DDR4 ve DDR5 RAM arasında oyunlarda çok fark var mı?

@triachd anakart RAM işlemci SSD soğutucu özel sıvı soğutma yapsam mı diye düşünmüyor değilim tek işlemciye ama bakalım hocam iyi parcalar kullanacağım 30k ya kadar bütçe var hocam zaten kasa Corsair 5000X rbg kasam duruyor Corsair 850 watt o duruyor ekran kartım yok ama dün QP Bilişim ile görüştüm yaza doğru düşüş olabilir dedi ekran kartı 3080 Ti alacağım onun onu hesaplamayalım en azından bazı parçaları maaşım ile alayım zaten.

Custom sıvı soğutma çok konforlu olmaz ama; tamam iyi soğutur ama en ufak sorunda çok uğraştırır. Sevgili @KRYPTON1X, bakın abartılı ürünlere kaçıyorsunuz. Tamam iyisi olsun; ama en iyisi bugünün şartlarında bütçeye zarar. Ne alırsanız alın; işin sonunda kısa vadede upgrade kapısına çıkacaksınız. O yüzden abartılı bir iş yapmayacaksanız abartılı ürünlerden biraz geri durun.

Bütçeden geri kalana kebap yiyin, kebap önemli...

@triachd hocam vallahi bir önceki sitemi sattığıma bin pişman oldum ama zaten istemsizce sattım şimdi baktım sadece işlemciye yapsak bile 360'lık soğutucunun fiyatını bile geçiyor anakartım bu sefer ASUS X570 Dark Hero olsun hocam bu arada mağazadan mağazaya fiyatlar değişiyor hocam.

O anakartı ben aylarca bekledim, distribütörle, ASUS global ile görüştüm, şansıma gelmedi, yurtdışında bile yoktu. 5900X + 2x16 Gb RAM + C8DH + Lian Li 360 mm AIO çok iyi olur, yıllarca da pişman etmez.

Şu an geçmeye değmez. Bütün markalar henüz DDR5 RAM ve anakartlarını piyasaya sunmadılar. 32 GB'lık DDR5 RAM'ler 10 bin TL bandında şu an. Anakartlar desen öyle.

Zaten daha AMD tarafında AM5 soketli işlemciler çıkmadı. Rekabet yok, üretim yok, dolayısıyla fiyatlar uçuk.

Ayrıca hemen lap diye atlamamak gerekir. Zaman geçtikçe frekans ve gecikme değerlerinde iyileşmeler olacaktır. Zira DDR4, 2133MHz ile başlamıştı ve 4400MHz'lara kadar çıkmıştı. DDR5'te 4800MHz üzerinde 9 bin MHz'larda görülebilir ileride ayrıca gecikme değerleri çok yüksek şu an. Onlarda da iyileştirmeler olabilir.

Oyun performansı açısından fark olur ama mevcut DDR4/DDR5 kıyaslamasında Intel 12. nesil olmasına rağmen birçok oyunda ahım şahım fark olmuyor hatta bazı oyunlarda berabere kalıp DDR4 AMD'nin öne geçtiği de oluyor. Lakin render'da kesinlikle DDR5 ve 12. nesil Intel.

Şu an için DDR4/Ryzen 5000 seri pekâla iş görüyor. Tüm üreticiler mallarını ortaya koyup rekabetin başladığı anlarda DDR5'e geçilebilir, 5-6 yılda bir gelen teknoloji olduğu için geçilmelidir de.

@Power Supply Unit evet hocam benim de aklımda DDR5 sistem kurmak vardı hatta dedim bekliyeyim ryazen 7000 ile sistem kurayım hem soket değişikliği bir ihtimal AMD anakartların da fiyatı yüksek olacak RAM'ler zaten sizin dediğiniz rakamlarda 6-7 sene belki biraz daha uzun götürebilir 5900X veya 5950X işlemci bir de 4800 MHz veya 4400 MHz RAM taksak oyunlarda veya performansa etkisi olur mu?

@Power Supply Unit evet hocam benim de aklımda DDR5 sistem kurmak vardı hatta dedim bekliyeyim ryazen 7000 ile sistem kurayım hem soket değişikliği bir ihtimal AMD anakartların da fiyatı yüksek olacak RAM'ler zaten sizin dediğiniz rakamlarda 6-7 sene belki biraz daha uzun götürebilir 5900X veya 5950X işlemci bir de 4800 MHz veya 4400 MHz RAM taksak oyunlarda veya performansa etkisi olur mu?
AMD tarafında yüksek RAM frekansı etkili oluyor. 4400MHz almak DDR5 etkisi yaratabilir AMD tarafında. Zaten DDR5 de 4800MHz'dan başlıyor. Ama 5950X alacak paranız varsa DDR5'e harcayın derim. Şimdilik elinizin altındakiyle idare edin o zamana kadar.

@Power Supply Unit DDR5 geçmek bayağı maliyetli oluyor hocam oturdum hesapladım benim maddiyatımı zorluyor elimdeki bayağı kötü idaretlik takılıyordum ama olmuyor en azından uzun süre beni götürecek sistem daha iyi olur 5950X işlemcisine gelince zaten uygun fiyatta bulursam alırım hocam bulamazsam 5900X alır geçerim.
@triachd CORSAIR 16GB (2x8GB) Vengeance RGB PRO Siyah 3600MHz CL18 DDR4 Dual Kit Ram| ITOPYA.COM ben bu RAM'i kullanmıştım bir önceki sistemde BF1 ve BF 5 ani FPS düşüşü yaşamıştım hatta 2 kez konu açtım çözümünü bulamadık DX 10 da sorun yoktu DX 11 alınca sorun oluyordu.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı