DDR5 Sistem Almanıza Gerek Yok

All The Way

Hectopat
Makaleler
1
Arkadaşlar bugün için özellikle bilgisayarında çoğunlukla oyun oynayacaklar için daha iyi performans veren DDR4 sistemler yerine DDR5 önerilmesinin ne kadar gerekli olduğunu tartışmak istiyorum.
  • 4060 Ti'lı daha iyi donanımlı bir DDR4 yerine, DDR5'li 4060 almak bize ne kazandıracak?
  • DDR5 anakart almamız demek daha iyi RAM, daha iyi SSD dolayısıyla daha pahalı donanım demektir. Bunun sonucunda ekran kartı veya işlemcimizi daha düşük donanımda seçiyoruz.
  • Peki bize etkisi ne oldu? Daha düşük oyun performansı.
  • İleride belki en fazla %10-15 performans (üst düzey parçalarda) almak, GÜNCEL kalabilmek ve hatta ağız alışkanlığı "Abi DDR5 almak lazım." dediğimiz için gidip bugünkü performansımızdan %30 feragat ediyoruz. Testlere bakarsak DDR5, DDR4'e 10.000 puan fark atmış görüyoruz. Bizim gibi bütçesi dar, oyun oynayanların daha iyi ekran kartı alacağına RAM alması FPS olarak bize ne kazandırıyor; daha iyi ekran veya işlemci alırsanız DDR4 performansınız 240FPS olurken daha düşük GPU veya CPU ile 183 FPS alırsınız. Aynı ekran kartı ve işlemci ile DDR5 ve DDR4 sistem FPS farkı da DDR4 180FPS vs DDR5183FPS olur.
  • Elbette imkanımız varsa en iyisini alalım ama DDR4 daha iyi donanımlı bir sistem, DDR5 daha düşük donanımlı bir sistemten DAHA PERFORMANSLIDIR. Sizlerin fikirlerini de merak ediyorum. Çünkü sürekli daha kötü DDR5 sistemler öneriliyor. Ben bunun çok da bilinçli olduğunu düşünmüyorum. Birçok insanın DDR5'e ihtiyacı olmadığını düşünüyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Son düzenleme:
Öncelikle söylediklerine kimse yanlış diyemez. Bütçeye göre her zaman en iyisi bakış açısıyla ilerlendiğinde sizinki de doğru DDR5 sistem diz diyende. Yani paran varsa ufak farkta olsa daha iyisini alırsın ama bütçe kısıtlıysa DDR4 sistem dizmek tabi ki daha mantıklı.

Bant genişliği fazla olduğu için DDR5'te yüksek çözünürlükte işe yarar diye düşünüyorum. Ama 4060, 4060 Ti gibi ekran kartları Nvida tarafından bayağı kırpılmış kartlar zaten. O noktada ddr4, ddr5 farkı ne kadar fark eder ondan emin değilim.

Elinde ddr4 kit varsa öyle para artırabilirsin. Yoksa her şeyi yeni alacaksan bellekte performanslı kitlere bakarsan ddr5'ler daha uyguna bile gelebilir ddr4'e göre. Samsung b die 32 gb ddr4 belleği ucuza bulamazsın şu an mesela. Ddr5'te ama 6000 mhz cl30 kitleri kampanya ile uygun fiyata alabiliyorsun, Samsung b die 32 gb ddr4 bellekte böyle bir şansın yok. DDR4'te 32 gb belleği şöyle daha uyguna alabilirsin; zamanlamaları düşük olmaz öyle olur. 3200 mhz cl 16, 3600 mhz cl18 olur mesela. B die kitler ddr5'ten daha pahalı ama orası kesin. Hatta stok göremedim ben 32 gb samsung b die kit sıfır olarak. İkinci elde vardır varsa.

@Blackwolf14 dediğiniz gibi fiyat farkı bazılarına olmuyor uygun fiyata geliyor DDR5 alınıyor elbette ama DDR5 almadığınızda ben eminim ki 30k ve altında bilgisayar alanlar için hayatlarında bir pozitif etkisi olmuyor. Ben biraz düşük bütçelerde sırf DDR5 olduğu için daha kötü GPU,CPU,Kasa ve PSU tercih edilmesini eleştirmek istedim. Frisby, gamepower gibi PSU'lar yerine daha iyi PSU alması bile uzun vadede daha mantıklı geliyor bana. 10 sene kullanırsın.

Açıkçası hazır sistemlerde bütçe dostu denince yazdığınız sıkıntı oluyor. Diğer yanda Am5'te ddr4 olmadığı için de mecbur ddr5 kullanılıyor zaten. İnsanlar da yeni sistem alacakları için Am4'e sıcak bakmayabiliyor. Intel'de hem ddr4 hem ddr5 var ama orada da soket değişecek yakın zamanda.

Ek olarak yeni sokette Intel'de de sadece ddr5 olacak diye biliyorum.

Son düzenleme:
Ekran kartı ikinci el 3070ti/rx6800 ve sıfır DDR5 toplanır. 4060 Ti sistemin içindeki parçalardan kat kat daha iyi olur hem de. Hatta DDR5 parçalardan biraz kısılırsa 3080 bile toplanabilir.

Ekran kartı sıfır sistem olarak indirimde olan tercih edilir. Geçenlerde RX 6700 XT ve i3 12100F 17k civarına düşmüştü. Yine bir kaç gün önce 19k fiyatta RX7600 ve DDR5 sistem vardı. İndirim kovalayınca sağlam sistem toplarsınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…