DD ile Windows 10 ISO yazdım

Makaleler
13
Yer
Hinohara Nishitama

Bu konu, farklı bir konuyu (link) uzatmamak için açıldı.​

Isomu indirdim flaşı taktım. Barutu ateşledim ve isoyu yazdırdım. Ama ilgi çekici bir şey var ki nedenini internette araştırsamda kesin olarak bulamadım. Bu yüzden kendi yorumlarımı tartışmaya açıyorum.

dd ile yazdırdığım windows 10 isosunu sorunsuz boot ettim. Windows 7 iso indirdim onu da yazdırdım onu da boot edebildim. 11 isosunu da denedim ve o boot edilmedi. SSD yi sökerek denedim bu seferde bilgisayar açılırken biosa girdi. Biostan zorla usb den boot etmeye çalışsam da nafile. Siyah ekranın ardından tekrar bios ekranına döndüm.

Windows 10 ve 7 nispeten yeni biosa sahip anakartta çalıştı, ama windows 11 açılmadı.

Windows 11 yazılı diski benim külüstür laptopa taktım ve onda da açılmadı. Windows 10 ve 7 yi tekrar yazdırıp denedim ve yine açılmadı.

Sonuç olarak dd, windows için uyumlu bir disk yazma aracı değilmiş. Bunun sebebi de Microsoft'un zahmet edip 32 kb daha koyup hibrit iso yapmaması.

Fikrimce bazı anakartlar USB diski CD gibi tanıyıp boot edebiliyorken eski anakartlarda bu özellik yok. Windows 11 konusu bilinmezlik içinde.

@TheAny

Son düzenleyen: Moderatör:
Bunu o konuda da anlatmıştım, Rufus geliştiricisinin mesajından alıntı sunup neden dd ve balenaEtcher'ın boot edilebilir Windows diski kullanmaya uygun olmadığını belirtmiştim.
Şimdiye kadar orijinal ISO'lar ile default boot'ta hiç başlatamadım. O yüzden WIMBOOT kullandım.

dd ve balenaEtcher flashing tool olarak geçer, bootable disk creater değiller. Aralarındaki fark şu bağlantıda var. Debian: creating Windows 10 bootable install USB-drive using terminal (dd).
Türkçeye çevirip özet geçecek olursam;

Linux ISO'ları IsoHybrid denilen bir yöntem kullanarak hazırlanıyorlar, buda ISO'ların birden fazla partition içermelerini sağlıyor. Dolayısıyla booting için gerekli olan dosyalar ve bölümler dd veya Etcher ile flashlanma sırasında aktarılabiliyor. Ancak Windows ISO'ları böyle bir yapıya sahip değiller. Bu yüzden yazdırma sırasında boot fileların ayriyeten aktarılması gerekiyor. dd ve Etcher bunu yapmıyorlar. Bu yüzden de dd ve Etcher önyüklenebilir Windows USB'leri hazırlanmak için kullanılamazlar.

Bunu o konuda da anlatmıştım, Rufus geliştiricisinin mesajından alıntı sunup neden dd ve balenaEtcher'ın boot edilebilir Windows diski kullanmaya uygun olmadığını belirtmiştim.

Ben de deneyeceğim dedim ve şöyle bir bilinmezlik var:

Windows 10 ve 7 nispeten yeni BIOS'a sahip anakartta çalıştı, ama Windows 11 açılmadı.

Windows 11 yazılı diski benim külüstür laptopa taktım ve onda da açılmadı. Windows 10 ve 7'yi tekrar yazdırıp denedim ve yine açılmadı.

BIOS'tan olabilir diye düşünüyorum. Çünkü USB'den boot olmama sebebinin Windows ISO'sunda sadece CD'den boot olma özelliği olduğunu biliyorum. Acaba Windows ne zaman hibrid ISO yapar... 🤔

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı