CPU yüksek ısıya maruz kaldı, kalıcı hasar olmuş mudur?

bonjour

Kilopat
Katılım
6 Ekim 2014
Mesajlar
387
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Geçen gün forumda konu açıp yardım aramıştım ama cevap alamamıştım, bu süreçte deneme yanılma yaparken bir hata yaptım ve işlemcinin ısınmasına neden oldum.

Şöyle ki maksimum hızda çalışan CPU fanlarını kasa fanlarını kontrol ettiğim Corsair commander Pro'ya takıp hızını kontrol etmeye çalıştım. Bu süreçte durdurma, hızlandırma ve maksimum hıza getirme gibi testler yaptım ancak çözüm olmadı. Daha sonra ise kasadaki 6 fan işlemciyi soğutmaya yeter diğerek CPU fanlarının kablosunu takmadım. Bilgisayarın bulunduğu ortam soğuk olduğu için çok ta takılmıyorum zira 25-30 dereceyi geçmiyordu CPU fanları çalışırken.

Ancak deneme yaparken kapattığım kasa fanlarını da açmayı unutup bilgisayarın başından 30DK kadar ayrıldım. Bu süreçte hiçbir fan çalışmadığı için hava akımı olmayınca işlemci ısınmış ve geldiğimde 105 derece yazıyordu. Hemen fanları açıp soğuttum ancak zarar vermiş midir bilemiyorum. Bilgisayarın kapanması gerekmez miydi böyle bir durumda?

Ayrıca termal macun GG olmuş o kesin, zira şu an 25-30 derecede çalışan işlemci 55-60 derecede çalışıyor. macun alıp değiştireceğim. macun tavsiyeniz varsa şu konuya cevap yazarsanız sevinirim. 6700K için termal macun tavsiyesi - Technopat Sosyal
 
İşlemci kolay kolay bozulan bir parça değil bir şey olacağını sanmıyorum, termal macun değişimi yaptıktan sonra sıcaklıkların normale dönecektir.

Ayrıca hiçbir koşul altında işlemci fanının kablosunu sökmemelisin, kasa hava akışın ne olursa olsun farketmez.
 
Macununu yeniledikten sonra aynı testleri yapmalısın ve daha önce aldığın sonuçlarla karşılaştırırsan daha iyi yorumlayabiliriz. Ancak problem olduğunu zannetmiyorum.
 
Aklımdaki soru işaretimi uçurtmak için sormak istedim, bende öyle düşünüyordum. @Mustafa Berkay Kasadaki 6 fan'ın 5'i işlemciye 1'i ekran kartına bakarak çalışıyordu zaten de işte onları da kapatınca sıkıntı çıktı. Neyse ki ucuz atlattım. Sistem neden kapanmadı peki? Kaç derecede kapanıyor otomatik olarak, öyle bir korumanın olması gerekiyor? 105 çok ciddi bir sıcaklık değil mi?
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı