İnceleme Dark DK-AC-M2SCRW M.2 SSD Soğutucu

Hepinize merhabalar. Biraz önce bana hediye gelen NVMe -> USB disk kutusunu denerken karşılaştığım yüksek sıcaklık sorunuyla uğraşırken elde ettiğim bazı verileri sizinle paylaşıp ucuz yollu bir SSD soğutucu arayışında olanlara yardımcı olabilmesi umuduyla bu konuyu oluşturmak istedim. İnceleme etiketiyle bir konu var ama yetersiz gözüktü bana. Bu konu planlanmadığı ve son anda karar alındığı için her türlü duruma değinemedim ama tatmin edici olacağını düşünüyorum. Elde ettiğim tecrübenin boşa gitmesini istemedim.

Daha önceki tarihlerde aldığım bazı NVMe SSD'ler ve soğutucular vardı elimde. Bunlardan özellikle şu ikiliye değineceğim;
Kioxia Exceria G2 1TB
Dark DK-AC-M2CCRW M.2 SSD Soğutucu
(Amazon.com.tr üzerinden Teknobiyotik satıcısından almıştım 4 ay önce)

Kullananlar bilir, Exceria ailesinin NVMe SSD'leri alev topuna dönüşebiliyor. Tehlikeli düzeylere ulaşıp hızlarını da kesebiliyorlar. Hatta geçenlerde laptop için Exceria Pro alıp iade etmek zorunda kalan bir üyeyle karşılaştım forumda. Bu vesileyle tekrar söyleyeyim ki bunun gibi aşırı ısınan modellerden birisini alıp laptop veya PS5 içine takmaya niyetliyseniz iki kez düşünün. PS5 için kasaya sığacak soğutucu bulunabilir belki ama laptopların çoğunda o iş zor. Hatta masaüstü sistem içinde bile yalnız başlarına sıkıntı çıkarıyorlar ki burada göreceğiniz gibi basit bir tane olsa bile soğutucu şart oluyor.

Öncelikle kilitli poşette gelen bu soğutucunun oldukça güzel bir paket içeriği var ve ürün tanıtım sayfasındaki ile aynı geldi. Ben tabi plastik pullardan birisini daha önce kullandım ve termal pedi(1mm kalınlıktaymış) yapıştırdım. Bilhassa vidalara uygun tornavida ve farklı yükseklikte ikişer adetten dört yükseltme vidası da gönderilmesi hoş bir detay. Kısacası ihtiyacınız olabilecek her şeyi tek pakette toplamışlar.
514rneh0a4L._AC_SL1200_.jpg
1711199175008.jpg

Yukarıda bahsettiğim gibi harici kutu hazırlamakta olduğum için testleri ve kıyaslamayı sistem içinde değil, kapağı açık(yani uzay montaj diyebiliriz) dönüştürücü üzerinde ve yaklaşık 21.5 derece sıcaklıktaki odamda yaptım. Bununla birlikte kutu dönüştürücüsünün yarı yarıya hız kaybına sebep olduğunu(R/W ~ 1000 MB/s ve 950 MB/s) düşünürsek, kasa içinde ve tam performansla çalıştığında soğutuculu veya soğutucusuz ortalama sıcaklığın daha da fazla olacağını tahmin edebilirsiniz.

1711199175025.jpg

Yaptığım testten kastım şudur; Hard Disk Sentinel programıyla 5 dakikalık yüzey taramasıdır. Bu işlem ortalama ~950 MB/s okuma hızıyla gerçekleşmiş olup bu süre zarfında %30 civarı bir alan(~300 GB) okunarak taranmıştır. Soğutucu yokken test öncesi sıcaklık yüksek olduğu(52 C) için soğutucu varken de test öncesinde bir şekilde yüke sokup bu sıcaklığa çektikten sonra teste başlattım ki mantıklı bir kıyaslama olabilsin. Test sonucunda;
Soğutucusuz: 52 C -> 71 C
Soğutuculu: 52 C -> 61 C
gibi basit sonuçlar elde edildi. Kabaca 10 C fark var. Görüldüğü gibi soğutucu yokken sıcaklık güvenli denebilecek bölgenin sınırlarına dayandı ki bu bir de tam performansta yüke girdiğini ve laptop içinde olduğunu hayal edin. Bu kıyaslama vesilesiyle sürekli soğutucu ile kullandığım bu SSD'ye sıcaklık rekoru kırdırdım. Öncesinde rekor 63 dereceydi.
Ekran görüntüsü 2024-03-23 142417.jpg


Daha önce bu SSD'yi Trendyoldan aldığım(görseli en altta) ve her iki tarafından da saran başka bir soğutucu ile kasa içinde denemiştim ve olağan üstü zorlamama rağmen en fazla 63 dereceyi görmüştü. Buradaki koşullardan kastım CPU ve ekran kartını strese sokup kasa içini sıcak tutarken SSD'ye hız testi yapmaktı. Hissiyatım o soğutucunun belki 2-3 derece kadar üstünlüğü olduğu şeklinde. Aynı SSD'yi bu konudaki soğutucu ile birlikte bir süredir RX 5700 XT gibi çok ısınan bir ekran kartı ve ısıyı yan taraflarına püskürten Wraith Prism soğutucunun arasında kalan M.2 yuvasında kullandım. Oyunlarda da 50-55 arasında kalmayı başardı. Dark'ın bu soğutucusu, çipleri tek tarafa yerleştirilmiş Exceria G2 1 TB gibi modelleri kurtarabilecek kadar soğutma performansına sahip. Kısacası fiyatını da gözetirsek bu soğutucuyu size önerebilirim.
110000417553608.jpg


Bu arada merak edenler için son not: Elimdeki soğutuculardan hiçbirisi harici disk kutusuna sığmadı. Ancak son görseldeki gözüken soğutucunun yaklaşık 1 mm kalınlığındaki arka plakasını kullanabildim. Dark soğutucusunun iki lastiğini kullanmıştım. Son lastiği de burada değerlendirdim. Bu şekilde kapağı kapattıktan sonra kabul edilebilir sıcaklık değerleri elde ettim.

Birkaç gün içinde elime Exceria Pro 1TB gelecek. Onu da Dark soğutucu ile test edeceğim. Bu konunun altına ekleyip konuyu biraz daha zenginkleştirebilirim. Bu sefer kasa içerisinde olacak size söz.

----------------
GÜNCELLEME:
Exceria Pro 1TB elime ulaştı. Tam hızına ulaşabilmesi için kasaya taktım. Hatta önce M2_2 yuvasına taktığımda PCIe 4.0 X4 modunda çalıştığını teyit etmeme rağmen hem okuma hem de yazma hızı ~6400 MB/s takılı kaldı. Çıkarıp M2_1 yuvasındaki ile takasladım. Burada R/W sırasıyla 7360 ve 6360 MB/s çıktı. Bundan sonra kıyaslamı yaptım.

Crystal Disk Mark testinde;
Soğutucusuz: 71 C (oha dedim)
Soğutuculu: 54 C

İlk %50 kısmı(~500GB) yüzey taraması yaptığımda "başlangıç -> sonuç" sıcaklıkları;
Soğutucusuz: 48 C -> 62 C
Soğutuculu: 48 C -> 54 C

Sonuç:
1- Exceria ailesi NVMe SSD modelleri piyasanın en sıcak çalışan modelleri olabilir. Heatsink olmadan asla kullanılmamalı. En azından ben bizzat Exceria Pro ve düz Exceria modellerini denediğimde bunu gördüm. Muhtemelen Plus olanları da aynıdır.
2- Dark M.2 soğutucusu bu ateş parçasını güvenli bir yerde tutabilecek kadar soğutmayı başarıyor.

Not: Birazdan CPU + GPU strese sokup kasa içini ısıtacağım. Ondan sonra Crystal Disk Mark sonucu ne olacak diye merak ediyorum.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı