Creatine ne zaman başlanılır?

Creatin zararlı bir şey değildir. Zaten vucudumuzun da ürettiği, kırmızı et vb. protein bakımından zengin yiyecekler tarafından da alınabilen üç amino asitten oluşan bir bileşendir. İnsanlar yeterli et yiyemedikleri için bu takviyeyi alıyorlar.

Alakası yok spor yapmayan sağlıklı bireyler de kullanıyorlar. sporun ilk gününden itibaren başlayabilirsin sorun değil. Kreatin dediğin şey içeyim testesteron artsın kaslarım güçlensin falan değil ki aksine tamamen yararlı suyu kasa taşıyan dayanıklılığını arttırır, kaslarının yorgunluğunu azaltır bu sayede daha fazla tekrar çıkartırsın. Yani dolaylı yoldan seni güçlendirir.
Kreatin genel olarak faydalı bir takviye olabilir, buna itirazım yok (Zaten açıklamıştım). Ama her bireyin yaşına, antrenman seviyesine ve fizyolojik gelişimine göre ihtiyaçları farklıdır. Sporun ilk gününden itibaren herkes her takviyeye başlamalı gibi genelleme yapmak da yanıltıcı olur. Benim vurguladığım nokta, kişinin önce kendi vücudunu tanıması, doğal sınırlarını görmesi ve buna göre ilerlemesidir. Takviye zaten ihtiyaç doğduğunda devreye girmeli, refleks olarak değil.

Kreatin genel olarak faydalı bir takviye olabilir, buna itirazım yok (Zaten açıklamıştım). Ama her bireyin yaşına, antrenman seviyesine ve fizyolojik gelişimine göre ihtiyaçları farklıdır. Sporun ilk gününden itibaren herkes her takviyeye başlamalı gibi genelleme yapmak da yanıltıcı olur. Benim vurguladığım nokta, kişinin önce kendi vücudunu tanıması, doğal sınırlarını görmesi ve buna göre ilerlemesidir. Takviye zaten ihtiyaç doğduğunda devreye girmeli, refleks olarak değil.
bu adam Mr. Olympia'ya katılmayacak niye filozof gibi kendi sınırlarını görsün buna göre ilerlesin falan diyorsun ne gerek var abicim alsın kreatinini ilk günden. hem zaten aldığı gibi etkisini görmüyor ki 5 gram 5 gram toplamda 50 gram civarına geldiğinde etkisini net bir şekilde gösterir kreatin

Supplement olarak kreatin almayıp günlük 2-3 kilogram kırmızı et yerse de aynı şey. Bunu normal bir insan her gün kolaylıkla yapamaz. Takviyeler bu yüzden devreye giriyor, kişinin ilk günden protein tozuna başlamasının da hiçbir sakıncası yok, tamamen tercih meselesi. Özellikle bu iki supplement spor yapan veya yapmayan fark etmeksizin hem maddi olarak ulaşılabilirlik hem de zaman kazancı açısından fazlasıyla iyidir. Doğallıkla bir alakası yoktur. Zamandan ve paradan kazanç sağlar. Kendi sınırları demişssin ama bu adam kreatin kullanmıyorken 10 kaldırabiliyorsa kreatin içince bir anda 100 kaldıramayacak zaten. Spor, devamlılık ve disiplin gerektirir. Yanlış yerlere çekiyorsunuz konuyu. Kimse ilk günden başla kesinlikle demiyor, aksine istediğin zaman ister spor yap ister yapma kreatin kullanmakta bir sakınca yoktur deniyor. Buna karşı çıkmak bilime karşı çıkmaktan başka bir şey değildir.

Supplement olarak kreatin almayıp günlük 2-3 kilogram kırmızı et yerse de aynı şey. Bunu normal bir insan her gün kolaylıkla yapamaz. Takviyeler bu yüzden devreye giriyor, kişinin ilk günden protein tozuna başlamasının da hiçbir sakıncası yok, tamamen tercih meselesi. Özellikle bu iki supplement spor yapan veya yapmayan fark etmeksizin hem maddi olarak ulaşılabilirlik hem de zaman kazancı açısından fazlasıyla iyidir. Doğallıkla bir alakası yoktur. Zamandan ve paradan kazanç sağlar. Kendi sınırları demişssin ama bu adam kreatin kullanmıyorken 10 kaldırabiliyorsa kreatin içince bir anda 100 kaldıramayacak zaten. Spor, devamlılık ve disiplin gerektirir. Yanlış yerlere çekiyorsunuz konuyu. Kimse ilk günden başla kesinlikle demiyor, aksine istediğin zaman ister spor yap ister yapma kreatin kullanmakta bir sakınca yoktur deniyor. Buna karşı çıkmak bilime karşı çıkmaktan başka bir şey değildir.
Konuyu nasıl okuduğunuzu bilmiyorum ancak elemanın kendisi zaten "direk başlasam" diyor. Yanlışsam düzeltin lütfen, ben bu ibareyi gördüğüm için dil döktüm. "Kreatin genel olarak faydalı bir takviye olabilir, buna itirazım yok" diye de ekledim ama belli ki yeterince açık olamamışım, benim hatam. Son olarak şöyle izah edeyim, burada kreatinin doğrudan zararlı bir madde olduğunu söylemek gibi bir iddiam olmadı. Sadece "spora yeni başlayan biri kreatine doğrudan başlasın mı?" sorusuna karşı kendi perspektifimi sundum. Kişisel fikrim şu ki: öncelikle birey antrenman sistemini, beslenmesini, dinlenme düzenini ve vücudunun tepkilerini tanımalı, ardından gerektiğinde takviyelere yönelmelidir. Aksi takdirde bilinçsizce ve vücudun vereceği tepkiyi bilmeden takviye almasını sağlıksız buldum. Herkese eleştirileri için de teşekkür ederim...

Konuyu nasıl okuduğunuzu bilmiyorum ancak elemanın kendisi zaten "direk başlasam" diyor. Yanlışsam düzeltin lütfen, ben bu ibareyi gördüğüm için dil döktüm. "kreatin genel olarak faydalı bir takviye olabilir, buna itirazım yok" diye de ekledim ama belli ki yeterince açık olamamışım, benim hatam. Son olarak şöyle izah edeyim, burada kreatinin doğrudan zararlı bir madde olduğunu söylemek gibi bir iddiam olmadı. Sadece "spora yeni başlayan biri kreatine doğrudan başlasın mı?" sorusuna karşı kendi perspektifimi sundum. Kişisel fikrim şu ki: öncelikle birey antrenman sistemini, beslenmesini, dinlenme düzenini ve vücudunun tepkilerini tanımalı, ardından gerektiğinde takviyelere yönelmelidir. Aksi takdirde bilinçsizce ve vücudun vereceği tepkiyi bilmeden takviye almasını sağlıksız buldum. Herkese eleştirileri için de teşekkür ederim...

Kreatin alması gerektiğini anlaması için kişinin vücudundan nasıl bir tepki alması gerekiyor bize bir örneklendirir misiniz profesör anobis bey.

Kreatin alması gerektiğini anlaması için kişinin vücudundan nasıl bir tepki alması gerekiyor bize bir örneklendirir misiniz profesör anobis bey.
Kişi belirli bir süre düzenli antrenman yapmasına, yeterli uyku ve dengeli beslenmeye dikkat etmesine rağmen hâlâ toparlanma sürecinde zorluk yaşıyor, antrenman performansında plato noktasına geliyor (gelişimin bir noktada durağanlaşması) ve bu durum uzun süredir devam ediyorsa, işte o zaman bir sporcu beslenme uzmanı ya da spor hekimi ile görüşüp kreatin gibi takviyelere ihtiyaç duyup duymadığı değerlendirilmelidir. Ha tabii bunu sorarken iyi niyetli olmadığının farkındayım, konuya olan hassasiyetini yitirdiğini düşünüyorum. Yine de iğneleyici cümlene dostane bir şekilde cevap vermeye çalıştım. İyi sosyaller 🙃

Kişi belirli bir süre düzenli antrenman yapmasına, yeterli uyku ve dengeli beslenmeye dikkat etmesine rağmen hâlâ toparlanma sürecinde zorluk yaşıyor, antrenman performansında plato noktasına geliyor (gelişimin bir noktada durağanlaşması) ve bu durum uzun süredir devam ediyorsa, işte o zaman bir sporcu beslenme uzmanı ya da spor hekimi ile görüşüp kreatin gibi takviyelere ihtiyaç duyup duymadığı değerlendirilmelidir.

Kreatin için kişinin plato noktasına gelmesi lazım diye bir şey yok. Gerçekte plato noktası, çoğu zaman kasların sınırına ulaşmakla değil, yanlış ya da yetersiz bilgiyle yapılan antrenmanların bir sonucudur. Ve sen bu noktaya ulaşınca kreatin alınmalı mı diye soruşturulmalı diyoyrsun. Bu şey gibi sanki araca yakıt almak için önce tamamen yakıtın bitmesini ve yolda kalmayı beklemek gibi bir şey. Sen kasları inceleyene kadar zaman geçiyor, vücut verimsiz çalışıyor. Kreatin gibi etkisi yıllardır defalarca kanıtlanmış bir takviyeyi almak için spor hekimine danışmak değil, sabit bir programla, düzenli beslenmeyle yola çıkmak yeterlidir. Günde 4 kilo kırmızı et yemiyorsan, "almalı mıyım" diye sorman bile fazla. İyi sosyaller 🙃

Kreatin için kişinin plato noktasına gelmesi lazım diye bir şey yok. Gerçekte plato noktası, çoğu zaman kasların sınırına ulaşmakla değil, yanlış ya da yetersiz bilgiyle yapılan antrenmanların bir sonucudur. Ve sen bu noktaya ulaşınca kreatin alınmalı mı diye soruşturulmalı diyoyrsun. Bu şey gibi sanki araca yakıt almak için önce tamamen yakıtın bitmesini ve yolda kalmayı beklemek gibi bir şey. Sen kasları inceleyene kadar zaman geçiyor, vücut verimsiz çalışıyor. Kreatin gibi etkisi yıllardır defalarca kanıtlanmış bir takviyeyi almak için spor hekimine danışmak değil, sabit bir programla, düzenli beslenmeyle yola çıkmak yeterlidir. Günde 4 kilo kırmızı et yemiyorsan, "alınır mı?" diye sorman bile fazla. İyi Sosyaller 🙃

Hocam daha spora yeni başlayacak, antrenman ve beslenme sistemlerine hakim olmayan birinin küçük yaşta creatine başlamasını mantıklı bulmuyorum. Belkide arkadaşın disiplinsiz bir yapısı var 1 ay gidecek sonrasında sıkılacak boşuna creatine para vermiş olacak. Önce beslenmeyi, sağlam antrenman yapmayı öğrenmesi gerekiyor.
Ne kadar çok kas o kadar kasın içinde su tutulumu o kadar çok görsel etki. Evet yeni başlamışken kullanabilirsin fakat çok az etki göreceğin için efektif olmaz. Bu yüzden belli bir seviyeden sonra kullanmak daha mantıklı oluyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı