CPU ve GPU için güvenli sıcaklık sınırları nedir?

derivative123

Centipat
I 7700HQ ve 1050 Ti donanınıma sahip bir notebook sahibiyim.
Son çıkan BIOS güncellemesi sonrası CPU frekans hızları inanılmaz yükseldi AC Odyssey oynarken kontrol ediyorum tüm çekirdekler aynı anda ortalama 3.5GHz'de çalışıyor. Hepsinin aynı anda 3.8GHz'de çalıştığı bile oluyor. Açıkcası çok menunum AC Odyssey'deki CPU darboğaz sorununu yaşamıyorum bu sayede. Tabi bunun sonucu olarak CPU 80-90 derece arası çalışıyor anlık olarak 97 derecelere zıpladığı oluyor. GPU'da maksimum 83 gördü. Sizce bu sıcaklıklar güvenli mi? Bilgisayara bir zarar gelir mi? Zararı yoksa böyle kullanmak istiyorum bir sıkıntı oluşturacaksa yüksek performans yerine dengeli moda alabilirim. O zaman bu kadar ısınmıyor ama CPU frekansları düşüyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aslında güvenli sıcaklık sınırını aşar ise sistem kendini kapatır. Böylelikle gelecek zararı önler. Durumunuz var ise soğutma yöntemlerine yönelirsiniz. Macun değişimi, fan değişimi gibi. Durumunuz yok ise kullanmaya devam edin.

İşlemcinize undervolt uygulayabilirsiniz. Aynı işlemciyi kullanan arkadaşım -100mV aşağı çektikten sonra işlemci voltajını 7-8 derece düşmüştü sıcaklık değerleri.

I 7700HQ ve 1050 Ti donanınıma sahip bir notebook sahibiyim.
Son çıkan BIOS güncellemesi sonrası CPU frekans hızları inanılmaz yükseldi AC Odyssey oynarken kontrol ediyorum tüm çekirdekler aynı anda ortalama 3.5GHz'de çalışıyor. Hepsinin aynı anda 3.8GHz'de çalıştığı bile oluyor. Açıkcası çok menunum AC Odyssey'deki CPU darboğaz sorununu yaşamıyorum bu sayede. Tabi bunun sonucu olarak CPU 80-90 derece arası çalışıyor anlık olarak 97 derecelere zıpladığı oluyor. GPU'da maksimum 83 gördü. Sizce bu sıcaklıklar güvenli mi? Bilgisayara bir zarar gelir mi? Zararı yoksa böyle kullanmak istiyorum bir sıkıntı oluşturacaksa yüksek performans yerine dengeli moda alabilirim. O zaman bu kadar ısınmıyor ama CPU frekansları düşüyor.

Hepsi ayni anda 3.4 le calisiyor tekil 3.8 cikiyor bende 1060'li var ekran kartim 76 gecmiyor cok nadirdir 77 islemci 82 87 arasi co nadir 90 mukayeseni yapabilirsin.

Genelde çoğu mobil işlemci için maksimum sıcaklık 105 derece, GPU için 95 derece. Bu değerlerin üzerine çıkarsa sistem kendini kapatır zaten. Ama sürekli sınırlarda kullanmak GPU ve CPU'ya zarar verebilir. Özellikle anakartla tümleşik GPU'larda sıkıntı yapabiliyor. Bundan dolayı kaliteli bir termal macun, kapsamlı toz temizliği ve iyi bir laptop soğutucu kullanılabilir.

şimdi farkettim cpu 95 gpu da 85 derecede throttle yapıyor cpu 95 derece olunca 80 dereceye düşene kadar frekanslarını düşüryor tekrar yükseltiyor gpu da 85 oluna frekans değerlerini 85i geçmeyecek şekilde kısıyor.
Maalesef Termal macunu değişmek bu bilgisayarda çok zor anakartı komple sökmek gerekiyor geri toplayamam diye korkuyorum.Soğutucuların da bir işe yaramadığını okumuştum incelemelerde
İşlemcinize undervolt uygulayabilirsiniz. Aynı işlemciyi kullanan arkadaşım -100mV aşağı çektikten sonra işlemci voltajını 7-8 derece düşmüştü sıcaklık değerleri.
bu işlemin bir tehlikesi var mı

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı