DDR4 sistemi güncellemek mi DDR5'e geçmek mi?

canZann

Kilopat
Merhaba. Aşağıda belirttiğim gibi bir sistemim var. Ekran kartı ve işlemciyi güncellemek istiyorum. Ancak hazır sistemler daha ucuz olduğu için, hazır sistem alıp işlemci ve ekran kartlarını yer değiştirip eski sistemimi satmanın daha mantıklı olduğunu düşündüm. Eski sistemim DDR4 olduğu için mecburen yeni sistem bileşenlerini de öyle seçtim. Ayrıca hazır sistemlerde anakart SSD ve PSU'nun daha ucuz seçileceğini düşündüğüm için ve eski sistemimdeki bu bileşenlerin daha iyi olduğunu düşündüğüm için böyle bir karar aldım.

Sistemim şöyle:

Anakart: MSI Gaming Plus X570 AM4 soket.
İşlemci: AMD Ryzen 5 3600X.
İşlemci soğutucu: Artics Freezer 34 e-Sports Duo kule tipi soğutucu.
Ekran kartı: ASUS ROG STRIX RTX 2060 OC.
RAM: G.Skill Trident Z Neo 2x16 GB 3600MHz CL16.
SSD: Samsung 970 EVO Plus 1TB 3500/3200
SSD2: Samsung 970 EVO Plus 500GB 3500/3200
PSU: Cooler Master MWE V2 750W 80+ Gold moduler.
Kasa: Aerocool Airhawk Duo.
Monitör: ASUS VG32vq 2K 144/1ms

Almak istediğim hazır sistem:

Anakart: ASUS Prime B450M K II AMD AM4 4400MHz DDR4 mATX.
İşlemci: AMD Ryzen 7 5800x3D.
İşlemci soğutucu: Yok.
Ekran kartı: Galax 1-Click OC 2X GeForce RTX 4070 12 GB.
RAM: Xph 2x8 GB 3200MHz CL16.
SSD: Adata Legend 750 500GB 3500/3200
Kasa ve PSU: XPG valor Air Rainbow RGB siyah mid Tower 650W 80+

Almak istediğim sistemin maliyeti bana: 34000 TL olacak. Bütçem 40.000

sormak istediklerim şunlar:

1-) sizce bu ekran kartı ve işlemciyi yer değiştirip mevcut anakart PSU kasa RAM'ler ve SSD ile eski sistemime devam etmem mantıklı mıdır?
2-) ben oyunları genelde 2K çözünürlükte oynuyorum. Aklımda ilk olarak 5600 veya 5600X vardı ancak darboğaz yaşar mıyım emin olamadığım için 4070'in yanına 5800x3D tercih ettim. Bu mantıklı mıdır yoksa 5600 rahat besler mi 2K çözünürlükte?
3-) ben Aerocool Airhawk Duo kasayı aldığımda önde 2 tane büyük arkada bir adet fan vardı. Ben daha sonradan üst kısmına 2 adet 140mm fan taktım. Yeni bir işlemci soğutucu alsam radyatör ile bu fanları bağlayabilir miyim yoksa illa kendi içinden çıkan fanları mı kullanmam gerek? Soğutmada herhangi bir sıkıntı yaşamadım ancak eski sistem ve yeni sistemdeki parçaları değiştireceğim için 3600X stok fanla kalacak. Ben de Arctic Freezer 34 e-Sports Duo'yu eski sistemimde bırakıp yeni işlemciye yeni bir sıvı soğutma alsam mı diye düşündüm. Bu konuda da önerilerinizi bekliyorum.
4-) DDR4 ve DDR5 RAM'lerin MHz olarak farkını gördüm. Ancak oyun testlerini izlediğimde aman aman farklar oluşturmadığını gördüm. Atıyorum 3600 MHz ile 6000MHz RAM'lerin. DDR4 devam etmemde sakınca var mıdır? Yoksa bu PC'yi direk satıp DDR5 bir sistem kurmam daha mı mantıklıdır? DDR5'in ekstralarını bilmiyorum çok fazla. Sadece yeni nesil olarak kafamda.

Başınızı ağırttım. Şimdiden teşekkürler.

Var mı bi öneri ?

Var mı bi öneri ?

Son düzenleme:
Merhaba

Bütçeniz (34000) zaten ddr5 / 4070 sistem almaya müsait. Forumda gaming.gen.tr ve itopya.com sitelerinde iki uygun sistem var .

Am4 sisteme pek bakmazdım ben açıkçası. Yeni nesil her zaman iyidir .

Bahsettiğim sistemlerde ; işlemci, anakart , ramleri istediğiniz şekilde özellestirip ( ssd , güç kaynağı, kasa vs hic karışmayın ki gereksiz fiyat artışı olmasin ) (Bunlar kabaca en az 6-7bin tutar gibi)

Kendi sisteminizdeki ssd'leri , psu'yu , cpu soğutucu ve gerekirse kasa'yi yeni aldığınız sistem ile değiştirin.

Sizin , amd 5 sisteminiz , 1.5tb samsung 970 evo ssd, sağlam soğutucunuz ve psu'nuz olacak .

Sizin eski sistemden geriye kalan + yeni sistemden değiştirdiğiniz parçaları, tam pc olarak satın. Böylece , aşağı yukari harcadığınız paranin yarisana, belki daha azina amd5 sisteme geçmiş olacaksiniz .
Not : Sizin elinizdeki parçaların saglikli ve verimli çalıştığını düşünüyorum.!!!

DDR5 sisteme geçmek daha mantıklı olacaktır çünkü yepyeni ve daha iyi bir platform AM4 eskide kaldı bende AM4 güçlendirsem mi diye düşünüyordum ama AM5 sistemine geçeceğim gibi gözüküyor ama ben tamamen değil parça parça anakart RAM işlemci olarak değiştiriceğim ekran kartımdan memnunum çünkü

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı