek duyuluyor?

Sorduğunuz soru böyle cevaplanabilirdi ancak.

Kapasitenin yüksek olması demek illa kullanmak demek değil, PSU'lardaki mantık gibi. Bir PSU 750W diye sistem illa 750W tüketecek diye bir şey yok, güç tüketimi artarsa sıcaklık da artar; boşta çok fazla işlem gücüne gerek duymayan bir sistem neden boşa kaynak kullansın ki? LGA775 işlemcilerde oluyormuş frekans sabitleme.

Otomatik işlem dediğiniz sanırım Turbo Boost'a otomatik varma, bu da tamamen performans arttırmak için. Örneğin Intel'de Turbo Boost'u kapattığınızda aldığınız performans ile Turbo Boost açık iken aldığınız performans arasında fark vardır işlemci odaklı işlemlerde. Sorduğunuz şey bu sanırım, bunu anladım yani.

@Sir Benjamin, yine anlamamışsın ki. :)

Bu sefer tablo ile anlatacağım.

Kaynak TüketimiEn Yüksek Frekans
1 GHz3 GHz
1 GHz5 GHz
Örneğin hız aşırtma yaptık diyelim. Sağdaki gibi değerler olsun. Kaynak tüketimi 1 GHz ise güç tüketimi değişmez. O zaman turbo boost gereksiz olmuyor mu? Çünkü zaten boştayken tüketim düşük olur. Kaynak tüketimi yükselince bu teknoloji frekansı arttırıyor. Zaten bu teknoloji olmadan da yükselebilir. Kapasite en yüksek seviyede olsun, kendi kendine halleder. Otomatik hız aşırtmanın bir gereği bulunmuyor ki.

Overclock bir tercihtir, herkes OC yapmak zorunda değil ve herkes de yapamaz. OC yaptığınızda zaten CPB veya ITB gibi ayarları kapatmalısınız ki voltaj ile oynamasın, overclock yapıyorsanız bu ayarlardan vazgeçmeniz gerek.

Bu teknoloji olmadan çıktığı 3GHz, açık iken çıktığı 5GHz. Boşta tamam çok fark etmez burası cepte, ne zaman ki işlem gücüne ihtiyacınız olur o zaman fark eder. Turbo Boost gibi teknolojilerin asıl devreye girdiği anlar işlem gücüne ihtiyaç duyulan anlar, boşta bir şey fark etmez.

Şimdi oldu mu?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı