Rehber CS2 ve İşlemci bazlı oyunlarda Process Lasso ile FPS arttırma

Berqmoon

Megapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
R5 5600 - RX 6700XT
Ekran kartı
7700XT 12GB
İşlemci
Ryzen 5 5600
Hepinize iyi Sosyaller. Bir deatmatch lobisinde ekran kartının sıcaklığına bakmak için girdiğim bu yolda gözle hissedilen ve beni rahatsız eden "Micro Stutter" keşfettim. Bunun üzerine yine forumlarda geçen saatler sonrasında bu takilmalari minimum seviyeye indirebilecek ve oyunculara yardımcı olabilecek bir çözüm keşfettim.(Türkçe rehber yok) Daha önceden yaptığım rehber ışığında (AMD kartlar için CS2 optimizasyonu) buna da ayrı bir rehber açmak istedim.
Gelelim sorunumuza, Micro Stutter Rate ayarına AMD Adrenalin Edition üzerinden Performans -> Ölçümler sekmesi üzerinden giriliyor. Izleme metriklerini de gelişmiş yaptıktan sonra bilgisayarınızın bütün kullanım değerlerini görme şansınız mevcut. İşte bu Micro stutter dediğimiz muhabbet de her adam oldurdugunuzde, oldugunuzde veya normal yuruseniz bile en iyi ayarları bile yapsanız %1-2 oranında gelip sizin oyun zevkinizin içine ediyor. Ayrıca %99uncu FPS değerinin de aynı anda düşmesi bu Mikro stutter ile bağlantılı.
Örnek Micro Stutter ve %99uncu FPS Düşmesi;

Micro Stutter Rate.png

Peki... Çözüm nedir? Process Lasso!
Process Lasso aslında bir çekirdek yönetme aracı bir otomasyon. Siz hangi cekirdeginizi nasıl kullanmak istediğinizi, hangi programların hangi çekirdeği kullanması gerektiği gibi kurallar vererek ana cekirdeginizdeki iş yükünü Izleklere dağıtarak (Threads) iş yukundan tasarruf edip oyuna daha fazla çekirdek performansı ayırmasını saglayabiliyorunuz temelde çalışma mantığı bu şekilde. Peki nasıl yapiyoruz?

- Process Lasso programını indirelim ve açalım.

Process Lasso.png

• Karmaşık gibi görünen ama kolay olan bir ekran karşınızda. Görev Yöneticisi'nin gelişmiş hali diyebiliriz.
  • Kırmızı ile işaretlediğim noktalar bizim ilgilenmemiz gereken ana alanlar bunlar.
  • CPU AVG ve CPU(%) değerlerini en çok yiyen ve oyun ve sistem dışında çalışan applikasyonlari arıyoruz.
  • Ben örnek olarak Steam üzerinden örnek göstereceğim. Shift+Mouse Sol Click ile Steam olanların hepsini seçiyoruz. Zorlanirsaniz "Process Name" sütununa basıp ismi göre sıralayıp daha kolay seçebilirsiniz.

Priority.png

• Hepsini seçtikten sonra görev yöneticisinde nasıl öncelik ayarliyorsaniz programa öncelik atayın. Burada ayar seçerken mutlaka "Always" ayarı üzerinden işlem yapmalisınız. Current yaparsanız o anlık ve tek seferlik olmuş olur. Ben burada normalin altında tercih ettim.
  • Ardından CPU Affinity yani çekirdek ayarlama kısmına geldik. Bu programın en güzel kısmı bilgisayarınızda MultiThreading yani SMT ayarı açık olsa bile CS2 için Izlekleri(Thread) kapatıp SMT OFF gibi ayar yapabiliyor olmanız.

Affinity 1.png

• Burada dikkat etmeniz gereken kısım ÇİFT sayılar sizin gerçek çekirdek sayınız, TEK olanlar thread yani izlek olanlar. İşlem yükünü azaltmak istediğiniz BÜTÜN programları çekirdekten izlelege geçiriyoruz.
  • İşlemler bittiğinde böyle görünmeli;

affinity-2-png.2449112

Affinity 3.png

- Ve son adım. CS2'ye öncelik olarak Yüksek ayarını verin. Şu ana kadar bütün programları Threads yani izleklerimize vermiştik. Şimdi ise CS2 yani oyunumuza işlemci cekirdeklerimizi veriyoruz.(ÇİFT)

affinity 4.png

- VE TEBRIKLER BAŞARILI BIR ŞEKİLDE İŞLEMCİ ÇEKİRDEKLERİNİ OYUN İÇİN OPTIMIZE ETTIN! 🥳

Kapanışı da sonuçları paylaşarak yapmak istiyorum. Monitörüm 165 Hz olduğundan 162 FPS kilitli oynuyorum. (yaptığım rehberde bahsettim bakabilirsiniz) Test olarak Discord kapalı dememin sebebi Discord ve arka plan programlarını kapalı olması. Discord açık şekilde de test ettim çünkü genelde arkadaşlarımızla Discord üzerinden konuşarak oynuyor olmamız. Discord Açık/Altta olanı da Discord'u X işaretinden kapatıp sadece görev çubuğunda görünecek şekilde kullanmak. Ve nihayet 65 FPS kazandık ve Mikro Stutterlardan kurtulup daha smooth bir oyun deneyimi elde etmiş olduk. Üstelik tek bir parçayı overclocklamadan. Iyi oyunlar Iyi vuruşlar!

Sonuçlar; ⬆️+64, 6 FPS AVG - 11, 5 FPS %99uncu FPS

fps.png

Dosya Ekleri

• Affinity 2.png
    Affinity 2.png
    13,5 KB · Görüntüleme: 2.277
Son düzenleyen: Moderatör:
Güzel rehber elinize sağlık. CS2'de belirli bir işlemcilerin üstünde smt/ht kapatmak FPS arttırıyor ama bunu process lasso ile yapmanızı tavsiye etmiyorum. Program Windows'un işleyişine karışıyor zamanla stabilite sorunları çıkartabilir.

Bu tarz programların kullanılmasını çok düşük seviyede bir sisteminiz yoksa tavsiye etmem.

FPS almak demek her şey demek değildir. Eğer 200 FPS ve üstü bir performansa sahipseniz bu tip işlemlere girişmemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Giriş gecikmesi ve genel sistem gecikmesinin yollarını arayın.

Çünkü; yüksek FPS alsanızda eğer yüksek gecikmeye sahipseniz karşınızdaki rakibi vurmanız o oranda düşecektir. Genel sistem performansına odaklanın. +5 FPS alacağınıza gecikmenizi 5-10 ms düşürmeye bakın.

Bu tarz programların kullanılmasını çok düşük seviyede bir sisteminiz yoksa tavsiye etmem.

FPS almak demek her şey demek değildir. Eğer 200 FPS ve üstü bir performansa sahipseniz bu tip işlemlere girişmemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Giriş gecikmesi ve genel sistem gecikmesinin yollarını arayın.

Çünkü; yüksek FPS alsanızda eğer yüksek gecikmeye sahipseniz karşınızdaki rakibi vurmanız o oranda düşecektir. Genel sistem performansına odaklanın. +5 FPS alacağınıza gecikmenizi 5-10 ms düşürmeye bakın.

Yani CS2 rekabetci bir oyun oldugundan zaten oynarken alabildigin en dusuk gecikmeyi almak icin arkadaki programlari kapatarak ya da ne bileyim grafikten feragat ederek gecikmeyi bu sekilde azaltabiliyorsun. Alabildigin FPS arttikca frametime degerinde azalma gorursun. Onerebilecegin ekstra olarak gecikme ayarin mevcut ise denemeyi isterim. Antilag disinda.

Güzel rehber elinize sağlık. CS2'de belirli bir işlemcilerin üstünde smt/ht kapatmak FPS arttırıyor ama bunu process lasso ile yapmanızı tavsiye etmiyorum. Program Windows'un işleyişine karışıyor zamanla stabilite sorunları çıkartabilir.

Ya aslinda guzel bir opsiyon cunku SMT kapatmak istemiyorum. Baska oyunlar da oynuyorum ve pek isime gelmiyor :D

Yani CS2 rekabetci bir oyun oldugundan zaten oynarken alabildigin en dusuk gecikmeyi almak icin arkadaki programlari kapatarak ya da ne bileyim grafikten feragat ederek gecikmeyi bu sekilde azaltabiliyorsun. Alabildigin FPS arttikca frametime degerinde azalma gorursun. Onerebilecegin ekstra olarak gecikme ayarin mevcut ise denemeyi isterim. Antilag disinda.

İşte burada RAM zamanlamaları devreye giriyor. RAM zamanlamalarını düşürürsen hatrı sayılır bir performans artışı yakalayabileceğini göreceksin. FPS artmayacak ama giriş gecikmesi azalacak, kendi rehberimden birinden link atayım o zaman.

Bunun dışında RAM timing değerlerini düşür oyun performansının çok daha başka bir seviyede olacağını göreceksin.

İşte burada RAM zamanlamaları devreye giriyor. RAM zamanlamalarını düşürürsen hatrı sayılır bir performans artışı yakalayabileceğini göreceksin. FPS artmayacak ama giriş gecikmesi azalacak, kendi rehberimden birinden link atayım o zaman.

Bunun dışında RAM timing değerlerini düşür oyun performansının çok daha başka bir seviyede olacağını göreceksin.

Deneyip donus saglayacagim.

Merhaba, hocam ben bir şeyi anlamadım; ana ekrandaki kırmızı işaretli olan kısımlar önemli demişsin
User kısmındaki kırmızıların nesi önemli bu user kısmındaki kırmızı olanlara işlemci önceliğini yüksek mi yapacağız?
CPU AVG kaça kadar yüksek sayılır ona göre öncelik atayacağız ya önceliği nasıl atayacağız onu da anlamadım yüksek olanlara örneğin Opera, WhatsApp bunlara öncelik atayıp düşük mü seçeceğiz?
SMT ayarını anlamadım ne yapacağız nasıl yapacağız.
Hangi programlarda çekirdekten izdeğe geçireceğiz ben hiçbir şey anlamamışım maalesef bir şey derken :D

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı