DC motor yavaş dönüyor ve yüksek ses çıkartıyor

bigcherry

Picopat
Elimde tıraş makinesinden söktüğüm DC motor var. 9V'luk Duracell pil ile çalıştırıyorum. Daha demin ilk dönmemeye başladı, sonra hiç dönmedi. Şimdi biraz oynattım dönüyor fakat ses çıkıyor. Yağ falan mı damlatmam lazım?

Yağlama yapabilirsiniz. Şimdilik vaselin ya da zeytinyağı kullanabilirsin.
Multimetreniz varsa 9V Duracell pilinizi ölçün. 500mA civarı çıkması lazım.
Motoru söküp kıl. Vs kaldıysa temizle kral.

Arkadaşlar motorun sesi azaldı fakat başka bir sorun var. Tüm motorlarda oluyor bu, enerjiyi verdikten sonra motor yüksek güçle çalışıyor ve bir anda güçü azalıyor duruyor. Neden olabilir? Kablolarda ve motorlarda sorun yok.

Motoru bildiğin kalem pil ile besliyorsun. Şayet mekanik engel varsa motor normalde çektiğinden daha fazla akım çekmek ister. Pil de bunu karşılayamayacağı için motor yavaşlar. Bu şekilde çalıştırman hem motora hem pile sıkıntı çıkarır. Akım/gerilim ölçmeyi bilmiyorsan ölçmeye çalışma, kısa devre eder pili patlatırsın.

Motoru bildiğin kalem pil ile besliyorsun. Şayet mekanik engel varsa motor normalde çektiğinden daha fazla akım çekmek ister. Pil de bunu karşılayamayacağı için motor yavaşlar. Bu şekilde çalıştırman hem motora hem pile sıkıntı çıkarır. Akım/gerilim ölçmeyi bilmiyorsan ölçmeye çalışma, kısa devre eder pili patlatırsın.
Nasıl düzeltebilirim? Şu an tüm motorlar yavaş dönüyor bu pil ile.

Nasıl düzeltebilirim? Şu an tüm motorlar yavaş dönüyor bu pil ile.
Sıradan bir pil yerine LiPo pil kullanmak gerek. Eğer motorlarda mekanik olarak bir engel yoksa (sürtünme, sıkışma vs) normal kalkış akımını çekemediği için yavaş dönmesi normal. Ne yapmaya çalıştığını bilmediğim için daha derin yorum yapamam ama daha güçlü bir güç kaynağı ya da pil ile motoru normal değerlerinde kullanabilirsin.

Sıradan bir pil yerine LiPo pil kullanmak gerek. Eğer motorlarda mekanik olarak bir engel yoksa (sürtünme, sıkışma vs) normal kalkış akımını çekemediği için yavaş dönmesi normal. Ne yapmaya çalıştığını bilmediğim için daha derin yorum yapamam ama daha güçlü bir güç kaynağı ya da pil ile motoru normal değerlerinde kullanabilirsin.
Hocam motorda sorun yok, bu sorun tüm motorlarda oluyor. Ayrıca daha fazla güce ihtiyaç olduğunu da düşünmüyorum. Bu pili almadan önce 4 tane 1.5v pilleri pil yatağı ile birleştirip kullanıyordum gayet hızlı ve sorunsuz çalışıyordu. Şimdi tüm motorlarda yeni 9v pili denedim fakat yavaş dönüyor.

Merhaba. Hocam; 6 voltluk tıraş makinesi DC motorunu siz 9 voltluk pille çalıştırdığınız için, 9 voltluk olan pilin amper.saat çıış gücü 4 adet seri bağlı 6 voltluk kalem pilin amper.saat gücünden, 9 voltluğun voltu daha fazla olmasına rağmen amper.saat gücü daha düşük olduğu için bu pilin voltajı daha hızlı düşüp motora verebileceği toplam gücü daha kolay tükeniyor. Bu DC motoru sadece 6 voltla çalıştırmanız daha doğrusudur, pilin kısa sürede bitmemesi veya kutup voltajının hızla düşüp motor devrinin de bu nedenle düşmemesi önlenebilir.

Elektrikteki ohm kanununa göre bunun açıklanması: Bu DC motorun "R" iç direnci 9 ve 6 volt uygulanırken sabit ya da ayni omaj değerinde olduğundan, elektrikteki ohm kanununa göre I motor akımı 9 voltta I=V/R 'ye göre daha fazla çekilmiş oluyor. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı