FaNTaSTiCaS

Megapat
Makaleler
1
Yer
İstanbul, Türkiye
Daha fazla  
Merhaba Arkadaşlar,
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Bu videoda da anlatıldığı üzere GPU'lar CPU'lara göre çok hızlılar. Neden CPU yerine GPU kullanmıyoruz? Bunu yapmak mümkün mü? Yapılabilirse nasıl yaparız? @Recep Baltaş @Ali Güngör Sizlerin bu konu hakkında fikirleriniz olduğunu düşünüyorum. Bana yazılımsal bir olay, pazarlama yöntemi olarak geldi. Dolayısıyla bu durumun olması engelleniyormuş hissi uyandırdı.

Dostum böyle birşey profesyonel olmadan evde olabilseydi zaten herkes işlemci yerine ekran kartı alırdı.

Bu durumun olması pahalı olacaktır, bu nedenle yapılmamış olabilir, profesyonel olarak yapıldığını biliyorum fakat elimizde hazli hazırda kullandığımız GPU'ları kullanmamız mümkün mü bu yapılabilir mi diye düşünüyorum. Ayrıca pazarlama taktiği olarak üretilmiş bir ürün daha az işlem de bizlere yettiği için CPU kullanılıyor fakat daha fazlasını istersek nasıl yapabiliriz merak ediyorum.

CPU yerine GPU sadece belirli uygulamalarda ve belirli işlemlerde kullanılabilir. RISC ve CISC üzerine konuştuğumuz Kafa Ayarı'nda işlemci tasarımında komut setlerinden bahsetmiştik. CPU yani merkezi işlem birimi çok geniş bir alanda işlem yapmak üzere tasarlanırken; GPU paralel bir şekilde daha az sayıda işlemi hızlı yapmak üzere tasarlanır. İkisi aynı yeteneklere sahip değildir.

GPU'yu tek bir işlem türünde bile CPU ile aynı işi yapacak hale getirmek için yapman gereken programlama, hayatı boyunca sadece sağ elini kullanan bir insana aynı anda iki eli, iki ayağı, burnu ve ağzıyla eş zamanlı olarak çalışarak Mona Lisa tablosu yapmayı öğretmek kadar zahmetli ve zaman alıcı bir işlemdir.

GPU daha güçlüdür ama daha hassas ve esnek değildir. GPU için programlama yapmak farklı bir alandır. CPU için hazırlanmış uygulamayı GPU ile çalışır hale getirmek çok pahalı ve zahmetli bir uğraştır. Kısıtlı alanda bile CPU işlemlerini GPU'ya devreden uygulamaların, sürücülerin ve aracıların yazılması devasa endüstriyel girişimlerdir.

AMD ve Nvidia bu konuda önemli ve kapsamlı çalışmalar yürütüyor, zaman zaman ilerlemeler katediyor. Yazılım kütüphanelerinin yapay zeka ile dönüştürülmesi bile şu aşamada yeterli değil. Evrensel olarak CPU yerine sadece GPU kullanmak şu an için mümkün değil. Özetle pazarlama değil, katı mühendislik gerçekleri var ortada. Yukarıdaki videoda Mythbusters'ın iki cihazı yapmak için harcadıkları emeği kafanda karşılaştırman yeterli olacaktır Şimdi bunu bütün dünyanın yapmasını düşün. İzlediğin video potansiyele dikkat çekmek için yapılmış, ama bu potansiyele ulaşmanın maliyetini kimin üstleneceğini belirtmiyor

Kafa Ayarı #49 - Jim Keller ve İşlemci Tasarımı - Technopat

Yorum için teşekkür ederim, şimdi her şey tam anlamıyla kafama oturabildi. Elektrik - elektronik müh. okuyorum ve dediklerinizi az buçuk kestirdim. Aydınlatma için teşekkürler. Umarım ileride bunları da göreceğiz demek istiyorum

@Ali Güngör @Recep Baltaş açtığım bu konu ile Kafa Ayarı video serilerini keşfettim. Güzel üretilmiş bir içerik devam etmesi gerektiğini düşünüyorum uygun zamanlarınız olduğunda. Zevk alarak izledim ellere sağlık.

Bu yüzden mi quadro serisi ekran kartları oyunlarda düşük fps alıyor?

Bu yüzden mi quadro serisi ekran kartları oyunlarda düşük fps alıyor?

N'oldu az önce.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…