CPU ve kasa fanlarını kontrol etme

Umutcengiz35

Hectopat
Daha fazla  
Anakartın bir programı var mı diye baktım, EasyTune ve AppCenter çıktı yükledim denedim de çok kötü cidden ayarlanmıyordu fanlar. BIOS ekranından baktım ayarlanıyor manuel olarak fakat 0.75 PwM, 1.00 PwM. Diye 0.25 olarak arta arta gidiyordu ne olduğunu anlamadım, bu nedir tam olarak? Bir de kasa ve CPU fanlarını ayarlayabileceğim program, yazılım vs. var mı?

Anakart marka model ve fan marka model belirtirseniz daha iyi yardımcı olunabilir.

Fanın sonunda 3 giriş varsa DC fandır voltajla kontrol edilir. Fanın sonunda 4 giriş varsa PWM fandır sinyal ile kontrol edilir.

ASUS PRIME B350M-A kullanıyorum. AI SUITE 3 programı üzerinden bütün fanlar kontrol edilebiliyor. Asus anakarta sahipseniz muhtemelen sizin anakartınızda da AI SUITE 3 destekliyor. Asus destek sitesinden indirebilirsiniz. Asus anakartınız yoksa Afterburner programı üzerinden kontrol edilebiliyor diye biliyorum. MSI, ASUS, ASROCK gibi bir çok markanın böyle fan kontrol yazılımı oluyor genellikle.

Fanları, Gigabyte'ın SIV (System Information Viewer) adında bir programı var oradan kontrol edeceksin.

Untitled.jpg

Anakart marka model ve fan marka model belirtirseniz daha iyi yardımcı olunabilir.

Fanın sonunda 3 giriş varsa DC fandır voltajla kontrol edilir. Fanın sonunda 4 giriş varsa PWM fandır sinyal ile kontrol edilir.
Cooler Master MB511 model kasam var. Önde ki 3 adet fanlar 3 pinli ve direk güç kaynağına bağlılar. Voltajla nasıl kontrol edebilirim. Anakart Gigabyte B450M DS3H

Cooler Master MB511 model kasam var. Önde ki 3 adet fanlar 3 pinli ve direk güç kaynağına bağlılar. Voltajla nasıl kontrol edebilirim. Anakart Gigabyte B450M DS3H
3 pin demek PMW desteklemediğini gösteriyor. Yine fan çıkışlarına takarak DC modunda yani voltaj kontrolüyle fanlarınızı kontrol edebilirsiniz.

Bir tane fan hub alıp hepsini bağlandıktan sonra output kısmını anakarta bağlamayı deneyebilirsiniz kontrol için.

3 pin demek PMW desteklemediğini gösteriyor. Yine fan çıkışlarına takarak DC modunda yani voltaj kontrolüyle fanlarınızı kontrol edebilirsiniz.

Bir tane fan hub alıp hepsini bağlandıktan sonra output kısmını anakarta bağlamayı deneyebilirsiniz kontrol için.
Voltaj kontrolünü nasıl sağlayacağım peki? Direk güç kaynağına bağlı olduğu için fanlar BİOSta da göremeyeceğim sanırım.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı