Yazılım alanında nasıl ilerlenmeli?

Gamagu

Hectopat
Merhaba,

Bilgisayar programlama, web tasarımı ve kodlama bölümlerini bitirdim şu an ise Yönetim Bilişim Sistemleri okuyorum açıktan. Amacım en kısa vakitte iş bulmak ve geliştikten sonra yurt dışında yaşayabilmek. İyi de bir teorik bilgiye sahip mühendis olmak istiyorum ama neyi ne zaman ve ne kadar derinlikte öğrenmem gerektiği konusunu kavrayamıyorum bunun için sizlere danışmaya geldim.

Yaş 25 ve öğretmenlerden çok çektiğim için Bilgisayar mühendisliğinden uzak mı dursam diye düşünüyorum ne kadar doğru bilemiyorum.

Temel Java'yı, SQL'i ve OOP'u biliyorum, klasik basit projelerim var ve Spring boot başlamayı düşünüyorum ama Spring mi yoksa Spring boot mu öğrenmeliyim bilemedim. İngilizce seviyem ise B1. Sistemlerin işleyiş şeklini, donanımların birbiriyle iletişim kurmasını, kod yazdığımızda arkada neler döndüğünü gerçekten merak ediyor ve öğrenmek istiyorum ama bir an evvel iş bulmak da istiyorum.

Sorularım:

1) Tez vakitte iş bulmak istediğim için teorik bilgiyi az tutup pratik bilgi ile projeler geliştirip tecrübe edebildiğim kadar teorik bilgi mi öğrenmeliyim?
2) İyi bir mühendis olmak için teorik bilgiye ihtiyacım var. Bu sebeple 1. maddeyi gerçekleştirip iş bulduktan sonra teorik bilgiye mi yoğunlaşmalıyım?
3) Neyi ne zaman ve ne kadar derinlikte öğreneceğimi bilmediğim için şu şekilde bir Roadmap'i Learn to become a modern Java developer referans mı almalıyım yoksa iyi bir üniversitenin ders sırasını ve ders içeriğini mi takip etmeliyim?
4) Kaynak tavsiyesi verir misiniz?

Konu hakkında bilgi sahiplerini etiketlerseniz sevinirim.
Tüm tavsiyelerinize açığım dostlar şimdiden teşekkür ederim.

@bitwise
@Elisar
@WAR10CK

Son düzenleme:
Ben uzunca zamandir Turkiye piyasasinda is basvurusu yapmiyorum. Buna cevap vermek icin baktim Java ilanlarina. Buyuk kurumsal firmaya, Istanbul disi loka firmaya, ismini vermeyen gizli virmaya, Remote imkani olan firmaya ve degisiklik olsun diye frontend JavaScript ilanlarina baktim.

Screenshot 2025-11-17 at 05.27.23.png Screenshot 2025-11-17 at 05.28.09.png Screenshot 2025-11-17 at 05.26.42.png Screenshot 2025-11-17 at 05.26.13.png
Screenshot 2025-11-17 at 05.25.53.png

Bu da JS:

Screenshot 2025-11-17 at 05.27.08.png

---

Goruldugu uzere cok da bir sey degismemis Turkiye pazarinda. Java icin hala kurumsal beklenti ve muhendislik zorunlulugu var.

Guzel haber web haberlesmesi olacagi icin ORM, Caching ve API standartlari ogrenildigi zaman ilanlardaki hard-skillerin %85 ini karsilamis oluyorsun.

Analitik dusunme, takim calismasina yatkinlik zaten bos laf. Kimse bunlari olcemez. Olcmeye kalksan zaten seni mulakata alan elenir.

Yine goruldugu uzere frontend tarafinda universite istenmemis. Bu durum yigilma olmasina yol acan durum. 2 kurs alan basvuruyor.

---

1. Java ile backend programlama muhendislik isi. Java super oldugu icin degil; kurumsal firmalarin olceklenmesi muhendis olmayanin kolay kolay altindan kalkamayacagi is yuku getirdigi icin ve genelde JVM tercih edildigi icin boyle. Go yaziyor olsalardi yine oyle olacakti. O sebeple eger Stack tercihi Java ile muhendislik diplomasi sart. Orada da firma buyudukce universitenin getirisi artar. Hasan Universitesini gorunce IK bakmaz ama ODTU ise mulakata cagirir.

Turkiye'de bankada calisan bir muhendis icin ayin sonu; basi ve ortasi stresli gecer. Cunku maas, kira vs odemeleri icin sistemler yuk altindadir. Buna gore dizayn ederler.

Amazonda calisiyorsaniz Black Friday 350 milyon Amerikalinin alisverisinin yuku altindasinizdir. Circuit breakerlar, kafkalar, redisler havada ucusur, HCA olceklemeleri, CS tarihinde icat edilmis ya da edilmemis ne kadar redundancy cozumu varsa kullanmak zorundasiniz. Bankalar icin de oyle. Kimse bu tarz kritik bir isi "Evet arkadaslar kanalima hosgeldiniz" diye egitim serisi sunan birinden ogrenmis insana emanet etmez. Kariyerinde 3 defa red black AVL tree kullanirsin ama onu da yeri gelince kullanirsin cunku kafana yerlesmistir.

Muhittin Yazilimda calisan kisi icin durum cok farklidir. Onun da isinin zorluklari vardir elbet ama her ikisi de 10 sene sektorde calistiysa bambaska tecrubeler elde edeceklerdir. Bu yuzden egitim baskadir, sektorel tecrube baskadir. 3. sinif sirkette C# ile Desktop muhasebe programi yazan birisi dahi kimi muhasebe uzmanlari kadar muhasebe bilir. Domain bilgisi kazanir cunku.

Egitim temelin nedir -> Uzerine hangi sektor tecrubesini ekledin -> Hangi pozisyonlarda hangi projelerde hangi rollerde gorev aldin -> Toplam katma deger. Formul kabaca bu sekildedir. 55 yasinda birisi icin elbette tecrubenin olusturacagi katma deger fazladir ama o da o tecrubeyi dogru egitimin uzerine insa ettigi icin yine fark edecektir. Herhangi bir programlama dilini dizayn eden random insana bakarsaniz CS background u oldugunu gorursunuz. Hicbir zorunlulugu olmadigi halde.

2. Duruma gore degisir. Bazi konularda once teori sonra pratik ile ogrenmek dogrudur. Yoksa hem fazla vakit kaybedilir hem de yanlis ogrenilir. Limit ve fonksiyon bilmeyen turev ogrenemez. Sadece formul ezberler. Turev spesifik bir limittir aslinda. Bu da boyle. Ogrenmis gibi olursun ama ici bos ezber olur. O boslugu da bazi yerler kaldirir, bazi yerler kaldirmaz.

3. Java RoadMapi' java ogrenmek icin tasarlanmis. 10 sene sonra gecersiz olur o roadmap. Universitede 10 sene sonra gecersiz olacak sey ogretilmez. Java da ogretilmez. Yine kendi kendine ogrenir ogrenci Javayi da , Rust'i da. Ama bir muhendis gibi dogru duzgun ogrenir. Amac is bulmak ise universitedeki her seyi kavramaya gerek yok ama malesef Java Stack'i icin universite sart. Yurt disinda da bazi yer sorar bazi yer sormaz. "Artik Google, Microsoft universite zorunlu tutmuyor" laflarini duyarsiniz ama bunlardan biriyle telefon gorusmesi oncesi transkript gonderdim. Diploma degil, transkript.

4. Bence JAVA roadmap'i baslangic olarak iyi. Stream, flow, lazy & cold Flux gibi kavramlar verilmemis, NIO yok, Reactive yok, Cryptography, Date Time, Networking ve Concurrency uzerine 4 ayri kitap yazilir ( ki var mesela, tavsiye de ederim ). Biraz fazla basite indirgenmis olsa da fena degil. En azindan ne yapacagim sorusunu ortadan kaldirir.

Genel olarak 25 yasindayim ve bir an once is bulmaliyim mantigi ile malesef Bilgisayar bilimleri celisiyor. Hele ki backend ve Java hedefi varsa.

Bu alan tam tersi uzun teorik egitim ve pratik sonrasinda kazanilacak tecrube ile dogru yurutulecek bir alan. Bunu hizlandiracak gizli bir formul, kaynak yok. Varsa da ben bilmiyorum.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı